LA POLICIA XIFRA LA FORTUNA DELS PUJOLS EN 290 MILIONS

Per primera vegada des que es va iniciar la investigació sobre la fortuna de la família Pujol i Ferrusola, el 2010, el jutge d’instrucció ha rebut de mans de la policia una quantificació de l’abast que té: en un informe remès per la UDEF (la unitat encarregada del blanqueig de capitals) al jutge que indaga el tema s’hi diu que és de 290 milions d’euros.

L’últim mes aquesta unitat policial ha remès diversos atestats al jutge José de la Mata, titular del jutjat d’instrucció número 5 de l’ Audiència Nacional i que està a càrrec de la causa, en què detalla uns quants aspectes de les operacions de la família Pujol.

En una interlocutòria el magistrat assenyala que els Pujol i Ferrusola han aprofitat “la seva posició privilegiada d’ascendència en la vida política, social i econòmica catalana per acumular al llarg dels anys un patrimoni desmesurat directament relacionat amb percepcions econòmiques fruit de conductes corruptes”.

Jordi Pujol i Ferrusola va ser el tresorer de facto de CDC i va fer del partit un lloc opac, segons l’informe

En aquesta línia, als informes policials s’hi esmenten operacions en què apareixerien empreses implicades en altres sumaris, com el del Palau de la Música o el del 3%, tots dos vinculats al finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya.

De fet, la UDEF assenyala que Jordi Pujol i Ferrusola va actuar com a membre clau de la sustentació econòmica d’aquest partit i que la família va internacionalitzar els seus comptes bancaris el 2003, just quan Jordi Pujol i Soley va deixar de ser president de la Generalitat.

A l’ interlocutòria de De la Mata s’hi assegura que les “facturacions milionàries realitzades a través de les societats instrumentals associades a Jordi Pujol i Ferrusola no tenen cap justificació, ja que en cap cas no se sustenten en la prestació real de cap servei associat al concepte que es va traslladar a les factures”.

Pels investigadors policials no hi ha cap dubte: “En funció d’aquest informe –escriuen– no tenim cap dubte d’incardinar les conductes descrites dins el concepte de crim organitzat”.

En un d’aquests informes de la UDEF, lliurat el 30 de juliol, s’hi exposa que la família va actuar com un grup criminal des del moment que va obrir el seu primer compte a l’estranger a Andorra, el 1990, de manera que desmenteix que l’origen de la fortuna fos un llegat del pare de Pujol i Soley, Florenci, tal com va dir ara fa cinc anys l’expresident quan va admetre que tenia diners a l’exterior.

Des d’aleshores, assegura la policia, la família ha rebut plusvàlues il·lícites “de manera sistemàtica i recurrent” provinents “de pràctiques corruptes”. Així, s’estima que fins ara el total dels diners amassats és de 290 mi­lions d’euros, si bé s’admet que aquesta valoració pot tenir errors pels efectes de la inflació i del canvi de les divises.

La gestió d’aquest patrimoni tan ingent va recaure en Jordi Pujol i Ferrusola, el primogènit, que va fer de tresorer de facto de CDC. L’informe assegura que “hauria desenvolupat les fun­cions atribuïbles a Andreu Viloca [tresorer del partit i imputat en el cas del 3%] durant els primers governs autonòmics catalans”, però de fet “va derivar” part de la recaptació de les comissions cap al patrimoni familiar. “Jordi Pujol i Ferrusola ha tingut un paper rellevant en la transformació de CDC en un lloc tancat, opac, i en la creació d’un organigrama amb entitats satèl·lits, que ha afavorit la corrupció”.

L’inspector de la UDEF que ha elaborat l’informe afirma que durant la investigació s’han obtingut “molts testimonis” de persones que no s’atrevien a denunciar el pagament de suborns, ja que això equivaldria a estar “morts civilment”. “La utilització de l’administració per dificultar la vida dels que s’ oposessin al seu modus vivendi ha estat la pràctica diària”.

Segons alguns mitjans de les investigacions, a falta d’algunes dades de l’exterior, la causa contra la família està gairebé con­closa.

Informa:LAVANGUARDIA.COM (16-8-2019)

356 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: