LA PLATAFORMA PER LA LLENGUA VOL QUE EL CATALÀ SIGUI OFICIAL A TOT L’ESTAT

La Plataforma per la Llengua proposa reformar la ConstituciĂł per tal que el catalĂ  sigui llengua oficial de l’Estat

La Plataforma per la Llengua denuncia que a les properes eleccions del 28-A hi ha candidatures que han fet pĂşblica “la seva voluntat de regressiĂł, d’atacar el catalĂ  i els drets dels catalanoparlants”. En aquest context, l’entitat considera que ha de fer de “mur de contenciĂł de qualsevol proposta que pretengui atacar la llengua”. Per això, la pĂ gina web lallenguanoestoca.cat recull signatures per tal de “fer pressiĂł” a aquells partits que no s’han compromès amb les propostes de l’entitat perquè ho facin i ja ha se n’han recollit mĂŠs de 12.000. La Plataforma per la Llengua tambĂŠ ha difĂłs un vĂ­deo en què denuncia els atacs a la llengua de PP, Ciutadans i Vox, i demana a la ciutadania que tingui en compte la llengua a l’hora de votar aquest diumenge.

 

D’altra banda, la Plataforma per a Llengua proposa una reforma de la ConstituciĂł per tal que la llengua catalana sigui oficial de l’Estat en considerar que “nomĂŠs aixĂ­ el catalĂ  podrĂ  tenir el mateix rang, condicions, obligacions i drets que el castellĂ ”. A travĂŠs d’un comunicat, la vicepresidenta de l’entitat, Mireia Plana, ha explicat que no es tracta que el catalĂ  sigui oficial a Sevilla o a Bilbao, sinĂł que les institucions de l’Estat tambĂŠ assumeixin com a propi el catalĂ  i que la ConstituciĂł oficialitzi el bilingĂźisme real”.

 

Segons Plataforma per la Llengua, En ComĂş Podem, Front RepublicĂ , CompromĂ­s, Proposta per les Illes i Veus Progressistes ja s’han compromès amb aquesta reforma de la ConstituciĂł. Mentre que ERC i JxCat els han assegurat que treballen per impulsar una RepĂşblica catalana que inclogui el catalĂ  com a oficial a l’Estat, però que no aposten per modificar la ConstituciĂł espanyola en aquest sentit.

 

“La Plataforma per la Llengua treballem per a tot el domini lingßístic, no nomĂŠs per a Catalunya, i per això considerem necessĂ ria aquesta reforma constitucional. Encara que demĂ  mateix s’instaurĂŠs una RepĂşblica catalana, les Illes Balears, el PaĂ­s ValenciĂ  o la Franja de Ponent seguirien necessitant una ConstituciĂł espanyola que defensĂŠs els seus drets lingßístics.

Informa:ELMON.CAT (24-4-2019)

502 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: