LA “NOVA CUP” ES PLANTEJA SER MENYS AGRESSIVA PER SER M√ČS INFLUENT

“La ¬ęnova CUP¬Ľ es planteja ser menys agressiva per ser m√©s influent ”
Els anticapitalistes decieixen reduir l’estructura per√≤ no tocar les quotes dels militants, davant la dif√≠cil situaci√≥ econ√≤mica postelectoral
( AIDA MORALES )

La CUP segueix en plena evoluci√≥. Des del seu naixement oficial l’any 2002, el partit dels anticapitalistes ha viscut una deriva m√©s for√ßada que volguda. Malgrat que sovint han defensat -aix√≠ s’utilitzava com a esl√≤gan electoral- que van “lents” perqu√® van “lluny”, l’acceleraci√≥ dels √ļltims temps pol√≠tics ha for√ßat, tamb√©, que la seva estructura i ideari pol√≠tic s’adapti. Aix√≠, i en ple debat organitzatiu i estrat√®gic, la “nova CUP”, tal com l’han anomenat alguns, planteja ser menys agressiva per ser m√©s influent.

Els resultats negatius darrers comicis i la malmesa unitat de l’independentisme han portat la CUP a repensar-se. Aix√≠, citant paraules de la membre del Secretariat Nacional Mireia Veh√≠, el partit est√† en plena fase de reflexi√≥ per analitzar si la pol√≠tica de “bloqueig” que s’ha seguit durant l’anterior legislatura √©s la correcta. Des de Celr√†, on s’ha realitzat l’Assemblea Nacional organitzativa i on tamb√© s’ha comen√ßat a debatre el canvi de rumb estrat√®gic, Veh√≠ ha constatat com els resultats electorals no han acabat avalant la “l√≤gica de la confrontaci√≥”, motiu pel qual ara es planteja el canvi: “En cas que hi hagi noves eleccions parlament√†ries, que des de la CUP nacional es treballi igual que des de les CUP municipals”.

Qu√® vol dir aix√≤? Veh√≠ ha precisat que, en el moment en qu√® el projecte i el programa de la CUP ho requereixi, que es pugui treballar “des de la l√≤gica d’adquirir responsabilitats”. La CUP nacional, doncs, vol aplicar “la mateixa l√≤gica que aplica a la pol√≠tica municipal”. D’aquesta manera, el partit busca aprovar una proposta que, des de l’esquerra independentista, “interpel¬∑li el pa√≠s” i, per tant, els anticapitalistes tamb√© puguin tenir molta m√©s incid√®ncia.


Canvis organitzatius: una assignatura pendent des del 2015

L’Assemblea Nacional organitzativa ha estat, aquest diumenge, la gran oblidada malgrat ser una de les m√©s esperades, ja que no se’n realitzava cap des del 2015. Amb una assist√®ncia de prop de 400 persones -349 amb dret a vot- els militant han debatut sobre una s√®rie de punts estructurals, del reglament de r√®gim intern i dels Estatuts de la CUP, entre els quals la situaci√≥ financera o la possibilitat d’augmentar el nombre de legislatures per als diputats.

Un dels principals punt acordats durant el mat√≠ ha estat respecte del finan√ßament del partit. Durant l’assemblea s’ha presentat l’estat de comptes de la formaci√≥, actualment molt tocada pel descens d’ingressos municipals i supramunicipals. Arran de les √ļltimes eleccions locals -aix√≠ com els seus efectes a les diputacions- la p√®rdua d’ingressos va ser de 473.000 euros, un 77% del total, motiu pel qual el partit es plantejava rebaixar despeses a trav√©s d’una retallada de persones contractades, o promoure un augment de les aportacions a nacional procedent dels grups municipals, els regidors, els grups comarcals i la quota de milit√†ncia.

Finalment, la CUP ha decidit que disminuir√† la seva estructura d’alliberats per evitar haver d’augmentar les quotes dels militants. Concretament, hi havia dues opcions -la segona, dividida en dues, tamb√©-. El que els militants han acordat √©s no substituir les persones alliberades que pleguen perqu√® acaba el seu contracte laboral, i rebaixar el nombre de contractats -actualment de 23,25 jornades completes- a 15.

Sobre el finan√ßament, Veh√≠ ha destacat que una de les particularitats del partit √©s no demanar cr√®dits als bancs i, per tant, ser totalment autosuficient. “La gesti√≥ de les finances la fa la gent de forma assemble√†ria”, ha recordat, i per tant s√≥n els militants, ha dit, qui ha de decidir on van. L’actual estructura gestiona m√©s diners a les municipals que a nacional, ha puntualitzat, i la voluntat √©s modificar-ho per muscular m√©s la columna vertebral del partit.


El Secretariat Nacional, una organitzaci√≥ gens “f√†cil”

“Quan l’aigua del tsunami retorna al mar”. Aquest ha estat el t√≠tol del document que el Secretariat Nacional ha llegit aquest diumenge als militants. Un emotiu escrit on s’ha denunciat la repressi√≥ i s’ha instat la milit√†ncia a continuar lluitant per un projecte que “ja val molt la pena”, malgrat les “divisions i dissentiments interns” que han sortit a la llum. “Estar al Secretariat Nacional √©s dur i volem que deixi de ser-ho”, han llegit i ha ratificat m√©s endavant tamb√© la diputada al Parlament Nat√†lia S√†nchez.

I √©s que els darrers casos de dimissions, especialment el de Mireia Boya denunciant una “agressi√≥ masclista”, han estat dif√≠cils de gestionar. Per aix√≤, membres del Secretariat han reconegut que encara hi ha coses que la CUP “no fa b√©”, tot i que “des de l’autocr√≠tica neix la capacitat de canvi”. Les dones, ha prosseguit S√†nchez, s√≥n nom√©s una tercera part de l’organitzaci√≥, i per aquest motiu, ha dit, cal continuar “feminitzant-la”, per tal que sigui una “refer√®ncia”. El discurs de la diputada, que ha generat diversos aplaudiments entre els militants, ha recordat que els homes de la CUP s√≥n encara “privilegiats”, i els ha adre√ßat la responsabilitat de “cedir espais, cedir veu i pres√®ncia a les dones”.

El Secretariat Nacional lamenta la dimissi√≥ de Mireia Boya per√≤ assegura que “des de l’autocr√≠tica neix la capacitat de canvi”

I parlant de dones, l’Assemblea Nacional tamb√© ha volgut tenir unes paraules per a l’exdiputada Anna Gabriel, v√≠ctima de la repressi√≥ i exiliada a Su√Įssa arran de la causa de l’1-O: “La repressi√≥ tamb√© ens afecta i molt, ens afecta perqu√® hi posem el cos i la cara, i per l’empatia a les fam√≠lies de les presos pol√≠tiques i per tenir l’estimada Anna a m√©s de 700 quil√≤metres de dist√†ncia de casa seva”. “Aquesta ha estat tamb√© una de les nostres feines”, han destacat des del Secretariat Nacional: “Cuidar-la tant com hem sabut”.

L’acte pol√≠tic de la CUP s’ha realitzat al migdia, donant pas al debat m√©s estrat√®gic, i posant punt i final a l’organitzatiu. En aquest, l’exdiputada i exregidora Eul√†lia Reguant ha volgut recordar que els cupaires van saltar a la pol√≠tica institucional per “esdevenir hackers de l’impossible”, i ha dit que en aquest cam√≠ √©s on se’ls trobar√†: “Algunes forces ens han volgut fora de joc, aquestes mateixes s√≥n les que encara ara ens volen fora de joc perqu√® els incomodem, perqu√® aportem llums i taqu√≠grafs a tot all√≤ que fan, i perqu√® combatem el seu relat”.

El diputat Carles Riera ha recordat que no tenen “pressa ni condicionants”. I mentre que uns “justifiquen ren√ļncies o pactes impossibles”, la CUP treballar√† per tornar a tenir davant les condicions per aconseguir la independ√®ncia i l’emancipaci√≥ social. Davant d’aix√≤, ha assegurat que els cupaires estan disposats “al que calgui”, i ha dit que “mai” seran “crossa de ning√ļ per formar governs autonomistes”.

La pon√®ncia estrat√®gica, l’inici del debat

La CUP ha debatut durant tot el mat√≠ les q√ľestions organitzatives, amb les corresponents votacions i un acte pol√≠tic, i a la tarda √©s el torn d’iniciar el debat d’una de les parts m√©s transcendentals per a l’organitzaci√≥ independentista: la que versar√† sobre la seva estrat√®gia durant els propers mesos i anys.

Arran de les discrep√†ncies electorals i dels resultats dels comicis, la CUP s’ha replantejat quin ha de ser el seu full de ruta m√©s immediat. I, per aix√≤, consideren que cal un debat de moviment que impliqui totes les organitzacions de l’esquerra independentista i el grup parlamentari, aix√≠ com els moviments propers de la unitat popular, a banda de la determinaci√≥ com a partit de definir el futur m√©s proper. Davant d’unes hipot√®tiques eleccions despr√©s de la sent√®ncia del judici de l’1-O al Tribunal Suprem durant la primavera, els anticapitalistes es pregunten com s’ha d’articular la candidatura.

La CUP votarà els dies 26, 27 i 28 de juliol el nou rumb estratègic per redefinir el seu paper institucional

En el marc d’aquest debat, la CUP ha de debatre durant les properes setmanes quin √©s el seu paper -tant institucional com al carrer-, i si cal avan√ßar amb una altra estrat√®gia que la desplegada fins ara. Quina ha de ser la pol√≠tica d’aliances, si s’ha d’apostar per la governan√ßa o l’oposici√≥, i si tot aix√≤ s’ha de portar a terme des de la CUP o amb un “nou artefacte” que tingui els cupaires com a refer√®ncia, seran algunes de les q√ľestions a debatre. El document del Consell Pol√≠tic que ha servit de base per articular la proposta del debat parlava -fins i tot- d’una “una nova plataforma pol√≠tica, constru√Įda ad hoc per aquesta legislatura al Parlament, per√≤ articulada amb el projecte municipal i movimentista de la CUP”.

El debat estrat√®gic, tot i que s’ha comen√ßat a dibuixar aquest diumenge, tindr√† un proc√©s de votaci√≥ i ratificaci√≥ posterior. Els dies 20 i 21 de juliol es far√† una primera votaci√≥ d’esmenes de la pon√®ncia estrat√®gica, i els dies 26, 27 i 28 es realitzar√† la segona votaci√≥ i la ratificaci√≥ del nou text. L’estrat√®gia de la “nova” CUP ser√†, llavors, el full de ruta dels anticapitalistes.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (14-7-2019)

433 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: