LA NOVA LLEI DE L’AUDIOVISUAL DEMOSTRA LA “VOLUNTAT DE DIÀLEG “

“Deixar el català a la intempèrie”.
“El govern espanyol no sembla interessat en aprofitar cap oportunitat per fer veure que la voluntat de diàleg és real”.
( JOAN ANTONI GUERRERO )
El projecte de Llei General de l’Audiovisual que prepara el govern espanyol ha aixecat una nova controvèrsia en aparèixer informacions que apunten a una iniciativa legislativa que deixarà novament el català a la intempèrie, si res no ho evita. El text que estaria a punt d’arribar a la taula del consell de ministres establiria un percentatge del 51% obligatori per a produccions europees en el temps anual de la programació de plataformes com Netflix. D’aquest percentatge almenys un 50% hauria de destinar-se a produccions en castellà o alguna de les llengües oficials de l’estat espanyol. És a dir que el català seria una opció, en cap cas obligatòria.

Seria una molt mala notícia que aquestes informacions s’acabessin de confirmar perquè arribarien just en el moment en què el Govern d’ERC i JxCAT prova d’iniciar un diàleg amb l’Estat. Ara bé, també cal recordar que aquesta taula de diàleg, que el Govern demana ara que s’anomeni “de negociació”, està creada amb unes altres finalitats i que la qüestió lingüística ja ha estat abordada pels actuals responsables governamentals en el marc d’una comissió bilateral. D’aquesta comissió el Govern català en va sortir insatisfet.

El govern espanyol no sembla gens interessat en aprofitar les oportunitats que se li pugin presentar per conferir un cert caràcter de versemblança al diàleg que ha acceptat mantenir amb el Govern català. Aquest nou gest en negatiu del govern de l’Estat cap una de les qüestions més sensibles a Catalunya fa pensar que la intenció real sigui introduir un nou element d’erosió entre els dos socis del Govern. Un projecte de llei semblant, que no reculli mínimament les demandes que s’han fet respecte al català, no fa més que oferir munició a aquells que qüestionen la voluntat de diàleg de Pedro Sánchez.

I és que resulta esperable que si els negociadors del Govern no han pogut aconseguir un percentatge per garantir l’ús del català en una llei que està en camí tampoc es pugui extreure un compromís creïble a favor de l’amnistia i el referèndum d’independència. La taula del diàleg és un instrument de pacifisme imposat per intentar resoldre el conflicte català però a hores d’ara massa canons apunten contra ella.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (21-IX-2021)

112 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: