LA PLATAFORMA EXIGEIX A TV3 QUE N’ATURI LA CASTELLANITZACIÓ

La Pla­ta­forma per la Llen­gua ha enge­gat una cam­pa­nya a través del por­tal par­ti­ci­pa­tiu can­via.cat per dema­nar que TV3 recu­peri la seva missió de difusió i pro­moció de la llen­gua cata­lana.

D’aquesta manera, l’enti­tat vol fer pressió davant el que con­si­dera “la deriva cas­te­lla­nit­za­dora que ha aga­fat la tele­visió pública de Cata­lu­nya”. Aquells usu­a­ris que vul­guin donar suport a la cam­pa­nya han d’entrar al por­tal can­via.cat i sig­nar la petició, fet que enviarà automàtica­ment una carta al direc­tor de TV3 tot expo­sant-li aquesta recla­mació.

En la carta es tras­llada al direc­tor de TV3 la inqui­e­tud que genera que es detec­tin cada cop més con­tin­guts que no són en català, una situ­ació que s’ha agreu­jat dar­re­ra­ment. Així, al seu enten­dre, con­tin­guts com Polònia, APM?, FAQS o, recent­ment, la sèrie Drama, exem­pli­fi­quen una presència cada cop menor del català.

El text recorda al direc­tor de TV3 que aquesta deriva lingüística oblida un dels prin­ci­pis fun­da­ci­o­nals de TV3 i una de les seves mis­si­ons cab­dals: difon­dre i pro­mo­ci­o­nar la llen­gua cata­lana, com també està espe­ci­fi­cat a la llei que regula la CCMA.

“Molt sovint la tria dels col·labo­ra­dors opta per per­so­nes que s’expres­sen a TV3 en cas­tellà quan es podria optar per col·labo­ra­dors d’expressió cata­lana”, indica la carta, que també argu­menta que, tot i ésser cons­ci­ents que la situ­ació econòmica de la tele­visió cata­lana és com­pli­cada, això no jus­ti­fica el fet d’aban­do­nar aquesta missió fun­da­ci­o­nal, que hau­ria d’ésser d’obli­gat acom­pli­ment.

La Pla­ta­forma per la Llen­gua exem­pli­fica que hi pot haver públic que no enten­gui el cas­tellà i que s’està dei­xant al marge. Aquest pot ser el cas dels ciu­ta­dans de la Cata­lu­nya del Nord, que, a més, des de fa poc han ampliat la cober­tura de TV3 gràcies a una antena finançada amb micro­do­na­tius, o de l’Alguer, així com cata­lans que viuen a l’exte­rior i que no són com­pe­tents en llen­gua cas­te­llana.

I, com a pos­si­bles solu­ci­ons per no renun­ciar a la llen­gua cata­lana, l’enti­tat pro­posa usar la tra­ducció simultània en aquells casos en què no sigui pos­si­ble tenir con­vi­dats o col·labo­ra­dors que cone­guin el català, així com també l’opció de sub­ti­tu­lar-los.

Final­ment, també es rei­vin­dica que torni una pro­gra­mació abun­dant i de qua­li­tat en català per als infants i joves als canals de TVC.

La Pla­ta­forma per llen­gua argu­menta ha que­dat demos­trat l’encert per atreure públic no cata­la­no­par­lant quan s’ha emès con­tin­gut de qua­li­tat amb casos d’èxit com Pol­se­res Ver­me­lles o els doblat­ges de sèries d’anime japonès, entre d’altres.

Cs vol que el Parlament reprovi Vilallonga per haver dit que veu “massa castellà” a TV3
Cs durà al proper ple del Parlament una moció en què proposa reprovar la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, per haver dit que veu “massa castellà” a TV3 i que faria “tocs d’atenció” a la cadena.

El grup taronja assegura que els drets dels ciutadans “només són plenament respectats si la llengua castellana no és exclosa com a llengua d’ús normal, habitual i vehicular pels mitjans públics autonòmics”.

Per això, reclama que tant TV3 com Catalunya Ràdio emprin el català, el castellà i l’aranès “amb normalitat, habitualitat i igualtat” com a “reflex del que succeeix a la societat catalana i com a “mostra de respecte”.
Informa:ELPUNTAVUI.CAT (15-7-2020)

279 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: