LA PROPOSTA DE DESOBEDIÈNCIA DE BORRÀS: NO COBRIR VACANTS PER INHABILITACIÓ

Després de la retirada definitiva de l’escó a l’ex-diputat de la CUP Pau Juvillà, el soroll s’ha estès per la Cambra catalana. L’independentisme ha quedat malferit per culpa de la repressió de l’estat, que ha decidit que Juvillà no pot ser diputat pel simple fet d’haver mantingut uns llaços grocs a la Paeria de Lleida quan era regidor. Més enllà de tot plegat dilluns la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va assegurar en una entrevista a Rac1 que si no s’ha desobeït, és perquè ERC i la CUP no van voler acceptar una estratègia de “desobediència col·lectiva” que la presidenta els va traslladar. En l’entrevista, Borràs va manifestar que no volia entrar en els detalls d’aquesta proposta, que durant la jornada de dilluns i dimarts tant ERC com la CUP han retret que no oferia concrecions. Quina era la proposta, però, de Laura Borràs?

Segons ha pogut saber ElNacional.cat, la presidenta de la Cambra proposava mantenir la desobediència a qualsevol futura inhabilitació: “Tots els grups es comprometen a no cobrir eventualment vacants per inhabilitació, sense perjudici del dret dels diputats de renunciar voluntàriament al seu escó”, recull el document de la presidenta va entregar als grups. A més, va proposar que el Govern de la Generalitat es comprometés a “obeir al Parlament fins i tot en contra de resolucions judicials o administratives”. Tot plegat, sense més concrecions.

En el text, la proposta de la presidenta no fa menció a desobeir la sentència del 25% del castellà a les aules, com havia confirmat ella fins ara. Sí que diu, en canvi, que proposa que els arguments anteriorment escrits es materialitzessin a través d’una proposta de resolució que s’hauria d’aprovar en un ple, que la Mesa del Parlament admetria prèviament a tràmit: “Compromís públic i signat de les tres formacions a respectar els anteriors punts. Per dotar-lo de més solemnitat es portarà al ple en forma de proposta de resolució. La majoria independentista de la Mesa ho admetrà a tràmit”, posa literalment el breu text.

Tot plegat arriba després d’un dia d’activitat parlamentària, si menys no, estrany. Avui Juvillà ja no ocupava el seu escó al Parlament, i durant el matí en una entrevista a Catalunya Ràdio demanava a l’independentisme no entrar en una guerra de retrets: “Si la culpa l’ha de tenir algú, ja l’assumeixo jo”, ha assegurat l’ara exdiputat, que hores més tard ha comparegut al Parlament acompanyat de tots els diputats anticapitalistes, que han exigit fer boicot a l’Estat: “Ni vies màgiques ni taules de monòleg”.
Condició per defensar l’escó

Segons expliquen fonts parlamentàries a ElNacional.cat, Borràs va presentar aquesta proposta assegurant a ERC i CUP que tenien 24 hores per acceptar-la i que sinó, no es defensaria l’escó de Juvillà, sense explicar cap full de ruta per concretar tot plegat. ERC i la CUP van considerar que era un pla “in extremis” i sense sentit, i asseguren que es veien obligats a acceptar una proposta de la qual no tenien detalls concrets, la qual no van acceptar. La proposta la va proposar, segons les mateixes fonts, Borràs durant una trobada el dissabte 22, abans de trobar-se una setmana després amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a Manresa el dissabte 29 de febrer. Allà li hauria comunicat verbalment la seva estratègia.
Informa:ELNACIONAL.CAT (9-2-2022)

62 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: