LA RECERCA URGENT D’UNA VACUNA CONTRA EL CORONAVIRUS

“La recerca urgent d‚Äôuna vacuna contra el coronavirus ”
Els farmac√≤legs estan fent proves cont√≠nuament amb medicaments que podrien ser √ļtils per a la lluita contra el COVID-19. Un f√†rmac especial desenvolupat inicialment per combatre l‚ÄôEbola podria donar resultat. Ja s‚Äôestan realitzant proves en pacients.

Per Der Spiegel

Clements Wendtner va tractar alguns dels primers casos de coronavirus a Alemanya. Fins i tot abans que la malaltia fos reconeguda amb aquest nom. El doctor en cap del Departament de Medicina Tropical de la Cl√≠nica Munich-Schwabing sap el que pot passar si el nombre de persones infectades a Alemanya arriba al mateix nivell que el d‚ÄôIt√†lia. ‚ÄúCrec que, si es dona el cas, podr√≠em fer servir un medicament efectiu‚ÄĚ, diu.

La seva experi√®ncia amb la malaltia √©s important. Un medicament desenvolupat inicialment per tractar l‚ÄôEbola podria servir per tractar pacients amb coronavirus. Els hospitals universitaris d‚ÄôHamburg i D√ľsseldorf tamb√© estan ansiosos per participar en l‚Äôestudi cl√≠nic de la companyia farmac√®utica nord-americana Gilead Sciences. El producte √©s el remdesivir, que evita la r√®plica del material gen√®tic dels virus ARN, que contenen el patogen que hi ha rere l‚ÄôEbola i el nou coronavirus.

Des que un pacient nord-americà amb coronavirus es va recuperar a l’endemà d’haver pres remdesivir, el medicament es contempla com una possible solució per la pandèmia.

A la Xina s’han anat aplicant dos grans estudis sobre remdesivir des del mes de febrer i s’esperen els primers resultats a inicis d’abril. També s’ha iniciat un estudi al Centre Mèdic de la Universitat de Nebraska, als Estats Units. Segons el director de l’estudi, Andre Kalil, una quarantena més d’universitats se sumaran a l’aplicació d’aquest estudi només als Estats Units. El Departament de Defensa d’aquest país ha posat el remdesivir a disposició dels soldats i dels funcionaris per provar els seus efectes.

‚ÄúA l‚Äôabril podr√≠em tenir els primers resultats‚ÄĚ, diu Wendtner, metge de Munic. Segons Stefan Schmiedel, el metge responsable d‚ÄôHamburg, les proves podrien comen√ßar dins de pocs dies en aquesta ciutat.

De moment, remdesivir √©s la m√†xima esperan√ßa per tractar el COVID-19, per√≤ no l‚Äô√ļnica. Investigadors farmac√®utics treballen dur per identificar r√†pidament els components que puguin lluitar contra el coronavirus.

‚ÄúUn virus extremadament resistent‚ÄĚ

Al voltant de 85 estudis en pacients amb COVID-19 es troben actualment en el registre internacional Clinicaltrials.gov. Els estudis es fan amb substàncies com ara la talidomida, coneguda pels efectes congènits que va causar després de ser àmpliament receptada a l’Alemanya Occidental com a somnífer a finals de la dècada de 1950. També hi ha enfocaments d’aparença esotèrica, com ara les cèl·lules mare de l’interior de les dents i la medicina tradicional xinesa. Han sorgit informes que demostren que totes aquestes investigacions competeixen entre si perquè els pacients s’exposen als seus efectes.

Per proporcionar ajuda en la recerca d‚Äôun medicament efica√ß, l‚ÄôOrganitzaci√≥ Mundial de la salut (OMS) va comen√ßar a avaluar quins agents consideren m√©s fiables. All√≤ es va fer al mes de gener. Ara, el British Wellcome Trust, la Fundaci√≥ Bill i Melinda Gates i el Mastercard Impact Fund han promogut l‚Äôaccelerador terap√®utic COVID-19 amb un finan√ßament inicial de 125 milions de d√≤lars. L‚Äôobjectiu √©s donar suport i coordinar la investigaci√≥ sobre medicaments prometedors i fer que els nous medicaments estiguin disponibles als pa√Įsos amb menys recursos. Tot es fa en col¬∑laboraci√≥ amb l‚ÄôOMS.

‚ÄúLa ci√®ncia avan√ßa a un ritme fenomenal contra el COVID-19‚ÄĚ, diu Jeremy Farrar, el director del Wellcome Trust. Agrega, per√≤, que el COVID-19 √©s un virus extremadament desafiant. ‚ÄúPer aquesta ra√≥ caldr√† invertir molts diners per controlar la pand√®mia‚ÄĚ.

Els darrers anys s‚Äôhan malbaratat moltes oportunitats. Matthias G√∂tte, un bioqu√≠mic i investigador viral d‚ÄôHamburg que actualment realitza experiments amb remdesivir en una universitat canadenca, argumenta que s‚Äôha assolit un progr√©s significatiu quant a la medicaci√≥ antiviral durant els √ļltims 25 anys. Diu, per√≤, que no s‚Äôhan incl√≤s medicaments contra els coronavirus. ‚ÄúPer√≤ despr√©s de l‚Äôepid√®mia de SARS‚ÄĚ, diu, podr√≠em i haur√≠em d‚Äôhaver fet aix√≤.

Ara els investigadors necessiten recuperar el temps perdut el més ràpid possible.

Grans esperances amb la cloroquina

En aquests moments, els metges estan usant un tractament similar al que es va fer servir durant l‚Äôepid√®mia de SARS el 2003. Implica tractar els pacients amb COVID-19 amb una combinaci√≥ dels medicaments contra la SIDA, el lopinavir i el ritonavir, amb un modulador immune. Encara no hi ha proves que aquests m√®todes seran efectius contra el nou coronavirus, diu G√∂tte, i ell mateix es mostra bastant esc√®ptic. ‚ÄúEl lopinavir √©s molt bo per inhibir l‚Äôenzim proteasa dels virus de la SIDA‚ÄĚ, diu. ‚ÄúPer√≤ la proteasa del coronavirus √©s diferent‚ÄĚ. Argumenta que el medicament pot no funcionar de manera √≤ptima contra el nou virus.

Els experiments de laboratori també suggereixen que no hi haurà un medicament perfecte contra el COVID-19. Basat en un experiment amb micos, el medicament experimental Ebola remdesivir, per exemple, funciona millor contra el virus COVID-19 si s’usa profilàcticament o a l’inici d’una infecció. En una situació de pandèmia complexa, això és casi impossible en molts casos.

El remdesivir tamb√© s‚Äôha d‚Äôaplicar per la via intravenosa, el que podria limitar-ho als grups d‚Äôalts risc. ‚ÄúS‚Äôhaurien de mirar molt de prop els resultats dels diversos estudis de pacients‚ÄĚ, diu G√∂tte, ‚Äúper poder avaluar qui realment podr√† beneficiar-se de la medicaci√≥‚ÄĚ.

També hi ha esperances en un altre medicament: la cloroquina. A diferència del remdesivir, ja està aprovat, és barat de fabricar i té un altre gran avantatge: genera seguretat. Milions de persones que viatgen a Àfrica l’han pres durant setmanes.

Des de fa temps, se sap que la cloroquina pot evitar que els virus penetren en les cèl·lules humanes. Un estudi experimental que actualment es realitza a la Xina podria demostrar que el medicament pot inhibir la propagació del SARS CoV-2, el virus que causa el COVID-19.

Anticossos

Ara s’han sumat quatre estudis de cloroquina amb pacients amb coronavirus al registre internacional d’estudis. S’ha de provar com una possible profilaxi per persones que tenen contacte amb pacients infectats i per treballadors de l’hospital.

Un altre medicament amb futur procedeix d’Alemanya. Investigadors d’un centre ubicat a Berlín van descobrir que el mesilat de camostat, medicament per al tractament de la pancreatitis utilitzat al Japó, pot evitar que el nou coronavirus envaeixi les cèl·lules.

‚ÄúSab√≠em que altres coronavirus s√≥n vulnerables en aquesta posici√≥‚ÄĚ, diu Stephan P√∂hlmann, cap de la Unitat de Biologia Inefcciosa del centre. ‚ÄúPer aix√≤ vam provar aquest remei‚ÄĚ.

Però ell diu que no té clar si també funciona amb pacients amb COVID-19. Això ara ha de concretar-se.

S’ha demostrat que els anticossos esdevenen un tractament efectiu contra el virus de l’Ebola, i ara també s’estan provant diversos tipus d’anticossos en pacients amb COVID-19.

En √ļltima inst√†ncia, G√∂tte sospita que ser√† necess√†ria una combinaci√≥ de diferents medicaments antivirals per tractar amb √®xit el COVID-19, encara que nom√©s sigui per evitar el desenvolupament de resist√®ncies.

Fins ara, tres pacients han estat tractats amb remdesivir en un estudi controlat amb placebo en el centre m√®dic de la Universitat de Nebraska. Els pacients i els administradors no poden saber quin dels pacients est√† rebent el medicament. Kalil pot dir el seg√ľent sobre les condicions dels pacients amb coronavirus: ‚Äúun dels tres pacients ja est√† fora de l‚Äôhospital i ha tornat a la quarantena. I va millorar molt. El segon pacient tamb√© est√† millorant substancialment. I sobre el tercer cal esperar resultats.
Informa:ELTEMPS.CAT (16-3-2020)

253 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: