LA NOVA LLEI D’UNIVERSITATS, UNA ALTRA AMENAÇA

Gemma Geis, ha criticat la nova llei d’universitats que va presentar el ministre Castells a Madrid a finals d’agost. “És una amenaça, perquè el sistema universitari català no s’hi reconeix”, ha dit Geis sobre l’avantprojecte de la Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU). La nova norma, que substituirà l’actual del 2001, estableix menys temporalitat en la contractació del personal docent i investigació i augmenta el percentatge mínim de professorat funcionari. Segons Geis, el text és “excessivament detallista”. La consellera ha avançat que el Departament està elaborant un document conjunt amb els rectors de totes les universitats catalanes, on es fixarà el posicionament contra la nova norma.

La LOSU obligarà a dedicar un mínim del 5% del pressupost dels centres i a reservar el 15% de les places permanents a la investigació. Així mateix, també inclou canvis en el model d’elecció a rector i els candidats no hauran de ser catedràtics. La temporalitat en la contractació del personal docent i d’investigació es redueix a la meitat, passant del 40% de la llei actual al 20% i el percentatge mínim de professorat funcionari a les universitats públiques s’augmenta del 51% al 55%. “Hi ha un excés de regulació. No saps si estàs llegint una llei orgànica o els estatuts d’una universitat”, ha criticat Geis.

Per tot plegat, la consellera ha explicat que el sistema universitari català “no se sent reconegut” en la nova norma, i ha assegurat que aquest és un posicionament que comparteixen els rectors de les universitats públiques i privades de Catalunya. Així mateix, Geis ha considerat que, tractant-se d’una llei que en renova una de fa vint anys, hauria de ser una proposta “moderna”. Per contra, l’ha tillat d'”uniformadora” i “centralista”.

Així mateix, pel que fa a finançament, la consellera ha subratllat que el text “no va acompanyat de garanties”. “Cal un millor finançament, millors estructures científiques i assegurar el relleu generacional”, ha dit Geis.

Geis ho ha dit en el ple d’aquest dijous al Parlament, on ha explicat que ja ha traslladat les seves crítiques al ministre d’Universitats, Manuel Castells.
Informa:RACOCATALA.CAT (21-X-2021)

110 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: