LA RAE: ELS ESPANYOLS HAN DE PRONUNCIAR “SABADEL” AMB UNA SOLA L

El catalĂ  segueix perseguit fins i tot per institucions culturals: La Real Academia Española n’ha fet una de grossa a Twitter desprĂ©s de recomanar que la doble ‘l’ catalana es pronunciĂŻ com si fos una sola ‘l’.

Tot ha començat quan un usuari de MĂ laga ha fet un tuit preguntant a la RAE com recomanen la pronunciaciĂł de noms catalans acabats en –ll. El mĂ©s lĂČgic seria que s’intentĂ©s pronunciar com en catalĂ , perĂČ per la Real Academia Española potser suposaria massa esforç lingĂŒĂ­stic pels conciutadans espanyols, i recomanar pronunciar-ho directament malament: com si fos una ‘l’. Ni tan sols intenta aplicar algun fonema que s’hi pugui assemblar, com ara pronunciar la ‘ll‘ com una ‘i’ o ‘y‘, i de fet hi ha moltĂ­ssims catalans que pronuncien malament aquest mateix fonema.

Moltes de les respostes dels usuaris han ridiculitzat la resposta de la RAE, posant d’exemple que si aquesta ha de ser la tĂČnica, moltes paraules espanyoles que van amb ‘ll‘ tambĂ© s’haurien de pronunciar amb ‘l’, com ara “Vale de los CaĂ­dos“.

José F. Martín del Pozo
@jfmdelpozo
· 4 de març de 2020
#DudasRAE ÂżQuĂ© recomendĂĄis como pronunciaciĂłn de nombres catalanes terminados en -ll? Me parece recordar algĂșn profesor diciĂ©ndome que lo correcto en castellano es pronunciar /sabadĂ©l/, que no era necesario ni correcto pronunciarlo con /ll/ como en catalĂĄn.

RAE
✔
@RAEinforma
#RAEconsultas En español, no existe el fonema /ll/ a final de palabra, por lo que, en la pronunciación espontånea, el dígrafo «ll» en esa posición (propio del catalån) se pronuncia /l/: «Sabadell», pron. [sabadél]. V. http://ow.ly/5Y7H30qo8nH

Informa:LAREPUBLICA.CAT (11-3-2020)

248 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: