LA TAULA DE NEGOCIACIÓ ENTRE GOVERNS ESPERA DATA

L’acord signat entre el PSOE i ERC que va permetre la investidura de Pedro Sánchez a començament de mes preveia de formar una taula de negociació entre els governs català i espanyol abans de quinze dies. Era un compromís temporal a posar fi a una etapa de blocatge, que havia d’acabar amb un acord validat més tard per la societat catalana. Però el termini de dues setmanes s’acaba avui i ara com ara no hi ha cap data prevista.

En l’acord, hi deia textualment que la mesa com a instrument polític se sustentava en uns quants principis, un dels quals era aquest: ‘Calendari transparent: la Taula començarà a treballar en el termini de quinze dies a partir de la formació de Govern d’Espanya i establirà terminis concrets per a les reunions i per a presentar les conclusions.’ La formació del govern del PSOE i Unides Podem es va formalitzar el 13 de gener, amb la jura dels ministres, de manera que avui es compleix el termini de les dues setmanes.

Tampoc no és previst que s’estableixi la data de començament a curt termini. Fonts de la presidència de Torra assenyalen que l’acord sobre la taula bilateral ‘és un pacte d’ERC que no vincula el govern’, que primer cal fer la reunió entre els presidents i després ja es veurà com ho encara la taula de partits independentistes.

Pedro Sánchez va anunciar que la reunió entre presidents podria ser la primera setmana de febrer, però no s’ha pas concretat cap data. Cal tenir en compte que d’ençà que el president espanyol va proposar-ne una, el Suprem ha decidit de rebutjar la petició de Torra d’evitar que s’apliqui cautelarment l’ordre de la JEC de retirar el seu escó. Sánchez va evitar de pronunciar-se sobre aquest cas: ‘És una qüestió molt important i hi haurà temps de parlar-ne, però avui toca el que toca: parlar del temporal, dels efectes i del compromís del govern per a recuperar la normalitat i tractar tot allò que és urgent.’

Mentre no s’acaba de concretar la reunió entre Sánchez i Torra, ERC no es mostra preocupada amb els terminis pactats. Condiciona la taula bilateral al fet que primer hi hagi la reunió entre els dos presidents, i que siguin ells qui trobin una data. ‘No ve de cinc dies ni de sis. No hem de ser estrictes amb les dates. La cosa més important és que s’acabi fent’, diuen fonts del partit.
Informa:VILAWEB.CAT (27-1-2020)

295 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: