LA NEGOCIACIÓ ENTRE ERC I JxCAT EVITA TOCAR EL VORAVIU A LA CUP

“La negociació entre ERC i JxCAT evita tocar el voraviu a la CUP”.
Els cupaires avisen que no es pot tocar “ni una coma si és per anar enrere”.
( QUICO SALLÉS )

La segona ronda de la negociació d’investidura ha començat tot just l’endemà del fracàs del primer intent. La resignació dels partits independentistes que no hi hauria investidura a la primera ocasió ajuda a encarar les negociacions amb més calma, sobretot, amb la intenció expressada per uns i altres de no exhaurir el termini. En aquestes negociacions, un dels punts claus és com diferenciar un “govern del 48% d’un del 52%” i sobretot, que per vestir un sant, no se’n despulli un altre. És a dir, que els acords entre ERC i JxCat no impliquin tocar ni una coma al pacte dels republicans amb la CUP.

L’avís per part de la CUP és clar. “De l’acord signat amb ERC no tocarem ni una coma si és per anar enrere, només ho farem si és per ampliar”, sentencien negociadors cupaires en declaracions a El Món. Aquesta premissa determina les trobades que celebren només republicans i junters, com les que s’han celebrat avui. Des d’ERC asseguren que el pacte amb la CUP és “perfectament assumible per Junts”. “Han estat assegurant durant tota la campanya que són d’esquerres, com a prova del cotó deien que havien foragitat el PDeCAT que tenia un discurs més escorat a la dreta”, ressalten negociadors d’ERC.

Les alarmes de seguretat per evitar que la CUP estripi les cartes van saltar amb la intervenció de Gemma Geis en el segon debat d’investidura. Geis va sentenciar que el pacte entre cupaires i republicans “no els interpel·lava”. De fet, va advertir que se sentien “molt lluny del projecte de país pactat amb la CUP”. Curiosament, els junters havien criticat que l’acord amb la CUP “havia quedat curt” en l’objectiu nacional. En canvi, ara consideren que s’ha “desviat massa a l’esquerra amb propostes socials”. En aquesta línia, Geis criticava que les polítiques acordades no garanteixen “solvència” de recuperació econòmica i el cost pressupostari que suposaria mesures com la Renda Bàsica Universal o les moratòries per les energies renovables. Fins i tot, Geis va concloure a un avís que el programa de Junts “dista molt de l’acord amb la CUP”.

ERC, però, es mostra “serena” perquè “entén que l’acord amb els cupaires és perfectament assumible pels junters“. “Amb en el govern de Torra hem portat a terme punts de l’acord, com és l’assimilació d’infraestructures sanitàries com hospitals i clíniques al sistema públic”, exemplifiquen fonts dels republicans. “Si és un partit progressista ha de ser prou flexible com per acceptar els punts de l’acord, l’esquerra europea i la socialdemocràcia aposta per objectius com la renda bàsica universal“, comenten. Així, els més veterans d’ERC recorden el passat “comunista de Jordi Sànchez, ara secretari general de JxCAT i veritable ferro de la negociació política per part de la formació”.

Però des de Junts intenten centrar la pilota en l’acord amb ERC al marge de la CUP. “Tenim intenció de fer el nostre pacte”, alerten els junters. En aquest sentit, consideren que cal que “inclogui molts més temes, més punts i més precisions”. “Ha de ser un pacte per un govern solvent i a llarg termini, un full de ruta clar i més o menys precís per poder governar amb tranquil·litat, per això cal enraonar de més qüestions”, insisteixen els negociadors de Junts. Els mateixos negociadors, però, rebaixen la intencionalitat de Geis en centrar-se en l’acord amb ERC donant per fet l’immobilisme de la CUP.

La CUP ha deixat clar que el seu acord és intocable si no és per “afegir-hi coses i anar més enllà” en la mateixa línia. D’aquesta manera, avisen que no tocaran “ni una coma” si és per “retallar l’acord en matèria social o nacional”. Una línia vermella que han deixat molt clara a Junts i ERC. Consideren que no pot haver dos pactes paral·lels sinó que han de ser complementaris i en cap cas, contradictoris. El fet que la CUP ha estat capaç de determinar les dues darreres presidències indica el pes i el marge que deixa als partits majoritaris de l’independentisme el seu avís que els acords estan “per complir-los i no per retallar-los”.
Informa:ELMON.CAT (1-4-2021)

258 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: