LA NOTA D’HUMOR: EL PARLAMENT RECONEIX L’1-O I ES COMPROMET A ASSOLIR LA REPÚBLICA

El Parlament ha aprovat una proposta de resolució per reconèixer el referèndum de l’1-O com “una fita clau” en la defensa de la democràcia i l’autodeterminació i s’ha reafirmat en què els valors de l’1-O i el 3-O “marquen la direcció a seguir per construir definitivament la república”. A proposta d’ERC, la cambra ha manifestat el “compromís inequívoc” per treballar i assolir la República Catalana “a través de l’exercici democràtic”. La proposta s’ha aprovat amb els únics vots a favor d’ERC i Junts i l’abstenció de la CUP i els comuns.

A banda, s’ha rebutjat una proposta de resolució dels comuns sobre l’acord de claredat, on es buscava que el Parlament instés a convocar la taula de partits catalans per “impulsar un acord de claredat i presentar-lo posteriorment a la taula de diàleg”. També s’ha rebutjat demanar que l’acord de claredat “unifiqui criteris i estableixi les bases i condicions per poder fer un referèndum efectiu i acordat sobre l’estatus polític de Catalunya, on tothom s’hi senti inclòs i on tothom accepti el resultat i s’acordi el procediment, les condicions per a dur-lo a terme i la interpretació del seu resultat. S’ha rebutjat amb els únics vots a favor dels comuns i d’ERC. Junts s’hi ha abstingut i la resta de grups hi ha votat en contra.

La cambra ha aprovat una proposta de resolució de Junts per instar el Govern perquè les diferents conselleries “segueixin desplegant plans específics per reduir la dependència de les estructures polítiques i econòmiques” de l’Estat, a augmentar la sobirania de Catalunya en tots els camps i a “preparar-se per exercir el dret a l’autodeterminació”. Hi ha votat a favor els dos partits a Govern però ha pogut tirar endavant amb l’abstenció de la CUP.

El Parlament ha rebutjat la proposta de resolució de la CUP que proposava apostar per la negociació internacional davant l'”immobilisme” de l’Estat. La iniciativa també volia que s’instés el Govern a adreçar-se, abans d’acabar el 2022, a les Nacions Unides, la Comissió Europea i el Consell d’Europa per reclamar “amb urgència” una resolució democràtica del conflicte basada en l’autodeterminació i l’amnistia”. Només hi ha votat a favor la CUP, mentre que Junts s’hi ha abstingut i la resta de grups hi han votat en contra.

També s’ha aprovat la proposta del PSC per instar el Govern a “propiciar un espai de diàleg entre les formacions polítiques de Catalunya” amb els vots a favor de PSC, ERC i comuns.

Taula de diàleg

Els grups també han registrat diverses propostes de resolució sobre la negociació entre els governs català i espanyol, però en sentits oposats. Així, s’ha constatat la divergència d’estratègies dins de l’independentisme i el Parlament ha aprovat, a instàncies dels comuns, constatar que s’ha d'”accelerar” la negociació a la taula de diàleg i aposta per abordar-hi la reforma del codi penal i el delicte de sedició. Només hi ha votat a favor ERC, PSC i comuns, mentre que Junts, la CUP, Cs, Vox i el PPC hi ha votat en contra.

En canvi, el Parlament ha rebutjat una proposta de resolució de la CUP sobre la taula de diàleg, on proposaven constatar “l’atzucac” a la negociació i volien que es donés “per acabada i tancada” l’actual fase de negociació. Només hi ha votat a favor la CUP i Junts s’hi ha abstingut, mentre que la resta de grups hi han votat en contra.

Pegasus

A banda, el Parlament s’ha posicionat respecte a l’espionatge amb els programes Pegasus i Candiru a personalitats independentistes, i a proposta de Junts ha exigit a totes les instàncies, també internacionals, la investigació, denúncia i restitució a les víctimes en relació a l’espionatge per part de l’Estat, i ha qualificat els fets d’il·legals i de “persecució continuada” a l’independentisme. Hi han votat a favor els tres grups independentistes.

Llei electoral

Entre les propostes aprovades també en destaca una d’ERC sobre la llei electoral. A instàncies dels republicans el Parlament considera “imprescindible” continuar avançant en el desenvolupament institucional de Catalunya amb l’aprovació d’una llei electoral durant aquesta legislatura que permeti una administració i un procés electoral propis. També fa una crida al conjunt de forces polítiques a constituir la ponència conjunta el més aviat possible per iniciar els tràmits d’elaboració.

La iniciativa ha comptat amb el suport d’ERC, el PSC, els comuns, la CUP cinc diputats de Cs i el PPC, mentre que Junts s’hi ha abstingut i Vox i un diputat de Cs hi ha votat en contra.

Pressupostos

El Parlament ha aprovat una proposta de resolució del PSC per instar el Govern a obrir un diàleg amb els grups parlamentaris “disposats a cercar un acord ampli i transversal” per als pressupostos del 2023, amb els vots a favor del PSC, ERC, els comuns i el PPC, mentre que Junts, la CUP i Cs s’hi ha abstingut i Vox hi ha votat en contra.
Informa:RACOCATALA.CAT (30-IX-2022)

70 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: