LA NOTA D’HUMOR: LA GUÀRDIA CIVIL I LA POLICIA “FOMENTEN” EL CATALÀ

El ministeri de l’Interior, dirigit pel jutge Fernando Grande Marlaska, assegura que tant la Guàrdia Civil com el Cos Nacional de Policia (CNP) “fomenten” la “pluralitat lingüística espanyola”. A més, assenyala que cal “reconèixer l’esforç” que fan en aquest sentit i que no cal cap protocol per evitar situacions discriminatòries per raons de llengua. De fet, el mateix ministeri afirma que no s’ha obert “cap expedient disciplinari per discriminació del ciutadà basada en la llengua”. Tot això ho afirma el mateix el mateix ministeri en una resposta parlamentària al diputat d’EH Bildu, Jon Iñarritu, que preguntava sobre denúncies de diversos ciutadans per discriminació de llengua d’aquests cossos policials.

En aquesta resposta governamental, a la qual ha tingut accés El Món, el ministeri recorda que l’article 3 de la Constitució “reconeix que la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que ha de ser objecte d’especial respecte i protecció”. Així explica que “el català a Catalunya i les Illes, el valencià al País Valencià, l’euskera a Euskadi i el gallec a Galícia” –diferencien el català del valencià, malgrat que el filòlegs han deixat clar que és una sola llengua– són una obligació constitucional per als cossos policials. En aquest marc, Interior indica que “atenent a aquesta realitat cultural i social en la qual un elevat percentatge de habitants resideix en territoris on es parla més d’una llengua, els funcionaris integrants de les direccions generals de la Policia i de la Guàrdia Civil desenvolupen la seva activitat d’acord amb les prescripcions de la Constitució, fomentant el respecte i protecció de la pluralitat lingüística espanyola”.

Així mateix, la resposta parlamentària assenyala que “cal reconèixer l’esforç que la Direcció General de la Policia i la Direcció General de la Guàrdia Civil efectuen per organitzar accions formatives, amb l’objectiu de millorar les habilitats lingüístiques dels seus membres”. El text també remarca “que qualsevol comunicació que efectua el ciutadà sobre una valoració d’haver rebut un servei o atenció deficient, és objecte d’examen en el marc del procediment de queixes i suggeriments”. Ara bé, també admet que no s’ha castigat cap agent per aquests tipus de falta.

El ministeri subratlla que es “contemplen com a infraccions disciplinàries molt greus la discriminació del ciutadà basada en la llengua, així com una altra sèrie de conductes per tracte irrespectuós o desconsiderat als mateixos”. Però, segons la base de dades del règim disciplinari dels dos cossos policials “no consten expedients disciplinaris per aquest motiu”. És més, el ministeri destaca que no és “necessari” l’establiment de “cap protocol específic ni l’adopció de mesures especials en aquesta matèria, considerant-se que els procediments d’investigació actuals compleixen àmpliament els criteris d’eficàcia, neutralitat, immediatesa i eficiència”.
Informa:ELMON.CAT (23-11-2020)

336 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: