LA PREMSA INTERNACIONAL ES FA RESSÒ DE LA MANIFESTACIÓ PER LA DIADA

“La premsa internacional es fa ressò de la manifestació per la Diada”.

La Diada de 2021 torna a ser l’escenari d’una manifestació massiva protagonitzada per l’independentisme català. La magnitud d’aquesta exhibició de força ha arribat a la premsa estrangera, que se n’ha fet ressò.

( MANUEL LILLO )
A Europa, el Frankfurter Allgemeine d’Alemanya titula que “centenars de milers de catalans demanen la independència d’Espanya”. El rotatiu situa la xifra de manifestants en “al voltant de 400.000 persones que van eixir als carrers”, si bé matisa dient que “la situació política s’està suavitzant”.

El mitjà contextualitza explicant que dins d’uns dies es produiran converses entre els governs espanyol i català, i detalla també que el 2014 es van arribar a reunir 1,8 milions de persones a Barcelona per la Diada, una xifra que multiplica per més de quatre la d’assistents que van acudir a l’últim 11 de setembre. “Els portaveus separatistes van reafirmar la seua demanda d’autodeterminació aquest dissabte. Volen que la seua regió siga independent, separada d’Espanya. El Govern central, en canvi, només vol donar més autonomia als catalans. És molt poc probable que el president del Govern espanyol, el socialista Pedro Sánchez, aprove un referèndum d’independència”.

“A més a més”, continua el diari alemany, “la Constitució espanyola no permet tal referèndum. La població catalana es troba dividida. Segons les enquestes, aproximadament la meitat vol la independència, i l’altra meitat no”. D’altra banda, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, “va demanar a tots els separatistes que s’unesquen. De fet, es troben dividits per l’estratègia cap a la independència: uns volen persuadir el govern central perquè accepte el referèndum sobre la independència i altres volen separar la regió del nord-est d’Espanya fins i tot contra la resistència de Madrid”.

El mitjà suís Wil24 destaca que “els separatistes volen sobirania”, i ubica la manifestació també en el context previ de la taula de diàleg: “uns dies abans de les converses entre el Govern central d’Espanya i el Govern regional català, els portaveus dels separatistes han demanat l’autodeterminació”. En el mateix sentit que el diari esmentat anteriorment, aquest mitjà suís subratlla que els independentistes no es posen d’acord en el camí cap a la independència. “Alguns volen persuadir el Govern central perquè accepte un referèndum, altres consideren que això no serà possible”.

Aquest digital també contextualitza dient que “la Constitució espanyola no permet un referèndum sobre la separació d’una part del Regne d’Espanya. En canvi, l’1 d’octubre del 2017, els separatistes van organitzar un referèndum per iniciativa pròpia. Com a resultat, Catalunya va quedar temporalment sota el control de l’administració central. Qui era cap del Govern regional, Carles Puigdemont, i alguns dels seus companys van fugir a l’estranger. Altres separatistes van ser condemnats a llargues penes de presó, però van ser indultats al juny”.

L’agència Reuters explica a la crònica que “milers de catalans van corejar, van cantar i van onejar banderes mentre marxaven dissabte per Barcelona demanant la independència de la regió d’Espanya”. Aquesta corporació explica que l’empresonament dels nou presos polítics catalans i el referèndum de l’1 d’octubre van provocar la major crisi política a Espanya en dècades. Ara, amb els indults executats, “alguns d’aquests nou polítics perdonats van assistir a les protestes del dissabte. ‘Per primera vegada en quatre anys, nou persones molt especials han tornat a participar en la Diada. Els presos polítics han tornat als carrers’, va dir la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie”.

Reuters també destaca les paraules de Jordi Cuixart. “Per als que ens demanen que passem pàgina i no volen que lluitem per l’autodeterminació: quin pla té Espanya per a Catalunya? Cap. Només repressió i més repressió”. Al seu torn, l’agència assegura que les protestes s’han desenvolupat en un context de menor tensió entre Barcelona i Madrid “que en temps anteriors, ja que els governs centrals i autonòmic estan a favor del diàleg malgrat els seus punts de vista oposats sobre la independència”. La plataforma de continguts informatius també explica que l’assumpte de l’aeroport podria implicar el risc “d’enfosquir les converses” entre els dos executius.

Una altra agència europea, Euronews, explica que el nombre de manifestants ha estat menor que al 2019, quan “hi van assistir vora 600.000 persones, mentre que l’any passat s’organitzaren petites protestes per complir amb les restriccions de la covid-19. Al seu torn, destaquen les paraules de Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, qui “va instar la multitud a seguir lluitant per la independència”.

Des d’Amèrica, el mitjà canadenc La Presse també situa la manifestació en el context previ a la taula de diàleg. “Uns dies abans de la represa de les negociacions amb Madrid, els separatistes catalans s’han manifestat aquest dissabte als carrers de Barcelona, però sense aconseguir mobilitzar-se de manera massiva en un context de desil·lusió i divisions quatre anys després de l’intent de secessió del 2017”.

Aquest mitjà parla amb diversos manifestants. Per exemple amb Narcís Vilar, “un jubilat de setanta anys que ha vingut per primera vegada a manifestar-se a soles. La feble mobilització s’explica per la por a la pandèmia, però sobretot pel desànim que impera entre els militants. Els familiars de Narcís no han deixat de ser separatistes, ‘però estan fart dels polítics catalans’, diu”. Alhora, segons La Presse, “l’indult concedit pel Govern central al juny als nou líders independentistes condemnats a presó pel seu paper desenvolupat el 2017 també ha provocat que els separatistes perden un element mobilitzador”.

El digital també consulta a Mireia Nieto, “una estudiant de 21 anys que ha vingut a manifestar-se i que assegura estar ‘totalment en contra d’aquest diàleg’, resumint la posició dels més virulents. ‘No podem dialogar amb l’Estat espanyo, és un pas enrere de tot el que hem fet els últims anys’, insistia referint-se a l’intent de secessió”.

Per últim, l’agència nord-americana Associated Press parla de la “divisió” entre l’independentisme envers la taula de diàleg. “Els separatistes catalans van celebrar dissabte la seua primera gran manifestació massiva des de l’inici de la pandèmia, tractant d’oferir una mostra d’unitat malgrat les divisions al seu si sobre les pròximes converses amb el Govern espanyol”. El mitjà també es refereix als enfrontaments d’un sector amb la Policia espanyola, si bé se centra en les pròximes reunions que, previsiblement, mantindran els governs català i espanyol. “La trobada encara no té data, però se suposa que se celebrarà prompte i que aquesta segona reunió servirà per avançar en les negociacions cap a una possible solució a la crisi política, agreujada des del fallit intent dels secessionistes el 2017 per forçar un trencament”.

Explica aquesta agència que “les expectatives d’una solució ràpida són extremadament baixes, perquè els separatistes catalans exigeixen un referèndum autoritzat sobre la independència i el Govern central diu que haurà de votar sobre una proposta per millorar la relació de la regió del nord-est amb la resta d’Espanya”. Destaquen que el president català, Pere Aragonès, i el seu partit defensen les negociacions. “Catalunya està a punt de fer una cosa que mai abans no havia aconseguit: obrir una negociació amb l’Estat espanyol, de govern a govern, per explorar com resolem el conflicte”, diu l’agència en boca d’Aragonès. D’altra banda, la plataforma informativa també destaca que “els principals grups de base del moviment veuen les negociacions, en el millor dels casos, com una pèrdua de temps i, en el pitjor dels casos, com una traïció al mandat d’independència que afirmen tindre del referèndum il·legal celebrat fa quatre anys”.

Destaquen també el parer de l’ANC sobre aquesta qüestió: “la poderosa organització que va organitzar la manifestació de dissabte veu les converses com una trampa per desactivar l’impuls del moviment. Jordi Sànchez, secretari general de Junts per Catalunya, també troba inútils aquestes converses”.

D’aquesta manera, la Diada torna a ocupar les pàgines de la premsa després del llarg i dolorós parèntesi de l’etapa més dura de la pandèmia, que encara no s’ha tancat del tot, però permet la celebració de manifestacions.
Informa:ELTEMPS.CAT (12-IX-2021)

144 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: