LA SOBIRANIA FISCAL FA LLUFA: POQUES DECLARACIONS A L’AGÈNCIA TRIBUTÀRIA DE CATALUNYA

“La sobirania fiscal fa llufa”.
L’exercici 2020 es va tancar amb poquíssimes declaracions registrades a l’Agència Tributària de Catalunya.
( QUICO SALLÉS )
La iniciativa de pagar els impostos de la hisenda espanyola a l’Agència Tributària de Catalunya no ha reeixit. Així es pot concloure a la vista de l’estadística del departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat. De fet, només s’han presentat 164 declaracions d’IVA al llarg del 2020 362 d’IRPF i 16 declaracions de l’impost de societats en el mateix exercici.
A IKEA hi ha la teva solució Posar ordre durant un dinar no és fàcil. Ordenar la cuina, una mica més. Patrocinat per Ikea

En concret, i segons un informe del passat 14 de maig presentat al Parlament i signat per l’aleshores encara vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, les declaracions sobre els rendiments del treball i dels arrendaments són les liquidacions més presentades pels sobiranistes fiscals. De fet, la iniciativa de pagar impostos a l’agència catalana no té cap efecte més enllà del simbolisme. Tot allò que s’ingressa va directe a la hisenda espanyola. Una fórmula que ja es va imposar durant les primeres campanyes de sobirania fiscal, amb Andreu Mas-Colell com a conseller.

Així, durant el 2020 només 17 persones van presentar a l’Agència Tributària de Catalunya, la declaració del model 100, és a dir, la declaració anual de l’Impost de la Renda sobre les Persones Físiques, i només sis van presentar el 102, el que correspon al pagament del segon termini de la renda. L’estadística es dispara amb el model 111, les declaracions del rendiment del treball, amb 238 en un any; i 86 del model 115, que és per a autoliquidacions per arrendaments. Del model 123, de certs rendiments de capital mobiliari o rendes, només 4 declaracions i 10 declaracions del model d’estimació directa corresponents al model 130 i només 1 del model 131, que declaren per estimació objectiva.

Sobre l’impost de societats, l’estadística és encara més magra. Del model 200, només 3 empreses van decidir declarar a la Generalitat, i 13 van optar per presentar el model 202. També, a nivell empresarial, les liquidacions d’IVA van ser molt poques. En el primer i segon trimestre, van optar per liquidar a la Generalitat, només 19 declarants. El tercer trimestre va augmentar fins a 23 i arran d’una campanya de l’ANC batejada com Jo pago a Catalunya, el quart trimestre la xifra es va enfilar fins a 96. Set declarants durant tot l’any van optar per presentar una liquidació mensual.
Informa:ELMON.CAT (27-6-2021)
N.de la R.
Quan es comença la casa per la taula els resultats són els que són. El diner és molt espantadís i poca gent creu que és bo declarar a l’Agència Tributària de Catalunya ara mateix. No hem de matar mosques a canonades.

214 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: