” LA POLICIA DIU QUE ELS VAIG FALTAR EL RESPECTE PER PARLAR EN CATALÀ”

Jafet Pinedo Ă©s fill d’Elx i Ă©s repartidor de menjar a domicili. Fa un mes va patir un enfrontament amb la Policia espanyola. Els agents del cos policial el van denunciar sota el pretext d’agressiĂł verbal per haver-s’hi adreçat en catalĂ . Pinedo, per la seva banda, tambĂ© va denunciar els dos policies espanyols per abĂșs d’autoritat, extralimitaciĂł de força, denĂșncies falses i agressions verbals. El dimecres 24 de juliol havia de celebrar-se el judici, perĂČ els agents acusats no van comparĂšixer. No obstant, desenes de persones, entre les quals membres del la plataforma El Tempir i del grup antimilitarista Tortuga, van concentrar-se a la Ciutat de la JustĂ­cia d’Elx en solidaritat amb ell. La Plataforma per la Llengua alerta que la denĂșncia contra Jafet Pinedo representa una aplicaciĂł de l’article 36.6 de la Llei de Seguretat Ciutadana, mĂ©s coneguda com a Llei Mordassa. Pinedo ho explica a EL TEMPS.

Val a dir que, segons ha posat de manifest la Plataforma per la Llengua, l’article 54.11 del Reial Decret Legislatiu 5/2015 del 30 d’octubre indica que el fet que la policia nacional en territori valenciĂ  demani que li parli en castellĂ  i no en catalĂ  Ă©s un comportament il·legal que vulnera l’Estatut BĂ sic de l’Empleat PĂșblic. En aquest sentit, els funcionaris que treballen en territoris amb mĂ©s d’una llengua oficial han de garantir la ciutadania rebi l’atenciĂł en la llengua oficial que sol·liciti. AixĂ­ ho justifica el Reial Decret Legislatiu 5/2015 del 30 d’octubre. Article 54.11.

-Com es van produir els fets?

– Treballe en un restaurant de la ciutat i la nit del 20 de juny em trobava fent una comanda. Circulava en bicicleta per l’avinguda de la Llibertat d’Elx quan, de sobte, vaig veure que dos vehicles estaven situats enmig del pas. A causa de l’obstrucciĂł vaig veure’m forçat a sortir del carril per incorporar-me mĂ©s tard. Mentre feia la maniobra vaig protestar: “en bon lloc esteu”. I vaig seguir la marxa. A parer meu, el comentari no va ser mal intencionat ni en mal to. No hi va haver voluntat manifesta d’ofendre. Mentre avançava, els dos vehicles se’m van atansar. Eren dos automĂČbils policials sense logotipar. Es tractava de policia secreta.

-Quina va ser la reacciĂł de la policia?

-Com una exhalaciĂł, els agents eixiren del vehicle exaltats. M’obligaren, amb males paraules, a identificar-me. Mentrestant, jo, bocabadat. D’immediat, m’ensenyaren les plaques i m’escorcollaren. Mentre ho feien, els ho intentava explicar en catalĂ , que no duia el DNI a sobre perquĂš duia la roba de treball ja que em trobava en horari laboral. Els policies, sense fer-me cas, m’advertiren que parlara en castellĂ . No obstant, vaig seguir parlant catalĂ . Els vaig dir quin era el nĂșmero del meu DNI, perĂČ prompte començaren a insultar-me per no recular amb la llengua.

Adreça electrĂČnica
-QuĂš us van dir?

Recorde que em repetien que “esto es España, te vamos a empapelar”. Diuen que els vaig faltar el respecte per parlar valenciĂ . Davant d’aixĂČ, vaig intentar fer-los entendre que parlar la meva llengua no podia ser cap falta de respecte, perĂČ va ser endebades. Els agents tenien un posat irat i actuaven amb menyspreu.

-I el van escorcollar?

-SĂ­, quan es van adonar que seguia parlant en catalĂ , em van traure la motxilla de sobte i van procedir a registrar-me de dalt a baix entre comentaris irrespectuosos. PerĂČ clar, jo em vaig seguir expressant en catalĂ  perquĂš Ă©s la meua llengua. Aleshores, quan varen adonar-se que no canviava de llengua, m’agafaren tot d’una la motxilla i jo vaig contestar que s’estaven extralimitant en les seues accions. I cada volta que deia alguna cosa s’intranquil·litzaven.

-Es trobava, entenc, en un fort clima de tensiĂł, oi?

-Sí, tal era la intimidació que vaig haver de desistir. Vaig renunciar a parlar el català i vaig optar pel castellà amb l’objectiu de rebaixar el nivell de conflictivitat de la situació. Sense ùxit.

-Amb tot plegat, a vostù l’ha denunciat la policia.

-SĂ­, acabe amb quatre denĂșncies. Una diu que jo estic interferint en una intervenciĂł policĂ­aca que no tĂ© res a veure amb mi. Imagine que Ă©s quan em vaig veure obligat a sortir del carril bici i vaig dir ‘en bon lloc esteu’. Diuen que els insulte per parlar en catalĂ , perĂČ si diuen que no entenen el nostre idioma, no hi ha motiu per a interpretar que el que dic sĂłn insults, no?.

Dues denĂșncies sĂłn de la policia local, que es va personar mĂ©s tard. Em sancionen al·legant que no duia les llums reglamentĂ ries a la bicicleta i per circular de manera negligent. PerĂČ les sancions les rep per part de la Policia espanyola. De fet, no Ă©s la primera vegada que m’aturen i em demanen que mostre el meu document d’identitat sense cap motiu aparent, perĂČ mai no m’havien traslladat a comissaria com m’ha passat ara, tampoc no m’havien denunciat fins al moment.

-Dimecres vau tenir el judici.

-Tenia un judici a partir d’una denĂșncia meua. L’endemĂ  vaig denunciar els policies per denĂșncies falses, per actuaciĂł indeguda, extralimitaciĂł de funcions, abĂșs de poder, fals testimoni i agressions verbals. PerĂČ, cap dels dos policies no s’ha personat i el judici s’ha ajornat fins al setembre.

—Tot aixĂČ ha estat un trasbals per a vostĂš?

-Ja t’ho pots imaginar, Ă©s un maldecap. No aconseguesc entendre que parlar el catalĂ  a la meua terra puga ser una ofensa. Considere que en cap moment els vaig faltar el respecte, perĂČ clar, Ă©s la meua paraula contra la de la Policia
 La meva actitud va ser dialogant i totalment pacĂ­fica en tot moment. Fa dies que hi rumio perquĂš no Ă©s cap trĂ ngol que haja escollit sofrir. PerĂČ tinc molt clar que no he fet res de quĂš haja d’avergonyir-me. Per sort, estic rebent molt de suport de gent del meu voltant i del moviment social d’Elx. Vull agrair als moviments socials d’Elx, a la Plataforma per la Llengua del PaĂ­s ValenciĂ  i a AcciĂł Cultural del PaĂ­s ValenciĂ  el suport i l’assessorament rebut.

-Quin creu que Ă©s l’origen del problema lingĂŒĂ­stic?

-L’agressiĂł que vaig patir Ă©s totalment normal en la vida quotidiana dels valencians. La indefensiĂł que patim els catalanoparlants al PaĂ­s ValenciĂ  enfront de la llei Ă©s total. I no pot ser, hem de defensar la nostra llengua, no podem deixar que ens la lleven. Crec que convĂ© denunciar-ho perquĂš la major part de la gent no pren mesures legals contra els qui vulneren els drets fonamentals de la ciutadania.

-Quina Ă©s l’arrel del problema?

-L’abĂșs de poder. Fins i tot, se’m van emportar a comissaria i vaig haver-m’hi de quedar hores i hores. InclĂșs, em van retornar la bicicleta amb les rodes punxades. Val a dir que hi ha molts tipus de discriminacions, la lingĂŒĂ­stica n’és una. TambĂ© la ideolĂČgica. El meu perfil els genera prejudicis, perquĂš el primer que rep per part d’ells Ă©s una cĂ rrega d’odi.
Informa:ELTEMPS.CAT (29-7-2019)

380 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: