LA ” NORMALITZACIÓ ” : EL NOU DNI EUROPEO 4.0 EXCLOU EL CATALÀ

El DNI canvia d’aspecte. A partir d’avui si et renoves el document nacional d’identitat, rebràs una targeta molt diferent de la que estàvem acostumats. Això és perquè avui entra en vigor el DNIe 4.0, que té la funció d’adaptar-se a la legislació europea. Aquest identificador té una sèrie de trets comuns que s’aniran adoptant en el conjunt dels països de la Unió.

Així, des del 2 d’agost, tots els DNI que s’expedeixin presentaran una sèrie de novetats. Potser la més vistosa és l’aparició de la bandera europea amb les sigles del país a dins i l’espanyola al cantó superior esquerre de la targeta. Al costat, el concepte “Reino de España” substitueix l'”Espanya” que hi havia fins ara. També s’incorpora el dibuix d’Espanya a la part del darrere. El que sí que seguirà igual és la mida: 85,60 × 53,98 mm.

També incorpora un microxip amb capacitat d’emmagatzematge per guardar la foto, la signatura i les empremtes dactilars del portador, a més dels certificats d’autenticació i signatura electrònica. L’última versió del document incorpora noves mesures de seguretat, tant visibles com invisibles. Els DNI expedits pels estats membres s’elaboraran en format ID-1 i inclouran una zona de lectura mecànica. Els documents d’identitat inclouran un mitjà d’emmagatzematge d’alta seguretat que contindrà una imatge facial del titular del document i dues impressions dactilars en formats digitals interoperables.
Implantació progressiva

L’aparició d’un nou tipus de DNI, però, no significarà que els documents actuals passin a no ser vàlids directament. La transició cap al nou identificador es farà de manera progressiva. L’horitzó és el 3 d’agost del 2031, quan tothom haurà d’haver fet el canvi cap al nou model.
Exclusió del català

Potser no és tan evident, però el DNIe 4.0 també comporta la desaparició del català del document. Ni aquesta ni la resta de llengües cooficials de l’estat espanyol seran incloses en l’identificador. En canvi, estarà en espanyol i anglès, ja que ha d’estar en la llengua del país on s’expedeix i en, com a mínim, una altra de les llengües oficials a la Unió Europea.
Adaptació a la legislació europea

A partir d’avui, els països de la Unió Europea han de complir amb el reglament UE 2019/1157 del Parlament Europeu i del Consell del 20 de juny del 2019 sobre el reforç de la seguretat dels documents d’identitat dels ciutadans de la Unió i als membres de les seves famílies que exerceixin el seu dret a la lliure circulació. En aquest sentit, la legislació europea estableix una sèrie de característiques comunes que han de tenir els documents oficials d’identitat expedits pels seus estats membres per tal d’homologar el seu aspecte i funcions entre els diferents països de la Unió.

Informa:ELNACIONAL.CAT (3-VIII-2021)

174 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: