LA POLICIA ESPANYOLA: UNS 70 CASOS DE VEXACIONS A CATALANOPARLANTS AMB UN 15% D’AGRESSIONS FÍSIQUES

En els darrers anys, la Plataforma per la Llengua ha recollit nombrosos casos de discriminacions lingüístiques als ciutadans catalanoparlants produïts per la Guàrdia Civil i per la Policia Nacional. En l’estudi del ‘Comportament lingüístic davant dels cossos policials espanyols’, l’entitat recull dades sobre els 68 casos detectats entre l’any 2007 i el 2019.

L’ONG del català ha constatat que en totes les discriminacions hi ha hagut un tracte vexatori i que en un 15% s’ha arribat a l’agressió física cap a la víctima. La majoria d’episodis no han tingut cap conseqüència judicial i només en un 3% dels casos s’ha acabat condemnant els policies infractors.

La Plataforma per la Llengua recull anualment centenars d’incidents a través del servei de queixes i consultes de l’entitat. Aquesta setmana s’ha fet públic el test DiscriminCats, que aplega 9 dels casos reals relatats en l’últim Informe de Discriminacions Lingüístiques 2019 i que mostra les actituds vexatòries a ciutadans d’arreu dels Països Catalans per raó de llengua.


Un cas d’abús policial arriba als tribunals

Aquest dijous 6 de maig, al jutjat d’instrucció penal del Prat de Llobregat, s’ha instruït el cas d’un ciutadà flamenc Kris Charlier, resident a Bigues i Riells, en referència a la denúncia que va efectuar el 2019 contra dos agents de la Guàrdia Civil que el van discriminar i humiliar a l’Aeroport del Prat pel fet de parlar català.

Charlier, que sap parlar català, però no castellà, es va veure obligat a abaixar-se els pantalons en públic per mostrar la bossa recol·lectora que porta arran d’una operació per càncer de còlón. Els guàrdies civils, que no havien entès les seves explicacions en català i que no van fer venir algú competent en aquesta llengua, el van acabar denunciant per pertorbació de l’ordre públic i per negar-se a cooperar amb la policia.

Els agents s’enfronten ara a una pena que en cap cas superaria els dos anys de presó.
Informa:RACOCATALA.CAT (7-5-2021)

161 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: