LA NOTA D’HUMOR: ” A CIUDAD REAL NINGÚ ET PREGUNTA QUIN IDIOMA PARLES ” ( MARIONA, FILLA D’ALBERT BOADELLA )

“Necessitava pertànyer al grup”.
Mariana Boadella va explicar fa 18 anys en una sèrie d’entrevistes electorals d’EL PAÍS que havia estat independentista. Avui ĂŠs regidora de Ciutadans.
( CRISTIAN SEGURA)
Mariana Boadella (Barcelona, 1980) es va criar entre gent del teatre i independentistes. Segons com es miri, poden ser el mateix. La mateixa Boadella ho va explicar el 2003 en una sèrie d’entrevistes d’EL PAÍS amb motiu de les eleccions catalanes d’aquell any. Boadella va crĂŠixer a Jafre, el poble de la provĂ­ncia de Girona on el seu pare, el dramaturg Albert Boadella, tenia la seu de la seva companyia, Els Joglars. Ella, segons admetia en aquella entrevista de fa 18 anys, era aquells dies independentista perquè “necessitava pertĂ nyer al grup”, i el grup, al seu poble de 300 habitants i al seu institut a la veĂŻna Torroella de MontgrĂ­, era independentista.

Boadella ĂŠs avui regidora de l’Ajuntament de Ciudad Real (Castella-la Manxa) per Ciutadans (Cs), el partit que el seu pare va ajudar a fundar el 2005 com a reacciĂł al nacionalisme catalĂ , de vegades amb mĂŠs nacionalisme –en aquest cas, espanyol. La Mariana va participar en una sèrie d’articles electorals d’aquest diari que va donar veu a joves catalans sota l’epĂ­graf “la generaciĂł del pujolisme”. En aquells dies era una estudiant de VeterinĂ ria. El 2007 li va sorgir l’oportunitat de doctorar-se a l’Institut d’InvestigaciĂł en Recursos Cinegètics (IREC), un important centre de recerca de fauna salvatge de la Universitat de Castella-la Manxa. Ciudad Real li va agradar tant que s’hi va quedar, i ĂŠs on ha format una famĂ­lia. A mĂŠs de ser regidora de Sostenibilitat de la ciutat, Boadella ĂŠs la directora de l’empresa de sanitat animal Sabiotec, especialitzada en la transmissiĂł de malalties d’animals salvatges a domèstics.

El pujolisme fa 18 anys era per a Boadella un sistema de depredaciĂł i destrucciĂł de l’entorn natural. “La depredaciĂł contĂ­nua. I a molts nivells. Però des del punt de vista de la conservaciĂł i la cura del medi ambient, els efectes del pujolisme han estat colpidors”, assenyalava aquells dies. L’opiniĂł que li mereix avui l’expresident Jordi Pujol i el seu llegat ĂŠs fins i tot pitjor del que ho era llavors: “El temps ha confirmat que el pujolisme era una mena de mĂ fia familiar. I va ser el germen del que hem vist [l’auge de l’independentisme], una manipulaciĂł des de l’educaciĂł i des dels mitjans de comunicació”.

El vot de Boadella va ser el 2003 per a Pasqual Maragall. L’exalcalde socialista de Barcelona va aconseguir en aquells comicis accedir a la presidència de la Generalitat formant un govern tripartit amb els ecosocialistes d’ICV i els independentistes d’ERC. Boadella diu que va votar “pel mal menor”. “Calia canviar un Govern [el de Pujol i la seva coaliciĂł, CiU], posar fi a un sistema de corrupciĂł. El canvi en això va ser bo. Però l’herència del tripartit ĂŠs la deriva que estem veient ara”, opina l’avui regidora de Cs, en referència al desenvolupament del nou Estatut de Catalunya.

És l’Ăşnica dels 12 entrevistats el 2003 que ha fet carrera polĂ­tica. El seu vot per a aquestes eleccions autonòmiques, si visquĂŠs a Catalunya, seria per al seu partit. “És el vot contra el nacionalisme, contra el tribalisme”. Boadella no es planteja tornar a Catalunya. Afirma que Ciudad Real tĂŠ una bona qualitat de vida i “ningĂş pregunta d’on vens ni quin idioma parles”.

El seu ideal seria que les forces constitucionalistes formessin un Govern. Preguntada per si això implica sumar Vox en un pacte entre el PSC, Cs i el PP, Boadella s’hi mostra contrĂ ria, encara que sense una resposta taxativa: “Vox tĂŠ, al cap i a la fi, un punt nacionalista que no m’agrada. No s’ha de reaccionar al nacionalisme amb nacionalisme.”
Informa:ELPAIS.CAT (3-2-2021)

250 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: