LA PILOTA CATALANA HA TORNAT A MERKEL

“La pilota catalana ha tornat a Merkel ”
( JOS√Č ANTICH )
Quan fa dos anys es van produir les esgarrifoses imatges de policia actuant amb extrema viol√®ncia el mat√≠ de la jornada del refer√®ndum de l’1 d’octubre, la cancellera Angela Merkel va ser de les primeres dirigents europees a fer arribar a la Moncloa l’horror que li suposava que al si de la Uni√≥ Europea s’actu√©s amb aquella viol√®ncia contra ciutadans indefensos i de totes les edats que havien anat als seus col¬∑legis electorals per votar. Hi ha diferents versions sobre si va trucar directament o no a Mariano Rajoy o es van utilitzar altres canals segurs de comunicaci√≥, per√≤ el cert √©s que el missatge alemany va arribar perfectament a la Moncloa i les furgonetes de la Policia Nacional i la Gu√†rdia Civil van tornar als seus quarters sense cap mena d’explicaci√≥ encara avui dia. Aquest episodi va marcar la relaci√≥ entre Merkel i Rajoy, els va distanciar irreversiblement i, en la moci√≥ de censura al l√≠der del PP, la CDU no va moure cap dels seus llargs fils per evitar-la. B√© que ho saben els bascos del PNB, que hi van jugar un paper crucial.

El segon episodi va ser amb la detenci√≥ del president Carles Puigdemont a Alemanya, quan travessava la frontera des de Dinamarca i va ser traslladat a la pres√≥ de Neum√ľnster. Van ser setmanes d’una euf√≤ria sense l√≠mit a Espanya que van acabar abruptament quan l’Audi√®ncia de Schleswig-Holstein el va posar en llibertat i la just√≠cia alemanya va considerar que no es donaven les condicions per extradir-lo per rebel¬∑li√≥, com volia el jutge Pablo Llarena. La dreta espanyola va rebre molt malament la decisi√≥ del tribunal germ√†nic, va considerar que era una deslleialtat alemanya, un desastre per a Espanya i hi va haver qui va q√ľestionar obertament el tractat de Schengen perqu√® les euroordres no havien funcionat. Merkel, poc acostumada que li donin lli√ßons sobre el funcionament de la just√≠cia alemanya, va encaixar malament la posici√≥ del govern espanyol. La llarga estada de Puigdemont a Alemanya va aportar una gran novetat al conflicte d’internacionalitzaci√≥ de la causa catalana: els mitjans de comunicaci√≥ en parlaven di√†riament i va passar a ser gaireb√© una q√ľesti√≥ de pol√≠tica dom√®stica. A m√©s, es va produir un gran tomb en l’opini√≥ p√ļblica, reticent al tema de la independ√®ncia per√≤ favorable al dret dels catalans a votar en un refer√®ndum.

L’√ļltim episodi de la carpeta catalana a la taula de Merkel l’hem conegut aquest diumenge en saber-se que la cancellera havia preguntat al l√≠der del PP, Pablo Casado, la passada setmana a Brussel¬∑les, qu√® passava amb Catalunya? Merkel, que dirigeix el pa√≠s germ√†nic des del 2005, afronta el seu √ļltim any al capdavant de la cancelleria i, segons sembla, l’horroritza una tempesta perfecta entre la crisi del Brexit, la crisi econ√≤mica i la crisi catalana. Aquesta √ļltima, sempre dom√®stica per a tots els governs de la UE, que no es mouen un mil¬∑l√≠metre de la posici√≥ oficial, per√≤ sempre present en les converses informals comunit√†ries i en els mitjans de comunicaci√≥ internacionals. Introduir la falca que el govern espanyol est√† tancat a qualsevol di√†leg fins a extrems tan exagerats com que no agafa el tel√®fon al president de la Generalitat deu ser un fet molt sorprenent a Berl√≠n. On, a m√©s, s’acorden governs de coalici√≥ sense problemes entre CDU i SPD des del final de la Segona Guerra Mundial.

Alg√ļ s’imagina Merkel no agafant el tel√®fon al president d’un land simplement perqu√® no li dona la gana? Doncs aix√≤ succeeix a Espanya i molts ho aplaudeixen. Encara que tamb√© √©s veritat que molts es rebel¬∑len davant d’aquesta actitud altiva i prepotent d’aquesta Espanya que no fa pol√≠tica i que la deixa en mans dels jutges. Aquest cap de setmana s’han produ√Įt manifestacions impensables a Madrid, Val√®ncia, Sant Sebasti√†, Oviedo i diverses ciutats espanyoles m√©s. I lluny de llegir-les correctament, hem assistit a la resposta made in Spain en boca de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel D√≠az Ayuso: que es prohibeixin a Madrid les manifestacions de suport a la independ√®ncia de Catalunya i de condemna a la sent√®ncia del Tribunal Suprem. A les 22.30 hores de la nit no havia encara corregit l’estupidesa del mat√≠.
Informa:ELNACIONAL.CAT (21-10-2019)

158 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: