LA RETIRADA DE L’ESCÓ A TORRA DEIXA LA LEGISLATURA MOLT TOCADA

La retirada de l’escĂł del president, Quim Torra, al Parlament, executada pel secretari general de la cambra al matĂ­ i que aquesta tarda s’ha materialitzat en una votaciĂł al ple, ha deixat el Govern i la legislatura penjant d’un fil.

Torra va assegurar des del moment en què es va conèixer la decisiĂł del Suprem d’avalar la inhabilitaciĂł dictada per la JEC que no acceptaria la retirada de l’escĂł. Això no obstant, aquest matĂ­ s’ha sabut que el secretari general, Xavier Muro, havia donat l’ordre de retirar-li l’acta de diputat.

El president ha reiterat les reticències a les tres de la tarda, quan ha pres la paraula davant l’hemicicle, i ha demanat que es revertĂ­s la decisiĂł ja que. en cas contrari, es posaria en risc la continuĂŻtat de les institucions.

Això no obstant, el grup de JxCat s’ha quedat sol quan ha demanat la suspensiĂł del ple, per intentar frenar la materialitzaciĂł de la retirada del vot al president. Finalment, Torra no ha pogut votar quan s’ha reprès la sessiĂł desprĂŠs de la tercera interrupciĂł de la tarda. Tampoc han votat la resta de diputats de JxCat com a senyal de protesta.

Al matĂ­, ERC havia fet un darrer intent, en una reuniĂł amb JxCat i la CUP per aconseguir que Torra acceptĂŠs mantenir de manera simbòlica l’escĂł i el vot, tot i que no es comptabilitzĂŠs formalment.

A la reuniĂł, hi havia en nom de JxCat Albert Batet, Elsa Artadi i Josep Costa, que han rebutjat la proposta que s’ha encarregat de defensar Sergi SabriĂ , Josep Maria JovĂŠ i Rut Ribas. TambĂŠ els diputats de la CUP. Fonts presents a la trobada asseguren que la possibilitat d’una convocatòria electoral sobrevolava la reuniĂł.

Demà els presos polítics assistiran a la comissió del 155 del Parlament i dimecres el Govern tÊ previst aprovar els pressupostos de la Generalitat. Això no obstant, als passadissos del Parlament la sensació era que, si no hi ha canvis, el final de la legislatura pot arribar en qualsevol moment atès que la situació de tensió entre els dos socis de Govern comença a ser molt difícil de sostenir.
Informa:ELNACIONAL.CAT (27-1-2020)

151 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: