LA NOTA D’HUMOR: EL TRIBUNAL DE COMTPES DIU QUE ÉS “INDEPENDENT” I AMB PERSONAL ” ALTAMENT QUALIFICAT “

El Tribunal de Comptes, l’organisme que ha fitxat a la babalà la quantitat de 5,4 milions d’euros que haurien d’abonar 34 exalts càrrecs de la Generalitat en concepte de despeses en acció exterior entre 2011 i 2017, ha sortit del pas per a defensar-se de les acusacions de ser un ens parcial, absolutament manipulat i sotmès als interessos polítics del PP. Aquest ens ha reivindicat la seva “independència”. i assegura que el seu personal és “altament qualificat”.

El tribunal, que té entre els seus membres el germà de l’expresident José María Aznar i que ha posat al capdavant de la gestió dels expedients als independentistes a l’exministra del PP Margarita Mariscal de Gante, sosté que la seva funció és “de naturalesa eminentment tècnica” i recorda que els seus consellers són elegits per tres cinquenes parts dels plens del Congrés i del Senat “i són independents i inamovibles”.

El Tribunal ha estat objecte de crítiques aquestes setmanes per la seva politització, i acumula episodis polèmics com l’absolució de l’exalcaldessa de Madrid, Ana Botella, al 2019, condemnada en primera instància a pagar 22,7 milions d’euros per la venda de 5.315 habitatges protegits a fons voltors.

El Tribunal té entre els seus membres el germà d’Aznar, Manuel Aznar, i l’exministra de Justícia del PP Margarita Mariscal de Gante. Segons una informació d”El País’ el 2014 prop de 100 de les 700 persones que formen la plantilla tenien llaços familiars amb alts càrrecs de la mateixa institució.

Aquest dijous, i davant d’informacions que recullen aquests i altres fets, el Tribunal ha emès una “nota” on “aclareix que és un òrgan constitucional” que “gaudeix de plena independència en l’exercici de les seves funcions” i que “tan sols està sotmès a l’ordenament jurídic”.

Segons el Tribunal, la seva funció és “eminentment tècnica” i s’executa “de forma ajustada a normes i procediments d’auditoria d’acord amb les normes internacionals per a l’exercici d’aquesta funció”.

En aquest sentit recorda que “els informes de fiscalització són aprovats pel Ple del Tribunal de Comptes i no poden ser modificats per altres instàncies ni recorreguts”.

També destaca que exerceix “una funció jurisdiccional dirigida a jutjar responsabilitats comptables per obtenir la restitució dels fons públics davant d’usos indeguts”.

En aquest sentit, recorda que els seus consellers “són elegits per majories qualificades de tres cinquens dels plens del Congrés i del Senat” i “són independents i inamovibles d’acord amb la Constitució”.

A més, segons la “nota aclaridora”, el personal “està integrat per professionals altament qualificats que han accedit al Tribunal pels procediments d’ingrés a la funció pública previstos a les lleis”.

“La missió del Tribunal de Comptes és contribuir a promoure la bona gestió i salvaguardar els fons públics des de l’exercici professional de les seves funcions fiscalitzadora i judicial”, sostenen.

Informa:ELNACIONAL.CAT (1-VII-2021)

204 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: