LA RETIRADA DE L’ESCÓ A TORRA DEIXA LA LEGISLATURA MOLT TOCADA

La retirada de l’escó del president, Quim Torra, al Parlament, executada pel secretari general de la cambra al matí i que aquesta tarda s’ha materialitzat en una votació al ple, ha deixat el Govern i la legislatura penjant d’un fil.

Torra va assegurar des del moment en què es va conèixer la decisió del Suprem d’avalar la inhabilitació dictada per la JEC que no acceptaria la retirada de l’escó. Això no obstant, aquest matí s’ha sabut que el secretari general, Xavier Muro, havia donat l’ordre de retirar-li l’acta de diputat.

El president ha reiterat les reticències a les tres de la tarda, quan ha pres la paraula davant l’hemicicle, i ha demanat que es revertís la decisió ja que. en cas contrari, es posaria en risc la continuïtat de les institucions.

Això no obstant, el grup de JxCat s’ha quedat sol quan ha demanat la suspensió del ple, per intentar frenar la materialització de la retirada del vot al president. Finalment, Torra no ha pogut votar quan s’ha reprès la sessió després de la tercera interrupció de la tarda. Tampoc han votat la resta de diputats de JxCat com a senyal de protesta.

Al matí, ERC havia fet un darrer intent, en una reunió amb JxCat i la CUP per aconseguir que Torra acceptés mantenir de manera simbòlica l’escó i el vot, tot i que no es comptabilitzés formalment.

A la reunió, hi havia en nom de JxCat Albert Batet, Elsa Artadi i Josep Costa, que han rebutjat la proposta que s’ha encarregat de defensar Sergi Sabrià, Josep Maria Jové i Rut Ribas. També els diputats de la CUP. Fonts presents a la trobada asseguren que la possibilitat d’una convocatòria electoral sobrevolava la reunió.

Demà els presos polítics assistiran a la comissió del 155 del Parlament i dimecres el Govern té previst aprovar els pressupostos de la Generalitat. Això no obstant, als passadissos del Parlament la sensació era que, si no hi ha canvis, el final de la legislatura pot arribar en qualsevol moment atès que la situació de tensió entre els dos socis de Govern comença a ser molt difícil de sostenir.
Informa:ELNACIONAL.CAT (27-1-2020)

249 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: