LA PLATAFORMA PER LA LLENGUA VOL EL CATALÀ OFICIAL A TOT L’ESTAT I CANVIAR LA CONSTITUCIÓ

Plataforma per la Llengua ha demanat aquest dimecres als partits que es presenten a les eleccions espanyoles una reforma de la Constitució perquè el català sigui oficial a l’Estat. L’entitat ha presentat les propostes a les formacions polítiques per tal que es comprometin amb la millora de la situació del català i dels drets dels catalanoparlants. L’entitat ha realitzat un conjunt de propostes per a tots els comicis del proper cicle electoral. Entre les altres propostes, Plataforma per la Llengua reclama als partits que treballin per la capacitació generalitzada en català dels treballadors públics de l’Estat. Per altra banda, ha presenta la campanya ‘A les urnes, recorda: la llengua no es toca’ amb un espot amb declaracions de Casado, Rivera i Abascal.

L’entitat ha explicat que s’ha reunit o ha parlat amb tots els principals partits que es presenten als comicis i tenen representació a les institucions del domini lingüístic, i “ja ha aconseguit compromisos” de JxCat, ERC, En Comú Podem, Front Republicà i Proposta per les Illes. De fet, ha indicat que el principal compromís que Plataforma per la Llengua reclama als partits és impulsar una reforma de la Constitució espanyola per fer oficial de l’Estat la llengua catalana. “Només així el català podrà tenir el mateix rang, condicions, obligacions i drets que el castellà. Només així, el castellà deixarà de ser l’únic idioma d’obligat coneixement”, ha assegurat Mireia Plana, vicepresidenta de l’entitat. Segons l’entitat, En Comú Podem i Front Republicà “s’han compromès a incorporar aquesta proposta, mentre que JxCat i ERC asseguren que treballaran per impulsar una República catalana que inclogui el català com a oficial de l’Estat, però no per modificar la Constitució espanyola en aquest sentit”.

“La Plataforma per la Llengua treballem per a tot el domini lingüístic, no només per a Catalunya, i per això considerem necessària aquesta reforma constitucional”, ha indicat. Entre les altres propostes, Plataforma per la Llengua reclama als partits que treballin per la capacitació generalitzada en català dels treballadors públics de l’Estat. “Si els servidors públics no han de saber la llengua oficial, el català, el suposat dret d’opció lingüística dels catalanoparlants és paper mullat. L’actual oficialitat del català és paper mullat, perquè només el castellà és obligatori”, ha denunciat Plana.

Campanya

l’entitat ha presentat la campanya ‘A les urnes, recorda: la llengua no es toca’

N.de la R.
Cal celebrar que si més no la Plataforma per la Llengua digui alguna cosa sobre el català en plena campanya electoral atès que els partits d’aquí no volen pas moure peça com si la llengua fos un material explosiu. I prou que els colonialistes, unionistes segons alguns, ho exploten al seu favor amb tota mena de mentides com molt bé sabem. Ja sabem que l’oficialitat del català a tot l’Estat és una mera quimera, però cal remoure el tema. No tot s’ha de deixar a mans duna futura independència. Ara mateix cal lluitar amb les eines que tenim. I com recorda molt bé la Plataforma el nostre domini lingüístic va més enllà de la Catalunya estricta. I, al menys fins allà on sé jo,  no sembla pas que les Balears, el País Valencià o la Franja de  Ponent segueixin les petjades de l’independentisme. 
416 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: