LA NOTA D’HUMOR: ARAGONÈS PROPOSA TRANSFERIR LES COMPETÈNCIES PER CONVOCAR UN REFERÈNDUM

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha proposat que el govern pugui convocar un referèndum d’independència per la via de la transferència de competències. En una entrevista a La Sexta, ha respost a les declaracions del president espanyol, Pedro Sánchez, que avui ha promès que no hi hauria “referèndum d’autodeterminació llevat que els qui el defensen aconsegueixin convèncer tres cinquenes parts de les cambres [en referència al congrés i al senat espanyols] i després els espanyols ho ratifiquin en referèndum“, i ha avisat que el PSOE “no acceptarà mai aquesta mena de derivada”.

“Aquesta és l’opinió del president del govern”, ha dit Aragonès, “però s’han plantejat altres vies. Fa set anys, es va fer un debat al congrés dels diputats per a transferir a la Generalitat de Catalunya les competències per a la convocatòria d’un referèndum, que després va ser la consulta del 9-N del 2014. [Aleshores] no es va parlar de reforma constitucional ni de tres cinquenes parts. Es va parlar d’una proposta perquè es pogués fer un referèndum, una consulta perquè la ciutadania de Catalunya pogués expressar-se en relació amb el futur polític del país.”

El president Aragonès ho ha dit en referència a la compareixença al congrés espanyol dels diputats Joan Herrera, per Iniciativa per Catalunya, Marta Rovira, per Esquerra Republicana, i Jordi Turull, per Convergència i Unió, en representació del parlament, el 8 d’abril de 2014. La resposta del congrés espanyol va ser aclaparadora: 299 vots contraris a la petició de transferència de competències, 47 de favorables i una abstenció. La mateixa mena de transferència també ha estat denegada moltes altres vegades. Amb tot, Aragonès ha assegurat: “Hi ha més d’un camí, hem de tenir una mentalitat oberta si volem començar a posar els fonaments de la resolució d’aquest conflicte”.
Informa:VILAWEB.CAT (30-6-2021)

361 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: