El segon ultimàtum de la Junta Electoral Central ja ha expirat. I la pancarta amb el llaç groc continua penjant de la façana del Palau de la Generalitat, així com a les seus de les conselleries del Govern. Com a mostra de suport a la decisió de Quim Torra i la resta de consellers de desobeir l’ordre de treure la simbologia de suport a presos i exiliats, al voltant d’un centenar de persones s’han congregat a la Plaça Sant Jaume per aplaudir la plantada a la JEC sota el crit “Amb gent a la presó, el llaç sempre al balcó“.

 

El president de la Generalitat ha replicat a l’autoritat electoral que la tipologia d’edificis públics és molt diversa i ha comunicat que ha demanat al Síndic de Greuges que emeti una recomanació sobre com cal procedir. Torra i els consellers faran cas del que indiqui el Síndic. Segons assenyalen fonts de l’entorn de Rafel Ribó, aquest dimarts no hi haurà encara cap resolució. En qualsevol cas, el cap de l’executiu català ha volgut deixar clar que l’última paraula sobre si es treuen o no els llaços i pancartes de cadascun dels edificis públics -ja siguin conselleries, hospitals, centres educatius, universitats o residències- correspon individualment als funcionaris responsables de cada seu.

A més dels cants de suport a Torra, els concentrats s’han adreçat a l’alcaldessa de Barcelona, que va optar per acatar l’ordre i despenjar el llaç de l’Ajuntament de Barcelona. El crit no podia ser més explícit: “Colau s’ha cagat i el llaç ha retirat”.

 

A l’espera de l’actuació de mossos i la decisió del Sindic

La JEC ja ha comunicat que rebutja l’explicació que ha enviat Torra i ha demanat a la Delegació del Govern que comuniqui si expirat el termini els llaços continuen exhibint-se. Si és el cas, la Junta Electoral ordenarà als Mossos d’Esquadra que procedeixin a treure’ls, actuant com a policia judicial. La portaveu Elsa Artadi ja ha explicat que no donaran contraindicacions polítiques a la policia catalana i que respectaran la seva actuació. Veurem què arriba abans, si l’ordre de la JEC a Mossos o l’informe el Síndic recomanant de treure els llaços grocs.

 

Un home arrenca llaços en plena concentració

Els concentrats han anat lligant llaços grocs de plàstic a les tanques que protegeixen l’ajuntament. Una estona després, un home s’hi ha atansat per arrencar-los, un gest que els manifestants li han retret.

Informa:ELNACIONAL.CAT (20-3-2019)