LA PREMSA INTERNACIONAL MOLT INTERESSADA PEL QUE OCORRE A CATALUNYA

“No decau l’interès internacional pel que ocorre a Catalunya ”
La premsa internacional segueix atenta a les protestes que s’esdevenen a Catalunya, per tercer dia consecutiu, contra la sentència del Tribunal Suprem espanyol als dirigents independentistes.
( MIQUEL PAYERAS )
A Amèrica Llatina segueixen amb atenciĂł els fets que passen a Catalunya. âCrema el passeig de GrĂ ciaâ, destaca ClarĂn, de Buenos Aires: âaquesta avinguda distingida que, desprĂŠs de passar per les mans de GaudĂ fou declarada Patrimoni de la Humanitat, ha estat aquesta nit de dimartsâ escenari âde violentes protestesâ entre els manifestant i les policies. âPer segon dia consecutiu seguiren les protestes contra la sentència als separatistes que el 2017 executaren un pla âfracassat- perquè Catalunya deixĂŠs de formar part dâEspanyaâ. Conta el rotatiu argentĂ que âfins unes 40.000 personesâ es manifestaren pacĂficament però que âla tensiĂł anĂ desbordant la protesta i (grups de) manifestants començaren a llançar objecte a la policiaâ, començant aixĂ els aldarulls. âEls Comitès de Defensa de la RepĂşblica (CDR), tan qĂźestionats per les seves accions radicals a favor de la independència de Catalunya, convocaren els manifestants que prengueren fogueres i improvisaren barricadesâ en el centre de Barcelona. âLa tensiĂł mĂŠs aspre es va viure la nit de dimarts a Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida, on els manifestants sâenfrontaren a les forces de seguretatâ. Acaba la crònica amb un retrat si mĂŠs no curiĂłs: âquan les flames eren ja cendres i un silenci espès convertĂ la cridòria en un eco llunyĂ , diversos manifestants sâacostaven a acaramullar, enfront dâun comerç chic del Passeig de GrĂ cia, sabates, motxilles i cel¡lulars perduts durant la batalla campal entre les forces de seguretat i els manifestants: âĂŠs perquè ho passin a buscarâ (els seus propietaris), escriguĂŠ amb foto un militant a les xarxes socialsâ.
El diari El Universal, tambĂŠ argentĂ, fa una crònica breu dels fets del dimarts a Catalunya però sobretot lâinteressa destacar que Josep Guardiola ha manifestat la seva crĂtica contra la sentència: âha dit, mitjançant un vĂdeo, que la sentència âĂŠs un atac directe als drets humans (…) ĂŠs inacceptable en lâEuropa del segle XXI. Espanya viu una deriva autoritĂ riaââ.
A Ciutat de Mèxic, el diari Excelsior recull els aldarulls âque es viuen a Catalunyaâ com a conseqßència de la sentència del Tribunal Suprem: âels activistes que protesten contra la condemna als lĂder separatistesâ han âxocat amb la policiaâ provocant aixĂ greus incidents. âLes autoritats espanyoles anunciaren que obriran una investigaciĂł contra el grup que convoca les protestes, auto anomenat Tsunami DemocrĂ tic (…) Una misteriosa organitzaciĂłâ que sâorganitza âa travĂŠs de les xarxes socialsâ.
A Europa, un dels diaris mĂŠs destacats del periodisme continental, el parisenc Le Monde, titula que âSâobre una nova etapa, plena dâincerteses, a Catalunyaâ i analitza que les posicions polĂtiques estan molt escorades i que no es veu una sortida, si mĂŠs no a curt termini. Explica que al respecte del referèndum dâautodeterminaciĂł es palesa la gran distĂ ncia que existeix entre les parts. Per una banda els independentistes el reclamen, diu, i fins i tot el consideren inexorable, com per exemple assegura Oriol Junqueras: âlâexvicepresident de la Generalitat, condemnat a 13 anys, deia ahir a Reuters que âestic que aquesta disputa es resoldrĂ a les unes (…) Estem convençuts que tard o dâhora un nou referèndum serĂ inevitableââ. Però, recorda el rotatiu francès, a lâaltra banda, tant la dreta com el PSOE neguen aquesta possibilitat i els seus portaveus âasseguren que no hi ha cap possibilitat per portar endavant un referèndum dâautodeterminaciĂłâ i a tall dâexemple posa les declaracions de la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, quan deia, el dia anterior, que âaquest dret (dâautodeterminaciĂł) no existeix a cap ConstituciĂł europea: una part dâun territori no pot decidir pel conjuntâ. Explica Le Monde que el Govern i el PSOE sâavenen, segons Calvo, âa una reforma de lâEstatut dâAutonomia de Catalunyaâ però, això sĂ, âen el marc de la ConstituciĂłâ i nomĂŠs desprĂŠs âdâhaver reparat les ferides que ha provocat la fractura de la convivènciaâ a Catalunya per mor del âprocĂŠs dâindependènciaâ.
El britĂ nic The Guardian fa aquest dimecres un repĂ s als âenfrontament entre els manifestants i la policiaâ que âesclataren a Ăşltima hora del dimarts a Barcelona desprĂŠs que manifestacions pacĂfiques (…) acabaren per convertir-se en batallesâ. Conta com âels manifestant encengueren focs i feren improvisades barricades pel centre de la ciutat abans que la policia espanyola i catalana carreguĂŠs amb porresâ contra els activistes en ple âPasseig de GrĂ cia, que ĂŠs un elegant bulevard que alberga moltes de les botigues i hotels mĂŠs exclusius de la ciutatâ.
âBatalla a Barcelonaâ, titula el Frankfurter Allgemeine Zeitung. Explica el rotatiu alemany que âuna nova onada de protestes a la regiĂł espanyola de Catalunyaâ sâhan esdevingut âaquest dimartsâ contra les sentències per als nou lĂders separatistes. âBarricades, caixes de cartrĂł en flames, objectes contra la policiaâ i, per una altra banda, els agents âque vestien equips de protecciĂł i escutsâ. El resultat: âferits i detingutsâ tant a Barcelona com a Tarragona, Lleida i Girona com a conseqßència dels âgreu enfrontamentsâ.
Amb paraules molt semblants descriu Der Spiegel els fets de la nit de dimarts. âMilers de persones sortiren als carrers per protestarâ i inicialment âforen concentracions pacĂfiquesâ però âmĂŠs tard hi haguĂŠ enfrontaments amb la policia, quanâ alguns âpartidaris del moviment per la independència ocuparen diversos carrers i carreteres i feren fogateresâ.
El canal de rĂ dio i televisiĂł RĂşssia Today, coneguda com RT informa que âcentenars de persones es concentraren aquest dimarts enfront la DelegaciĂł del Govern dâEspanya a Barcelona per mostrar el seu rebuig a la sentència del Tribunal Suprem que ha condemnat a nou lĂders independentistes catalans a penes de 9 a 13 anys de presĂł. âIndependència contra la sentènciaâ fou una de les consignes dels manifestants. Alguns, que anaven encaputxats, tiraren pedres contra els agents i intentaren rompre el cordĂł policialâ i, aixĂ, âes produĂŻren xocsâ entre forces de seguretat i activistes, que aviat âsâestengueren per diverses zones de la ciutatâ aixĂ com es repetiren âa dâaltres ciutats de Catalunyaâ. Juntament amb la notĂcia RT aporta una anĂ lisi signada per lâescriptor i periodista madrileny Daniel BernabĂŠ, a la qual sâhi llegeix que âresulta xocant que persones que ocupaven un escĂł (…) siguin sentenciades a una dècada de presĂł. No hi ha antecedents comparables. Hores desprĂŠs de conèixer-se la sentència diferents protestes se succeeixen a les ciutats catalanesâ. Lâautor assegura que per arribar a aquest punt sâha dâentendre que fa dos anys âes va reprimir salvatgement el referèndum independentista de lâ1 dâoctubre, sense valor legal, omplint els carrers catalans de policies i guĂ rdies civils (…) unes imatges que crearen una escena de component pre bèl¡lic entre trĂ gica i procaç. Salva pĂ tries en xandall dels diumengesâ. Alhora, de lâaltra banda âes proclamĂ una repĂşblica dâun manera absolutament testimonial (…) un nyap de dimensions còsmiquesâ que fou âllegit per part de lâEstat com una mena del 23F de Felip VI, ĂŠs a dir com la manera dâacabar amb el qĂźestionament de les estructures polĂtiques i econòmiquesâ que estava creixent per mor de la gran crisi econòmica i del escĂ ndols de corrupciĂł. âPer tot això, lluny de buscar la resoluciĂł del conflicte el que es vol ĂŠs que no acabi, mantenint-lo aixĂ en un estat latentâ.
Informa:ELTEMPS.CAT (17-10-2019)