LA NOTA D’HUMOR: LES MENTIDES DE CASADO SOBRE L’ESCOLA CATALANA QUEDEN IMPUNES

El jutjat d’instrucció número 29 de Barcelona ha arxivat la querella presentada contra l’expresident del PP Pablo Casado pels seus comentaris contra la immersió lingüística. Tot i considerar “desencertats” i “rebutjables” els comentaris, els emmarca en la llibertat d’opinió i expressió i no els considera ni delicte d’odi ni d’injúries o calúmnies, segons la interlocutòria avançada per ‘El Món’ i a la qual ha tingut accés l’ACN. Arran de la sentència del TSJC que imposava el 25% de castellà en una aula de Canet de Mar, Casado va dir que als infants que parlaven castellà se’ls castigava a les escoles catalanes. La querella la van presentar la Generalitat i el Grup d’Advocats Independents, que ja prepara el recurs.

El magistrat basa la seva decisió en la jurisprudència del Suprem que empara la llibertat d’expressió dels polítics quan parlen de qüestions polítiques, d’interès públic i sobre personatges públics.

Casado va fer les polèmiques declaracions el desembre del 2021, però no va declarar al jutjat fins el març passat després que el Tribunal Suprem s’inhibís perquè Casado ja no era diputat al Congrés ni aforat. Anteriorment va demanar l’arxivament, cosa rebutjada inicialment, però que l’Audiència encara té pendent de resoldre definitivament. Després de declarar a instrucció va demanar l’arxivament, cosa que el jutjat sí que ha fet ara, tot i haver-hi un recurs pendent.

L’exlíder del PP va assegurar al jutjat de Barcelona, per videoconferència, que tornaria a fer el discurs en el que va qüestionar si “es pot tolerar” que professors no deixin anar al lavabo als alumnes que no parlen català o els posin pedres a les motxilles. L’exlíder popular va explicar que quan va fer aquelles declaracions arran de la polèmica de Canet ell es va fer diverses “preguntes retòriques”, algunes de les quals basades en notícies en mitjans de comunicació de prestigi, que encara estan disponibles i que no han rebut cap querella per part de ningú per aquelles informacions.

Preguntat per si havia contrastat aquelles informacions, Casado va admetre que no, però va remarcar que es va refiar d’informacions de mitjans contrastats. A més, va afegir que també tenia informació sobre la qüestió de la immersió lingüística per altres fonts, com entitats cíviques catalanes, la pròpia família de la menor de Canet o altres casos judicialitzats com els dels docents investigats per comentaris a fills de guàrdies civils després de l’1-O a Sant Andreu de la Barca o la Seu d’Urgell, casos ja arxivats.

Segons Casado, ell va fer un discurs des de Galícia com a líder polític i emparant-se en la seva inviolabilitat parlamentària. En aquest sentit va dir que tornaria a fer el mateix discurs i que volia defensar els alumnes catalans que no volen tenir immersió lingüística. A més, va remarcar que no va acusar els professors i mestres de fer res en concret, sinó que va acusar els partits polítics independentistes i al PSOE d’emparar possibles actituds com aquelles.

D’altra banda, un altre jutjat de Barcelona sí que manté oberta la causa contra diversos tuitaires per comentaris crítics o sarcàstics contra Casado per aquestes mateixes declaracions.
Informa:RACOCATALA.CAT (4-VII-2023)

81 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: