LA PLATAFORMA PER LA LLENGUA VOL SALVAR LA BIBLIOTECA CATALANA DE L’ALGUER: FALTEN 15.000 EUROS

Aquest divendres, Plataforma per la Llengua ha activat una campanya per salvar la Biblioteca Catalana de l’Alguer. L’entitat vol obtindre 15.000 euros per evitar que la biblioteca tanque definitivament, per renovar-ne los locals i reobrir-la al públic.

Fundada l’any 1988 per part de l’Obra Cultural de l’Alguer, la biblioteca del carrer de Pa i Aigua (Via Arduino) és l’única biblioteca d’Itàlia dedicada a obres en català. A partir del 2014 ha hagut de reduir l’activitat perquè ha deixat de rebre subvencions de la Regió Autònoma de Sardenya, i els locals a poc a poc s’han anat envellint. Actualment, de fet, només ofereix el servei de préstec, sobretot a estudiants i investigadors. És oberta al públic i pot rebre visites, però de manera no continuada, segons informa l’entitat.

La pandèmia, a més a més, ha contribuït a pitjorar encara més la situació, però, malgrat tot, encara es poden organitzar algunes activitats en dies importants com el Dia Internacional de la Llengua Materna, el Dia Mundial de la Poesia o el Dia de Sant Jordi. Tot això ha sigut possible, expliquen des de l’entitat, gràcies al treball dels voluntaris de l’Obra Cultural de l’Alguer i de Plataforma per la Llengua.

Amb aquesta campanya, Plataforma per la Llengua pretén modernitzar l’estructura de la biblioteca, millorar-ne el servei i emprar les xarxes socials per promoure’n les activitats. L’objectiu és que, una vegada tornats a la normalitat després de la pandèmia, la biblioteca puga tornar a ser el punt de trobada, de coneixement i d’estudi que sempre ha significat per a tots los algueresos, segons informen des de Plataforma per la Llengua.

La intenció és que l’espai torne a a acollir activitats culturals, cursos de llengua, grups de lectura o celebracions d’esdeveniments especials. Per a Plataforma per la Llengua, «és fonamental tornar a oferir un espai que permeta els algueresos practicar la pròpia llengua i, sobretot, acostar la cultura i l’alguerès als més joves».

L’edifici actual de la Biblioteca Catalana de l’Alguer, situat a l’Alguer Vella, no es troba a hores d’ara en condicions per a reprendre aquestes activitats i, per això, amb els fons recollits, s’eliminaran les barreres arquitectòniques de l’edifici, serà millorada la il·luminació i la climatització i es compraran noves dotacions informàtiques.

Del punt de vista operatiu, Plataforma per la Llengua explica que es millorarà el servei de préstec i garantint a la biblioteca un horari d’obertura més ampli, atés que és també la seu de l’Obra Cultural de l’Alguer i de la delegació a l’Alguer de Plataforma per la Llengua.

Les persones que contribuiran a finançar lo projecte seran citades en una placa d’agraïment que se posarà a dins de la biblioteca, amb el nom, cognoms i lloc d’origen. Entre totes les plaques se configurarà un mural simbòlic que servirà per il·lustrar la col·laboració i el treball en xarxa de tots los territoris de parla catalana en la dsfensa de la llengua en tot el domini lingüístic.

La llengua a l’Alguer

En aquesta ciutat de Sardenya, el 50% dels habitants diu que sap parlar en català i el 88,2% el comprèn; el 20,1% l’utilitza amb el primer fill, el 17% l’ampra com a llengua inicial de conversa i el 43% el parla amb els seus amics. Són dades de l’Enquesta d’usos lingüístics de l’Alguer del 2015.

Al 2018, lo Consell Regional de Sardenya va aprovar una llei que dona la possibilitat d’escolaritzar els xiquets i els joves en català. Alhora, Plataforma per la Llengua promou la campanya “Volem l’escola en alguerés” per fer pressió a les institucions i fer que aquest dret siga aplicat.

Informa:DIARILAVEU.CAT (20-5-2022)

83 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: