LA NOTA D’HUMOR: YOLANDA DÍEZ OFEREIX PODER PARLAR EN CATALÀ AL CONGRÉS A CANVI D’UN PACTE PER LA MESA

(ABEL DEGÀ )

Poder parlar català, basc i gallec al Congrés dels Diputats a canvi de permetre que la Mesa de la cambra baixa estigui dominada pel bloc progressista. És el que ha ofert aquest dimecres Yolanda Díaz a ERC i Junts, dues formacions que tenen a les seves mans poder col·locar a la presidència del Congrés algú d’aquest bloc. “Des de Sumar pensem que a les cambres s’ha de propiciar una reforma del seu reglament per poder expressar-nos-hi en les llengües cooficials”, ha manifestat, per reivindicar que cal fer “avenços” en el parlamentarisme espanyol per tal que Espanya comenci a fer mostres de la seva “pluralitat”.

“Ho sotmetrem a debat”, ha promès la vicepresidenta segona del govern espanyol en funcions, que s’ha mostrat confiada a poder comptar amb el suport del PSOE en aquesta iniciativa. “Ja s’hauria d’haver reformat fa molt de temps”, ha indicat. Cal recordar que aquesta és una demanda històrica dels diputats nacionalistes catalans, bascos i gallecs, però que mai s’ha complert tot i les bones intencions manifestades pels socialistes. En una entrevista a TVE, la també ministra de Treball ha reivindicat que ella és gallega, i que per això té sentit que ella mateixa defensi aquesta iniciativa.

Cal recordar que a Junts per Catalunya i a Esquerra Republicana els interessa entregar la presidència de la Mesa del Congrés al PSOE, més enllà d’aquesta proposta per poder-hi parlar en català. Els dos grups independentistes catalans no han aconseguit tenir grup propi al Congrés, perquè tenen menys de 15 diputats i no han aconseguit un mínim del 15% dels vots en totes les circumscripcions on van presentar-se a les eleccions generals del 23-J. Els socialistes, que tenen clar que en aquesta legislatura hauran de crear bona sintonia amb les formacions d’Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, s’han mostrat oberts a fer una entrega de diputats i així facilitar que tinguin grup parlamentari.

Paral·lelament, Yolanda Díaz ha assegurat que ja s’ha produït uns primers contactes entre Jaume Asens i Junts per Catalunya. La líder de Sumar va delegar a l’expresident del grup parlamentari d’Unidas Podemos la responsabilitat de convèncer Carles Puigdemont per investir Pedro Sánchez. “És un jurista de reconegut prestigi”, ha assenyalat, per defensar que és un bon candidat per “negociar amb grups catalans”.

“Soc prou discreta si dic que jo mateixa i el senyor Asens treballem tant en la negociació amb el PSOE com amb altres formacions que són progressistes i demòcrates; des del minut u ja treballem en la possibilitat de tenir una investidura progressista al país”, ha defensat, i ha demanat no donar cap més informació al respecte. El govern espanyol, a banda, no reconeix Jaume Asens com un interlocutor enviat per Pedro Sánchez.

Informa:ELNACIONAL:CAT (2-VIII-2023)

61 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: