LA POLÈMICA DELS TANCS LEOPARD, LA PUNTA DE L’ICEBERG DEL MALBARATAMENT DE L’EXÈRCIT

Abans-d’ahir, el Ministeri de Defensa espanyol descartà finalment d’enviar a Ucraïna els tancs Leopard que havia promès a Kíiv tot atenint-se al seu estat de conservació, que la ministra Margarita Robles titllà d’absolutament lamentable. Els vehicles, de fet, són en unes condicions tan pèssimes que l’exèrcit espanyol fins i tot ha rebutjat de reparar-los i ha al·legat que l’operació tindria un cost desorbitat i tampoc no eliminaria el risc per als usuaris finals.

És la punta de l’iceberg del balafiament dins l’exèrcit espanyol, tal com relata l’ex-tinent Luis Gonzalo Segura en un enfilall publicat aquest matí a Twitter. Els cent vuit Leopard de què disposa l’exèrcit espanyol –a raó d’uns deu milions d’euros per vehicle, per a un total de més de mil milions– fa més d’una dècada que són emmagatzemats en unes instal·lacions governamentals a Saragossa. Els vehicles van ser comprats els anys noranta i, segons que afegeix Segura, van tenir una vida útil molt curta, perquè poc després l’exèrcit espanyol en van comprar de nous per a substituir-los. “O els cent primers, més tard emmagatzemats, o bé els següents no es necessitaven“, diu l’ex-militar.

La dècada passada, de fet, Juan Carlos ja intentà de vendre dos-cents setanta-cinc Leopard a l’exèrcit saudita: “No es devien necessitar gaire, els Leopard, si Juan Carlos intentava de vendre’ls desesperadament per valor d’uns 3.000 milions.”

Luis Gonzalo Segura: “Hi ha una clara afinitat ideològica entre Felipe VI i els ultradretans”
Un altre punt de preocupació són les condicions d’emmagatzematge: “Si fa una dècada algú va emmagatzemar cent vuit tancs i ara són en una situació lamentable, algú els va emmagatzemar malament i algú va emmagatzemar carros de combat que no hauria d’haver emmagatzemat.” El resultat, sigui com sigui, són més de 1.000 milions d’euros a la brossa, afegeix Segura.

El cas dels Leopard no és, ni de bon tros, l’únic exemple de malbaratament a l’exèrcit espanyol. “Caldria recordar que hem tingut emmagatzemats sis helicòpters Tigre, dotze Eurofighter i tres helicòpters NH-90, i que hem volgut vendre tretze avions A400M i aquests mateixos cent vuit carros que anàvem a enviar a Ucraïna i que el Perú no va voler”, explica. És un total de més de 5.000 milions d’euros destinats a equipament militar que ha tingut una vida útil molt curta.

Luis Gonzalo Segura: “El PSOE fa dècades que fomenta els ultres dins la Guàrdia Civil”
A parer de Segura, l’afer dels Leopard revela dues conclusions sobre el funcionament de l’exèrcit espanyol. La primera: “Defensa no compra el material militar que necessita, sinó el que vol la indústria. Després s’ha d’emmagatzemar i vendre.” La segona és que l’exèrcit espanyol “ha enviat deixalles a Ucraïna”, repetint així el modus operandi d’enviaments passats –al mes de març, per exemple, ja cedí a Kíiv cascs antifragments en mal estat i metralladores defectuoses. “És difícil de ser més miserable”, conclou Segura.
Informa:VILAWEB.CAT (4-VIII-2022)

58 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: