LA NOVA LLEI DEL CATAL√Ä, A L’ESPERA DEL CONSELL DE GARANTIES

(SARA GONZ√ĀLEZ)
Vox, Ciutadans i PP han formalitzat ja la maniobra per paralitzar l’aprovaci√≥ de la nova llei per defensar el catal√† a l’escola. La votaci√≥ que estava prevista aquest divendres al migdia perqu√® la norma, tramitada per la via urgent, entr√©s ja en vigor, queda ara a expenses del dictamen del Consell de Garanties Estatut√†ries despr√©s del recurs dels partits de dretes. Despr√©s que la mesa hagi tramitat la petici√≥ de dictamen, l’ens t√© set dies h√†bils per presentar l’informe i determinar si el text s’ajusta a l’Estatut, per√≤ l’escenari idoni que preveuen els partits que defensen la llei √©s que s’accelerin tots els passos per tal de poder aprovar-la en un ple extraordinari dilluns o dimarts. El calendari, per√≤, no est√† garantit i el dia 31 √©s just quan expira l’ultim√†tum del TSJC perqu√® s’imparteixi un 25% de castell√† a totes les aules.

L’ajornament de l’aprovaci√≥ de la llei al Parlament t√© tamb√© impacte en el decret llei per protegir els docents, que s’haur√† de tornar a agendar en funci√≥ de quan es produeixi la votaci√≥ a la cambra. L’acord entre el PSC, ERC, Junts i En Com√ļ Podem va arribar tant al l√≠mit de terminis, que ara el risc √©s que el paraigua legal no estigui enllestit abans de la data fixada pel tribunal per executar la sent√®ncia. Fonts negociadores de l’entesa subratllen la import√†ncia d’arribar a temps perqu√® el nou marc legislatiu entri en vigor, ja que l’objectiu √©s “fer inaplicable” la sent√®ncia. De fet, subratllen que el m√©s idoni hagu√©s estat actuar des de la vessant legislativa abans de la interlocut√≤ria que va emetre el TSJC el 9 de maig.

No √©s aquesta, per√≤, la lectura que fa el PSC. Segons el l√≠der dels socialistes, Salvador Illa, no s’ha de viure amb “angoixa” que la llei es retardi pel recurs de Vox, Cs i PP, ja que considera que la norma acordada no √©s per “esquivar o incomplir” la sent√®ncia del TSJC. Segons ha dit a Ser Catalunya, el 25% de castell√† es complir√† el curs que ve. Aix√≤ s√≠, ha titllat de “reprovable” que els partits de dretes hagin fet aquest moviment amb l’√ļnica finalitat de bloquejar la llei. I √©s que, en el cas del partit d’extrema dreta, ha recorregut a l’ens estatutari per primera vegada malgrat que fins ara no li reconeixia la legitimitat i sost√© que s’ha de suprimir.

La presidenta del grup parlamentari d’En Com√ļ Podem, Jessica Albiach, per la seva banda, ha assegurat que el recurs al CGE t√© “les cames molt curtes” perqu√® la llei est√† “molt travada” i √©s “s√≤lida”. En tot cas, el dictamen no √©s de car√†cter vinculant. En una entrevista al Caf√® d’Idees de R√†dio 4 i La 2, ja ha deixat caure que dilluns i dimarts s√≥n dos dies que poden ser clau per almenys aprovar el decret llei del Govern, mentre que el Parlament donar√† el vistiplau a la norma en un termini m√†xim d’una setmana.


El decret llei del Govern, dilluns o dimarts

Des d’En Com√ļ Podem donen per assegurat que podran donar suport al decret quan es validi al ple, mentre que els socialistes ho condicionen al compliment de la sent√®ncia. En aquest sentit, per al PSC pot ser un inconvenient que l’esborrany del text especifiqui “la inaplicaci√≥ de par√†metres num√®rics, proporcions o percentatges en l’ensenyament i l’√ļs de les lleng√ľes” al model d’escola catalana. En tot cas, aquesta acci√≥ de l’executiu √©s especialment important per a les direccions dels centres, ja que el decret especifica que els projectes ling√ľ√≠stics hauran de ser validats per la conselleria d’Educaci√≥ i que, per tant, ella en ser√† la m√†xima responsable.

Un cop la resposta pol√≠tica a la sent√®ncia superi tots els entrebancs i tr√†mits, caldr√† veure si el TSJC continua reclamant l’execuci√≥ de la sent√®ncia. Tant el president de la Generalitat, Pere Aragon√®s, com el vicepresident, Jordi Puigner√≥, han adm√®s que no est√† “al 100% garantit” que el paraigua legal dissenyat sigui suficient per aturar l’acci√≥ del tribunal, a qui atribueixen una actuaci√≥ de car√†cter “ideol√≤gica”.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (26-5-2022)

69 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: