LA NIT DE SANTA LL√öCIA:CUIXART EXIGEIX AL CATALANISME MANTENIR EL CONSENS PER L’ESCOLA CATALANA

( BERNAT SURROCA )
El president d’√ímnium Cultural, Jordi Cuixart, ha enviat un missatge clar i contundent als partits pol√≠tics perqu√® es comprometin en la defensa del catal√† i abandonin la picabaralla partidista en l’√†mbit de la llengua. Cuixart ha criticat les baralles dels √ļltims dies entre ERC i Junts ha fet una crida a la participaci√≥, dissabte, la manifestaci√≥ convocada per dissabte a Barcelona contra la sent√®ncia del Tribunal Superior de Just√≠cia de Catalunya (TSJC) ratificada pel Tribunal Suprem que imposa el 25% d’ensenyament en castell√†. El president d’√ímnium ha estat l’encarregat de cloure l’acte de la Nit de Santa Ll√ļcia i ha pogut pujar a l’escenari per primer cop despr√©s de m√©s de tres anys empresonat.

La cr√≠tica als embats judicials contra el catal√† i el consens necessari al voltant de la llengua han centrat el discurs de Cuixart, per√≤ tamb√© les intervencions enregistrades en v√≠deo i els discursos dels conductors de l’acte. L’acte ha comptat amb la pres√®ncia del president de la Generalitat, Pere Aragon√®s, la presidenta del Parlament, Laura Borr√†s, i una √†mplia representaci√≥ del sobiranisme pol√≠tic i civil. Cuixart ha demanat a la classe pol√≠tica “tota l’ambici√≥ del m√≥n” en la llei de l’audiovisual. “Que la cultura catalana continu√Į contribuint a la humanitat dep√®n, avui, de l’audiovisual. Demanem als partits que assumeixin aquesta transcend√®ncia hist√≤rica”, ha dit, i ha reclamat “ambici√≥ i garanties” per a una ind√ļstria “catalana i en catal√†”. “La sabem potent i la volem capdavantera

Cuixart ha instat els partits “catalanistes” que deixin de fer “pol√≠tica partidista de curta volada” i que es posin d’acord per defensar el model d’escola catalana, i per aix√≤ ha fet una crida a participar a la manifestaci√≥ de dissabte convocada per Som Escola contra la imposici√≥ del castell√† a les aules. “Fem-ho pels milers de mestres que ensenyen en catal√† i ensenyen que totes les cultures del m√≥n s√≥n iguals”, ha dit Cuixart, que ha reivindicat la “llengua que ens fa un sol poble”. “Catalunya no exclour√† mai ning√ļ en el cam√≠ cap a la llibertat”, ha concl√≤s.

El president d’√ímnium ha arrencat el seu discurs enviant una abra√ßada a Carles Puigdemont i la resta d’exiliats, i ha tingut un record tamb√© per a Pau Juvill√†, inhabilitat avui pel TSJC. A l’acte hi ha assistit la plana major del Govern i de l’independentisme i ha tingut un to reivindicatiu, amb missatges m√©s o menys expl√≠cits al Govern per enfortir la defensa del catal√† i aconseguir √®xits en la negociaci√≥ per la llei de l’audiovisual. Tamb√© ha estat una reivindicaci√≥ de la cultura catalana i de la llibertat. “La cultura √©s font de resist√®ncia”, ha dit Cuixart, que ha recordat que la repressi√≥ no s’atura.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (14-XII-2021)

58 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: