LA NOTA D’HUMOR: EL PARLAMENT RATIFICA QUE EL GOVERN CONGELI LES RELACIONS AMB L’ESTAT PEL CATALANGATE

(JOHN MCAULAY )

M√©s pressi√≥. L’independentisme continua batallant a trav√©s de totes les vies possibles per a obtenir una resposta al CatalanGate, l’esc√†ndol d’espionatge que ha afectat m√©s d’una seixantena de personalitats vinculades al moviment independentista. Ja ho fa fet a trav√©s de la via jur√≠dica, amb diverses querelles que impulsen les diverses organitzacions afectades, i tamb√© ho ha fet a trav√©s de la ret√≤rica i les declaracions institucionals. Ara, ha afegit un nou instrument: el de les mocions al Parlament. I √©s que aquest dijous han aprovat un parell de documents que es posicionen de forma contundent contra l’espionatge i exigeix diverses respostes davant l’atac.

L’independentisme en el seu conjunt, i amb el suport gaireb√© total dels Comuns, ha aconseguit aprovar una moci√≥ que permet condemnar l’esc√†ndol, i situar-lo com una pr√†ctica il¬∑legal i antidemocr√†tica que ha afectat diputats i la ciutadania catalana que defensa el projecte independentista. M√©s enll√†, el text tamb√© ha fet altres exig√®ncies. Aix√≠, ha reclamat al Govern espanyol la “m√†xima informaci√≥ i transpar√®ncia”, una comissi√≥ d’investigaci√≥ p√ļblica al Congr√©s dels Diputats (si b√© aquesta proposta ja va ser rebutjada fa unes setmanes amb el vot del PSOE), i que s’assumeixin les responsabilitats pol√≠tiques necess√†ries (un sin√≤nim de dimissions). De fet, la moci√≥ fa servir aquesta mateixa paraula en refer√®ncia a la ministra de Defensa, Margarita Robles, per qui remarquen la necessitat que abandoni el seu c√†rrec despr√©s de recon√®ixer i justificar l’espionatge als independentistes.

Congelar les relacions institucionals

D’altra banda, aquesta tarda una altra moci√≥ aprovada ha perm√®s refermar l’aposta engegada pel Govern com a resposta a l’esc√†ndol del CatalanGate, i que va compartir-se el 26 d’abril, una setmana despr√©s que es revel√©s tot plegat: la de congelar les relacions institucionals entre la Generalitat i l’Estat. Aquell dia la reuni√≥ del Consell Executiu va aprovar emprendre totes les accions jur√≠diques i pol√≠tiques al seu abast per arribar al final, per totes les vies i en totes les inst√†ncies competents. Aix√≠ mateix, va acordar restringir al m√≠nim imprescindible les relacions amb el govern espanyol. Posteriorment, el president Pere Aragon√®s ja ha demanat una reuni√≥ amb el seu hom√≤leg espanyol, Pedro S√°nchez, que encara no arriba.

M√©s enll√† d’aquest punt, la moci√≥ d’avui tamb√© reclama novament que La Moncloa ofereixi totes les explicacions que fins ara no ha donat, i que el Congr√©s dels Diputats impulsi una comissi√≥ d’investigaci√≥. Aposta, a m√©s, per iniciar una “investigaci√≥ exhaustiva i efectiva a tots els nivells, que compleixi amb els criteris internacionals d’independ√®ncia, imparcialitat, credibilitat i rigor t√®cnic professional”, per la qual avisa de la necessitat d’aixecar el secret de tots els documents i contractes relacionats amb el cas. En aquest sentit, insta l’executiu catal√† a col¬∑laborar amb les institucions europees, en qui s√≠ que confia per aclarir els fets. Tots els punts han rebut un suport un√†nime de les tres formacions independentistes al Parlament, que novament ha comptat amb el suport dels Comuns en la majoria dels punts, per√≤ no en el que clama per congelar les relacions.
El debat parlamentari

Des de Junts, Josep Rius ha apostat per la via europea, ja que considera que la UE es pren seriosament el cas. “Aquesta no √©s una situaci√≥ de normalitat democr√†tica, sin√≥ que tot al contrari”, ha recordat. “No veuen que fan novament el rid√≠cul a Europa? No hi ha una manta prou gran per tapar aquest esc√†ndol. El dia que els tentacles de les clavegueres de l’Estat caiguin i destapin el que ha costat espiar-nos, hauran de contestar moltes preguntes”. Per la seva banda, el republic√† Ernest Maragall ha dit que ha quedat clar el missatge de l’Estat amb l’espionatge: “Poden ser independentistes, poden presentar-se a les eleccions, el que no poden √©s guanyar”. En aquest sentit, ha avisat que existeix una “discriminaci√≥ democr√†tica” a Espanya, perqu√® uns no poden aconseguir impulsar el seu projecte pol√≠tic. I per la CUP, Carles Riera ha recordat els passos pels quals ha passat el CatalanGate en la seva resposta de La Moncloa: “Primer negat i despr√©s parcialment assumit, i el que encara √©s pitjor, despr√©s reivindicat per la ministra Robles, i no desmentit per Pedro S√°nchez”. Davant de tot plegat, ha reclamat una comissi√≥ d’investigaci√≥, dimissions a l’Estat, i la desclassificaci√≥ dels expedients.
Informa:ELNACIONAL.CAT (12-5-2022)

30 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: