LA RICARDA, L√ćNIA VERMELLA

“La Ricarda, l√≠nia vermella”
( JOS√Č ANTICH )

L’ampliaci√≥ de l’aeroport del Prat per construir la tercera pista no es far√† a costa de l’espai protegit de la Ricarda. El Govern ha tra√ßat una l√≠nia vermella en una infraestructura considerada important i en un debat que triangula la taula de di√†leg, l’ampliaci√≥ de l’aeroport i els pressupostos de la Generalitat per l’any 2022. L’inici de curs i l’aparent intransig√®ncia d’AENA han portat a embarrancar i situar provisionalment al dic sec una infraestructura que genera divisi√≥ a Catalunya i que est√† sent utilitzada pel govern de Pedro S√°nchez per situar el di√†leg Espanya-Catalunya en un marc cl√†ssic de model auton√≤mic, amb el xantatge afegit de ho agafes o ho deixes. I si ho deixes, que despr√©s no hi hagi queixes a Catalunya pel fet que s’ha fet una ampliaci√≥ a l’aeroport de Barajas i no al Prat.

Veurem ara qu√® passa amb els plans directors d’AENA, el Consell de Ministres que ha de donar suport al projecte, el consens amb la Comissi√≥ Europea, la posici√≥ de la comiss√†ria de Medi Ambient… i un llarg etc√®tera. Per no parlar sobre com el Govern troba el consens en un tema en qu√® s’encavalquen els interessos econ√≤mics, amb els pol√≠tics i amb els electorals. Esquerra i Junts, m√©s enll√† d’escriure en un paper que l’espai protegit de la Ricarda √©s una l√≠nia vermella i que l’ampliaci√≥ ha de ser respectuosa amb el Parc Agrari, hauran d’acordar de quina mena de vermell estan parlant, perqu√® tenen posicions diferents i la gamma √©s molt √†mplia: cirera, amarant, borgonya, carm√≠, escarlata, maduixa, igni, rob√≠, sangria, tom√†quet, i podr√≠em seguir.

Per no parlar dels municipis que limiten amb el Prat, de les organitzacions ecologistes i de les agrupacions locals dels partits independentistes molt menys disposades a acceptar l’ampliaci√≥ que no pas les direccions nacionals. Sigui com sigui, les posicions del Govern amb l’ampliaci√≥ s√≥n menys s√≤lides que al juliol, aix√≤ √©s una evid√®ncia. Per calendari, el primer round d’aquest assalt ser√† a final de mes quan el Consell de Ministres haur√† de donar llum verda al projecte d’AENA. Es pot esperar que tota aquesta oposici√≥ dial√®ctica dels comuns, canalitzada fins ara b√†sicament cap a la Generalitat, trobi a la taula del Consell de Ministres, en la qual tenen una vicepresidenta i quatre ministres, una mica m√©s que paraules. Perqu√® als governs s’hi est√† per a alguna cosa m√©s per fer d’oient.

Com deia al principi, la triangulaci√≥ de la Ricarda acaba de saltar als pressupostos de la Generalitat davant l’advertiment que ha fet la CUP a l’Escola d’Estiu de la formaci√≥. Aeroport, Jocs Ol√≠mpics o el Circuit de Catalunya s√≥n ‚ÄĒen llenguatge de la CUP‚ÄĒ projectes de desenvolupament dels anys 80 i 90, propis del desenvolupisme de Felipe Gonz√°lez i de Jordi Pujol, en comptes d’una aposta decidida de transici√≥ cap a un nou pa√≠s. La CUP ha enc√®s un altre llum vermell i confirma aix√≠, una cop m√©s, que el cam√≠ dels pressupostos √©s ple de sotragades, dificultats i obstacles, encara que al seu dia investissin el president Pere Aragon√®s.

Aquest cap√≠tol de la s√®rie ja l’hem vist abans amb Carles Puigdemont i Quim Torra: en res sembla trobar la CUP m√©s delit que en investir un president i jugar despr√©s a fer de partit d’oposici√≥. I aix√≤ que el curs pol√≠tic a Catalunya tot just ha comen√ßat.
Informa:ELNACIONAL.CAT (5-IX-2021)

110 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: