LA RELLISCADA DE BORRÀS EN EL CAS JUVILLÀ FA GUANYAR PUNTS A GIRÓ A JxCAT

“La relliscada de Borràs amb el cas Juvillà fa guanyar punts a Giró a JxCat”.
El conseller emergeix com un futur recanvi per encapçalar una eventual llista electoral si la presidenta del Parlament és inhabilitada.
(QUICO SALLÉS )

L’episodi de la inhabilitació del diputat cupaire Pau Juvillà ha suposat un nou atzucac no només per a l’independentisme, sinó també per a Junts per Catalunya. La gestió de la crisi per part de la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, li ha passat factura interna. Així, sectors de la diversa amalgama que constitueix Junts veuen el conseller d’Economia, Jaume Giró, cada vegada més ben posicionat per liderar, quan arribi el moment, una virtual candidatura de la formació.

“El desgast que ha suposat haver d’assumir la inhabilitació des del minut zero i les explicacions posteriors l’han debilitada”, apunten fonts dels juntaires. “Quan et fiques en una guerra, has de saber que la guanyaràs”, recomanen altres fonts. “Haver d’empassar-se la decisió de la JEC després de tota la retòrica contra el president Roger Torrent és, com a mínim, difícil d’explicar fins i tot als meus fervorosos defensors”, raonen altres veus.
El secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà (CUP), al costat de la presidenta del Parlament, Laura Borràs / ACN

“El pols, i era un pols clau, no li ha sortit bé”, analitzen la nova situació. Per altra banda, n’hi ha que constaten que Jordi Sànchez, el secretari general de la formació, i amb no gaire bona sintonia amb Borràs ha guanyat pes dins l’estructura i la decisió estratègica de la formació. De fet, l’algoritme a Junts és que Borràs domina les bases militants i Sànchez, l’aparell. “No entenem què coi decideixen en les reunions de coordinació”, ironitzen altres noms d’altres sectors que no estan adscrits ni a una banda ni una altra. Un retret en referència a les reunions multipolars de les tres formacions independentistes que han de comandar, decidir i corregir tàctiques i estratègies.

En aquesta revolta, un nom ha començat a guanyar punts com a futur candidat. És el conseller Giró. De fet, un conseller pròxim a Sànchez i que manté, en certa manera, una presència mediàtica “solvent”. “Es va ficar en la guerra dels pressupostos i la va guanyar. Fins i tot, el pacte amb els comuns, del qual que els nostres en podien recel·lar, el va haver de digerir ERC”, argumenten altres fonts. De fet, Giró ha assumit més protagonisme que el mateix vicepresident Jordi Puigneró, que havia estat un dels delfins de Waterloo. “La nostra gent no entén Puigneró faci la gara-gara a l’Aragó amb els Jocs Olímpics, o el fiasco de l’aeroport del Prat”, critiquen.

Giró, que ha explicat els pressupostos arreu del territori, i amb un discurs molt carregat ideològicament, manté una posició molt discreta quan hi ha polèmica. “Coneix molt bé el món de la comunicació i sap com utilitzar els seus ressorts”, admeten veus dels juntaires. “Per això, administra molt i molt bé els seus missatges. Sap molt bé a qui els dirigeix, i quan es reuneix amb els càrrecs territorials, fa un discurs que agrada”, indiquen.

D’aquesta manera, el conseller comença a perfilar-se com un seriós nom per una virtual candidatura dels juntaries. I més després de la decisió de la Junta Electoral Central amb Juvillà: no només per la gestió que ha acabat deixant el cupaire sense escó i amb una guerra interna dins l’independentisme, sinó perquè indica el capteniment dels tribunals i el risc que Borràs sigui inhabilitada en el seu procés davant el Tribunal Superior de Catalunya per trossejar contractes quan dirigia l’Institut de les Lletres Catalanes. Precisament, aquesta mateixa setmana, el TSJC va decidir allargar sis mesos més la instrucció. Un senyal que la judicatura vol que la presidenta tingui l’espasa de Dàmocles a sobre per una plausible condemna per inhabilitació. “Giró podria ser un recanvi, per descomptat”, conclouen diverses fonts.

Informa:ELMON.CAT (11-2-2022)

130 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: