LA NIT DE SANTA LLÚCIA:CUIXART EXIGEIX AL CATALANISME MANTENIR EL CONSENS PER L’ESCOLA CATALANA

( BERNAT SURROCA )
El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha enviat un missatge clar i contundent als partits polĂ­tics perquè es comprometin en la defensa del catalĂ  i abandonin la picabaralla partidista en l’Ă mbit de la llengua. Cuixart ha criticat les baralles dels Ăşltims dies entre ERC i Junts ha fet una crida a la participaciĂł, dissabte, la manifestaciĂł convocada per dissabte a Barcelona contra la sentència del Tribunal Superior de JustĂ­cia de Catalunya (TSJC) ratificada pel Tribunal Suprem que imposa el 25% d’ensenyament en castellĂ . El president d’Òmnium ha estat l’encarregat de cloure l’acte de la Nit de Santa LlĂşcia i ha pogut pujar a l’escenari per primer cop desprĂŠs de mĂŠs de tres anys empresonat.

La crĂ­tica als embats judicials contra el catalĂ  i el consens necessari al voltant de la llengua han centrat el discurs de Cuixart, però tambĂŠ les intervencions enregistrades en vĂ­deo i els discursos dels conductors de l’acte. L’acte ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, la presidenta del Parlament, Laura BorrĂ s, i una Ă mplia representaciĂł del sobiranisme polĂ­tic i civil. Cuixart ha demanat a la classe polĂ­tica “tota l’ambiciĂł del mĂłn” en la llei de l’audiovisual. “Que la cultura catalana continuĂŻ contribuint a la humanitat depèn, avui, de l’audiovisual. Demanem als partits que assumeixin aquesta transcendència històrica”, ha dit, i ha reclamat “ambiciĂł i garanties” per a una indĂşstria “catalana i en catalĂ ”. “La sabem potent i la volem capdavantera

Cuixart ha instat els partits “catalanistes” que deixin de fer “polĂ­tica partidista de curta volada” i que es posin d’acord per defensar el model d’escola catalana, i per això ha fet una crida a participar a la manifestaciĂł de dissabte convocada per Som Escola contra la imposiciĂł del castellĂ  a les aules. “Fem-ho pels milers de mestres que ensenyen en catalĂ  i ensenyen que totes les cultures del mĂłn sĂłn iguals”, ha dit Cuixart, que ha reivindicat la “llengua que ens fa un sol poble”. “Catalunya no exclourĂ  mai ningĂş en el camĂ­ cap a la llibertat”, ha conclòs.

El president d’Òmnium ha arrencat el seu discurs enviant una abraçada a Carles Puigdemont i la resta d’exiliats, i ha tingut un record tambĂŠ per a Pau JuvillĂ , inhabilitat avui pel TSJC. A l’acte hi ha assistit la plana major del Govern i de l’independentisme i ha tingut un to reivindicatiu, amb missatges mĂŠs o menys explĂ­cits al Govern per enfortir la defensa del catalĂ  i aconseguir èxits en la negociaciĂł per la llei de l’audiovisual. TambĂŠ ha estat una reivindicaciĂł de la cultura catalana i de la llibertat. “La cultura ĂŠs font de resistència”, ha dit Cuixart, que ha recordat que la repressiĂł no s’atura.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (14-XII-2021)

140 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: