LA RECERCA URGENT D’UNA VACUNA CONTRA EL CORONAVIRUS

“La recerca urgent d’una vacuna contra el coronavirus ”
Els farmacòlegs estan fent proves contínuament amb medicaments que podrien ser útils per a la lluita contra el COVID-19. Un fàrmac especial desenvolupat inicialment per combatre l’Ebola podria donar resultat. Ja s’estan realitzant proves en pacients.

Per Der Spiegel

Clements Wendtner va tractar alguns dels primers casos de coronavirus a Alemanya. Fins i tot abans que la malaltia fos reconeguda amb aquest nom. El doctor en cap del Departament de Medicina Tropical de la Clínica Munich-Schwabing sap el que pot passar si el nombre de persones infectades a Alemanya arriba al mateix nivell que el d’Itàlia. “Crec que, si es dona el cas, podríem fer servir un medicament efectiu”, diu.

La seva experiència amb la malaltia és important. Un medicament desenvolupat inicialment per tractar l’Ebola podria servir per tractar pacients amb coronavirus. Els hospitals universitaris d’Hamburg i Düsseldorf també estan ansiosos per participar en l’estudi clínic de la companyia farmacèutica nord-americana Gilead Sciences. El producte és el remdesivir, que evita la rèplica del material genètic dels virus ARN, que contenen el patogen que hi ha rere l’Ebola i el nou coronavirus.

Des que un pacient nord-americà amb coronavirus es va recuperar a l’endemà d’haver pres remdesivir, el medicament es contempla com una possible solució per la pandèmia.

A la Xina s’han anat aplicant dos grans estudis sobre remdesivir des del mes de febrer i s’esperen els primers resultats a inicis d’abril. També s’ha iniciat un estudi al Centre Mèdic de la Universitat de Nebraska, als Estats Units. Segons el director de l’estudi, Andre Kalil, una quarantena més d’universitats se sumaran a l’aplicació d’aquest estudi només als Estats Units. El Departament de Defensa d’aquest país ha posat el remdesivir a disposició dels soldats i dels funcionaris per provar els seus efectes.

“A l’abril podríem tenir els primers resultats”, diu Wendtner, metge de Munic. Segons Stefan Schmiedel, el metge responsable d’Hamburg, les proves podrien començar dins de pocs dies en aquesta ciutat.

De moment, remdesivir és la màxima esperança per tractar el COVID-19, però no l’única. Investigadors farmacèutics treballen dur per identificar ràpidament els components que puguin lluitar contra el coronavirus.

“Un virus extremadament resistent”

Al voltant de 85 estudis en pacients amb COVID-19 es troben actualment en el registre internacional Clinicaltrials.gov. Els estudis es fan amb substàncies com ara la talidomida, coneguda pels efectes congènits que va causar després de ser àmpliament receptada a l’Alemanya Occidental com a somnífer a finals de la dècada de 1950. També hi ha enfocaments d’aparença esotèrica, com ara les cèl·lules mare de l’interior de les dents i la medicina tradicional xinesa. Han sorgit informes que demostren que totes aquestes investigacions competeixen entre si perquè els pacients s’exposen als seus efectes.

Per proporcionar ajuda en la recerca d’un medicament eficaç, l’Organització Mundial de la salut (OMS) va començar a avaluar quins agents consideren més fiables. Allò es va fer al mes de gener. Ara, el British Wellcome Trust, la Fundació Bill i Melinda Gates i el Mastercard Impact Fund han promogut l’accelerador terapèutic COVID-19 amb un finançament inicial de 125 milions de dòlars. L’objectiu és donar suport i coordinar la investigació sobre medicaments prometedors i fer que els nous medicaments estiguin disponibles als països amb menys recursos. Tot es fa en col·laboració amb l’OMS.

“La ciència avança a un ritme fenomenal contra el COVID-19”, diu Jeremy Farrar, el director del Wellcome Trust. Agrega, però, que el COVID-19 és un virus extremadament desafiant. “Per aquesta raó caldrà invertir molts diners per controlar la pandèmia”.

Els darrers anys s’han malbaratat moltes oportunitats. Matthias Götte, un bioquímic i investigador viral d’Hamburg que actualment realitza experiments amb remdesivir en una universitat canadenca, argumenta que s’ha assolit un progrés significatiu quant a la medicació antiviral durant els últims 25 anys. Diu, però, que no s’han inclòs medicaments contra els coronavirus. “Però després de l’epidèmia de SARS”, diu, podríem i hauríem d’haver fet això.

Ara els investigadors necessiten recuperar el temps perdut el mĂŠs rĂ pid possible.

Grans esperances amb la cloroquina

En aquests moments, els metges estan usant un tractament similar al que es va fer servir durant l’epidèmia de SARS el 2003. Implica tractar els pacients amb COVID-19 amb una combinació dels medicaments contra la SIDA, el lopinavir i el ritonavir, amb un modulador immune. Encara no hi ha proves que aquests mètodes seran efectius contra el nou coronavirus, diu Götte, i ell mateix es mostra bastant escèptic. “El lopinavir és molt bo per inhibir l’enzim proteasa dels virus de la SIDA”, diu. “Però la proteasa del coronavirus és diferent”. Argumenta que el medicament pot no funcionar de manera òptima contra el nou virus.

Els experiments de laboratori també suggereixen que no hi haurà un medicament perfecte contra el COVID-19. Basat en un experiment amb micos, el medicament experimental Ebola remdesivir, per exemple, funciona millor contra el virus COVID-19 si s’usa profilàcticament o a l’inici d’una infecció. En una situació de pandèmia complexa, això és casi impossible en molts casos.

El remdesivir també s’ha d’aplicar per la via intravenosa, el que podria limitar-ho als grups d’alts risc. “S’haurien de mirar molt de prop els resultats dels diversos estudis de pacients”, diu Götte, “per poder avaluar qui realment podrà beneficiar-se de la medicació”.

També hi ha esperances en un altre medicament: la cloroquina. A diferència del remdesivir, ja està aprovat, és barat de fabricar i té un altre gran avantatge: genera seguretat. Milions de persones que viatgen a Àfrica l’han pres durant setmanes.

Des de fa temps, se sap que la cloroquina pot evitar que els virus penetren en les cèl¡lules humanes. Un estudi experimental que actualment es realitza a la Xina podria demostrar que el medicament pot inhibir la propagació del SARS CoV-2, el virus que causa el COVID-19.

Anticossos

Ara s’han sumat quatre estudis de cloroquina amb pacients amb coronavirus al registre internacional d’estudis. S’ha de provar com una possible profilaxi per persones que tenen contacte amb pacients infectats i per treballadors de l’hospital.

Un altre medicament amb futur procedeix d’Alemanya. Investigadors d’un centre ubicat a Berlín van descobrir que el mesilat de camostat, medicament per al tractament de la pancreatitis utilitzat al Japó, pot evitar que el nou coronavirus envaeixi les cèl·lules.

“Sabíem que altres coronavirus són vulnerables en aquesta posició”, diu Stephan Pöhlmann, cap de la Unitat de Biologia Inefcciosa del centre. “Per això vam provar aquest remei”.

Però ell diu que no tÊ clar si tambÊ funciona amb pacients amb COVID-19. Això ara ha de concretar-se.

S’ha demostrat que els anticossos esdevenen un tractament efectiu contra el virus de l’Ebola, i ara també s’estan provant diversos tipus d’anticossos en pacients amb COVID-19.

En última instància, GÜtte sospita que serà necessària una combinació de diferents medicaments antivirals per tractar amb èxit el COVID-19, encara que nomÊs sigui per evitar el desenvolupament de resistències.

Fins ara, tres pacients han estat tractats amb remdesivir en un estudi controlat amb placebo en el centre mèdic de la Universitat de Nebraska. Els pacients i els administradors no poden saber quin dels pacients està rebent el medicament. Kalil pot dir el següent sobre les condicions dels pacients amb coronavirus: “un dels tres pacients ja està fora de l’hospital i ha tornat a la quarantena. I va millorar molt. El segon pacient també està millorant substancialment. I sobre el tercer cal esperar resultats.
Informa:ELTEMPS.CAT (16-3-2020)

222 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: