LA SITUACIÓ DELS PRESOS POLÍTICS I EXILIATS ARRIBA AL SENAT FRANCÈS

( LUÍS BOU )
El Senat francès ha estat avui l’escenari d’un debat sobre com Espanya tracta els presos polítics i els exiliats catalans. Tot ha passat quan el senador nordcatalà François Calvet (Republicans) ha preguntat a la comissària dels drets de l’home del Consell d’Europa, Dunja Mijatovic, què fa perquè els tribunals espanyols compleixin el que diu l’ONU sobre la vulneració dels drets dels presos polítics i exiliats catalans.
Calvet ha qüestionat obertament “el funcionament de la Justícia espanyola”. “La Justícia belga acaba de rebutjar l’extradició de l’exministre català Lluís Puig, com havia fet amb Carles Puigdemont, i jo us demano sobre la situació dels presos polítics catalans. L’objectiu de la meva intervenció no és pronunciar-me sobre l’acció política a favor la independència de Catalunya, sinó sobre el procediment judicial espanyol, que ha condemnat 9 personalitats polítiques a 7 i 9 anys de presó. Van ser escollits democràticament, van passar 2 anys en detenció provisional abans del judici, i el Tribunal Suprem espanyol ha anul·lat el règim de semillibertat que se’ls havia atorgat. El grup de treball de detencions arbitràries de l’ONU va demanar el 2019 la posada en llibertat immediata dels presos, i ha estat la primera vegada que una petició de posada en llibertat adreçada a un país de la UE no ha estat aplicada”, ha afegit.
Calvet ha afegit que, segons aquest grup de treball de l’ONU, la Justícia espanyola ha “violat” els drets dels condemnats catalans, perquè no s’hauria respectat el dret de defensa.
La comissària dels drets de l’home ha explicat que ha mantingut contactes amb “el govern espanyol i les autoritats policials” sobre el cas català i que “vigila de prop la transparència d’aquests judicis”. “He treballat en la qüestió de Catalunya i el dret a reunions pacífiques, des que vaig entrar. El meu equip treballa això de molt a prop, i el diàleg amb les autoritats espanyoles és constructiu”, ha manifestat. Però ha admès també que es tracta d’una situació “molt sensible i molt polèmica”.
Tot i això, Dunja Mijatovic s’ha compromès davant el Senat francès. “La transparència del procediment s’haurà de seguir de prop i si jo veig qualsevol raó d’inquietud ho diré ràpidament i de forma pública”, ha afegit.
Informa:ELNACIONAL.CAT (14-1-2021)