LA NOTA D’HUMOR: EDUCACIÓ DIU QU EL GOBIERNO GARANTEIX QUE NO HI HAURÀ CANVIS A LES ESCOLES

Després de l’última envestida judicial al català a les escoles, el Govern envia un missatge de tranquil·litat i dona per fet que no caldrà aplicar cap canvi a les aules. El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha adreçat una carta als equips directius de tots els centres escolars de Catalunya per demanar-los tranquil·litat i que no alterin res en els seus projectes lingüístics. El conseller ha explicat en una entrevista a RAC1 que no volen traslladar la responsabilitat de decidir als centres i que l’assumeix el mateix departament, que confia que el rebuig del Tribunal Suprem al recurs de la Generalitat contra la imposició del 25% de castellà a les aules no comportarà cap canvi. Cambray ha assegurat que té “garanties” de la ministra d’Educació, Pilar Alegria, que el govern espanyol no exigirà cap percentatge de castellà. “L’escola a Catalunya és en català i el català no es toca”, ha refermat el responsable del departament.
Carta del conseller d’Eduació als centres sobre la imposició del 25% de classes en castellà

La sentència, després que el Suprem hagi rebutjat el recurs, ja és ferma, però, perquè obligui a canvis, algú hauria d’instar a aplicar-la i des de Catalunya es defensa que el govern espanyol no ho farà. En aquest sentit, el conseller d’Educació ha assegurat que el que s’està vivint ara és “una intromissió més” però que aquest tipus d’atacs “venen de lluny”, del 2005, i que des de llavors només han rebut una vuitantena de denúncies de famílies que reclamaven l’escolarització en castellà, i que els resultats avalen la immersió lingüística.

“Els centres no han de fer cap canvi ara, han de continuar educant amb vocació de sentit públic”, ha apuntat Cambray, que ha defensat que el que es discuteix “no va de percentatges, sinó de pedagogia” i que el que s’ha de garantir és que els alumnes acaben l’ESO amb competències en català i castellà. El conseller ha explicat que ahir al matí va parlar del tema lingüístic amb la ministra i que ella va defensar que el que s’ha de complir és el que recull la llei Celáa, que no marca percentatges. També el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio que malgrat el pronunciament del Tribunal Suprem contra la immersió lingüística “no s’haurà de canviar res a les escoles”: “Farem el que calgui per garantir el model educatiu i el català”.

“S’estan inventant un problema on no hi és, ja n’hi ha prou d’aquest tema”, ha defensat Cambray. En el missatge que el conseller ha adreçat a les direccions de les escoles els remarca que el departament els donarà “empara”: “Aquesta sentència és un greu atac als fonaments del model d’escola catalana, fet des d’un tribunal allunyat i desconeixedor de la realitat sociolingüística dels centres educatius”.

El conseller ja va assistir ahir a la cimera amb el president de la Generalitat, la plataforma Somescola, els sindicats i les entitats educatives, on es va apuntar que la sentència no comportaria retrocessos en l’ús del català a les aules i que el que es vol impulsar és un pla de reforç de la llengua que compti amb la col·laboració i les aportacions de tota la comunitat educativa. Avui Cambray es trobarà amb representants d’Educació dels cinc grups polítics que donen suport a la immersió.

El bloc, però, potser no és tan homogeni com ho era fa uns anys. Des de les files del PSC, Salvador Illa ja ha avançat en una entrevista a la SER que, tot i l’aval al paper vehicular del català, el seu grup no veuria malament que s’imparteixi una altra assignatura en castellà, a banda de llengua castellana. De fet, l’anterior conseller de l’àmbit, Josep Bargalló, ja va plantejar un model flexible d’immersió per poder oferir més castellà en entorns catalanoparlants i més català en entorns castellanoparlants.

Quan li han preguntat per la carta del conseller d’Educació als directors dels centres, Illa ha dit que el Govern ha de respectar les decisions judicials i que “s’equivoca” si es declara insubmís. De tota manera, no creu que la decisió judicial del Suprem “comprometi” que el català segueixi sent la “llengua central” a l’escola.
Informa:ARA.CAT(24-XI-2021)

179 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: