LA NO OFICIALITAT DEL CATALÀ A EUROPA PROVOCA DISCRIMINACIONS CONSTANTS ALS AEROPORTS

Davant el darrer cas de discriminaci√≥ per ra√≥ de llengua produ√Įda a un aeroport, el diputat del grup parlamentari de M√ČS per Mallorca al Parlament Joan Mas ‘Collet’ ha presentat una iniciativa parlament√†ria que insta el Govern espanyol a garantir la llibertat d’√ļs de totes les seves lleng√ľes oficials especialment dins els territoris on n’hi ha m√©s d’una i tamb√© demanar l’oficialitat del catal√† dins les institucions europees per a evitar casos de discriminaci√≥ en aquelles activitats que s√≥n susceptibles d’exigir documentaci√≥ oficial en les lleng√ľes oficials de la Uni√≥ Europea.

El darrer cas de discriminaci√≥ contra l’√ļs del catal√† l‚Äôha patit una parella de jubilats del Vendrell al Principat. A l‚Äôhome i la dona no se‚Äôls va permetre viatjar a H√®lsinki perqu√® els seus Certificats Covid estaven escrits en catal√†. Aquest nou cas de discriminaci√≥ posa en evid√®ncia una situaci√≥ recurrent dins els aeroports de l‚ÄôEstat espanyol encara que la llengua catalana sigui oficial en alguns d‚Äôells.

El diputat ecosobiranista ha recordat que a l‚Äôaeroport de Palma una treballadora va haver d‚Äôaguantar frases com ¬ęa la autoridad se le habla en espa√Īol¬Ľ i, tamb√©, ¬ęo me hablas en espa√Īol o no pasas¬Ľ per part d‚Äôagents de la Gu√†rdia Civil el juliol de 2019. El mateix ‘Collet’ tamb√© ha parlat del cas Bartomeu Rossell√≥, president del Cercle Mallorqu√≠ de Negocis, que a l’aeroport del Prat del Barcelona quan un agent de seguretat despr√©s adre√ßar-se a ell en catal√† el va obligar a buidar la seva bossa de viatge per insistir en el seu dret de fer-ho. ¬ęEns agradaria que les empreses privades sobretot si rauen en territori amb m√©s d’una llengua oficial fossin sensibles a la realitat dels seus ciutadans¬Ľ, ha explicat el representant ecosobiranista per√≤, insisteix, ¬ęel problema rau en la no oficialitat del catal√† a Europa¬Ľ.

Nom√©s els governs dels estats membres tenen la compet√®ncia de demanar l’oficialitat d‚Äôuna llengua a la Uni√≥ Europea. Des de fa m√©s de 30 anys diferents institucions i Parlaments de territoris de llengua catalana han demanat reiteradament l’oficialitat del catal√† a Europa. ¬ęUna reivindicaci√≥ justa, necess√†ria i ignorada per tots els governs estatals al llarg dels anys. De fet, la primera vegada que es va fer una petici√≥ en aquest sentit va ser fa m√©s de trenta anys, l’any 1987, en temps de la presid√®ncia Felipe Gonz√°lez. Des de llavors i cinc presidents de govern diferents la situaci√≥ d’indefensi√≥ continua sent la mateixa¬Ľ, ha concl√≤s el diputat de M√ČS per Mallorca.
Informa:DBALEARS.CAT (27-1-2022)

82 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: