LA POLICIA: ELS DETINGUTS DE “LA VUELTA” VOLIEN ABOCAR-HI 400 LITRES D’OLI

Els detinguts acusats de voler boicotejar la Vuelta pretenien abocar 400 litres d’oli, segons la policia espanyola.
Els quatre arrestats van ser descoberts quan suposadament intentaven activar un mecanisme per abocar el líquid, segons informa el cos en un comunicat.
(M.F – Barcelona)

Els quatre detinguts acusats presumptament de voler boicotejar la Vuelta ciclista al seu pas per la comarca del Solsonès, i que aquest dilluns van quedar en llibertat amb càrrecs, van ser localitzats per la Policia Nacional quan pretenien vessar a la calçada 400 litres d’un líquid similar a l’oli de motor. Segons ha filtrat aquest dimarts la Policia Nacional, els quatre arrestats intentaven activar un mecanisme per poder abocar aquest líquid a la carretera al pas del gran grup durant l’etapa de la Vuelta de dilluns, que va transcórrer entre les localitats de Súria (Bages) i Arinsal (Andorra). De fet, la Policia Nacional ha difós un vídeo des del seu perfil de X (abans Twitter), en què mostren amb imatges les proves d’aquest suposat mecanisme.

Els detinguts, segons la policia espanyola, es trobaven en una zona boscosa del Solsonès quan es disposaven a activar aquest mecanisme, consistent en un dispositiu d’activació amb una electrovàlvula i un temporitzador, que estava amagat entre la vegetació. Aquest dispositiu hagués permès vessar el contingut de dos bidons, amb una capacitat de 200 litres cadascun d’aquest líquid similar a l’oli de motor, segons indica el cos el comunicat.

A més, havien col·locat presumptament una mànega que abocaria el líquid i que s’estendria de forma oculta fins a la carretera per on havia de passar el gran grup de la Vuelta ciclista 2023.

Crítiques dels advocats

Alerta Solidària ha denunciat la filtració de l’informe de la Policia Nacional i la difusió que el cos policial espanyol ha fet del vídeo a través de les xarxes socials. “A la defensa, en 52 hores, se’ns nega cap informació i ara ho ventilen així, sabent-se impunes”, denuncien.

Dins l’anomenada operació Splendor, els agents de la Policia Nacional van constatar que els quatre detinguts adoptaven nombroses mesures de seguretat per evitar la seva detecció i vigilància. Així, en el moment del seu arrest, segons indica el cos policial, cap no portava telèfon mòbil i havien utilitzat senders secundaris, de trànsit complex, per arribar fins al punt on havien instal·lat el mecanisme.

La Policia Nacional va detenir aquestes quatre persones dissabte passat i els va traslladar a la comissaria de la Verneda de Barcelona. Aquest dilluns, els van tornar a traslladar a Solsona, on la la jutgessa va ordenar la seva llibertat provisional amb la mesura cautelar de prohibir-se acostar a un mínim de 500 metres de les etapes de la Vuelta ciclista.

La causa, que està sota secret de sumari, és oberta pels delictes de pertinença a grup criminal, desordres públics, contra la seguretat viària i contra el medi ambient.

Precisament l’advocada dels detinguts, Eva Pous, va denunciar aquest mateix dilluns que fins després de tres dues no sabien de què es tracta l’operació i per quins motius la justícia havia declarat secretes les actuacions. “No sabem de què s’han de defensar d’aquesta suposada justícia espanyola”, va dir abans que els deixessin en llibertat. L’advocada considera que la falta d’informació és una “vulneració flagrant al dret de defensa”.

Protestes

La detenció va motivar mostres de solidaritat d’entitats, partits i societat civil cap als quatre arrestats, així com la denúncia per l’aplicació de nou de detencions preventives contra independentistes.

Tant a la comissaria de la Verneda com davant dels jutjats de Solsona hi va haver concentracions per reclamar la llibertat dels quatre detinguts.
Informa:ELPUNTAVUI.CAT (30-VIII-2023)

68 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: