(¬†¬† JOS√Č ANTICH¬†¬† )

Aquest dilluns i sobretot dimarts es viur√† al Congr√©s dels Diputats i tamb√© al Senat una situaci√≥ ins√≤lita en qualsevol democr√†cia que es pre√Į: quatre diputats i un senador elegits el passat 28 d’abril a les llistes electorals de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana abandonaran la pres√≥ de Soto del Real, primer per recollir les seves credencials com a parlamentaris i dimarts per desenvolupar les obligacions per a les quals van ser escollits. Una situaci√≥ excepcional conseq√ľ√®ncia d’un judici¬†excepcional que es desenvolupa en el Tribunal Suprem i per al qual¬†no han valgut les successives peticions de llibertat provisional formulades pels lletrats d’Oriol Junqueras, Jordi S√†nchez, Jordi Turull, Josep Rull i Ra√ľl Romeva i que han estat rebutjades per la Sala Segona que presideix Manuel Marchena.

Mentre tot aix√≤ succeeix, ning√ļ no es pregunta a Madrid com pot ser possible aquesta situaci√≥. Les Corts viuran aix√≠ un bany de realisme dram√†tic. Presos pol√≠tics i parlamentaris es podran mirar a la cara despr√©s de totes les barbaritats que hem sentit durant la llarga pres√≥ provisional en la qual es troben i que abandonaran per unes hores. Una llibertat condicional que no respecta ni de bon tros la voluntat popular dels electors i que col¬∑loca, √≤bviament, l’Estat en una situaci√≥ inc√≤moda.

Escarcellers i presos mirant-se a la cara despr√©s que l’aprovaci√≥ d’aquell 155 obr√≠s la capsa de Pandora i s’inici√©s una persecuci√≥ sense quarter¬†contra els dirigents independentistes i una causa general sobre tot el moviment. Malgrat aix√≤, l’independentisme continua guanyant eleccions a Catalunya, com va fer Esquerra Republicana el passat 28 d’abril i cinc dels presos pol√≠tics tenen acta de parlamentari. √Čs molt m√©s f√†cil cremar hores de debat sobre si Iceta podia o no ser senador auton√≤mic o sobre els nomenaments de Meritxell Batet i Manuel Cruz com a presidents del Congr√©s i del Senat que sobre una anomalia democr√†tica com la que els presos pol√≠tics no hagin quedat en llibertat provisional per exercir amb plenitud tots els seus drets i exercir les funcions per als quals¬†han estat elegits.

Un debat d’aquesta naturalesa obriria, de ben segur, una llum d’esperan√ßa. No pas l’entrada en un furg√≥ policial pel p√†rquing del Congr√©s i del Senat dels cinc presos pol√≠tics des de Soto del Real. Aquest gest nom√©s mostra la cara de la repressi√≥, no la de la pol√≠tica.

Informa:ELNACIONAL.CAT (20-5-2019)