LA UE DESMENTEIX QUE EL GOVERN ESPANYOL HAGI DEMANAT MAI L’OFICIALITAT DEL CATALÀ

La UE desmenteix que el govern espanyol hagi demanat l’oficialitat del català.
Plataforma de la Llengua rep la resposta oficial i denuncia que l’executiu afirmés que Zapatero ho havia fet quan no era cert.
Serret exigeix que s’aprofiti la presidència espanyola per demanar-ho.
(V.P – Barcelona )

El Consell de la Unió Europea ha confirmat per escrit que el govern espanyol mai no ha demanat que el català sigui oficial a la UE. A finals de l’any 2021, el ministre d’Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares, havia afirmat que el govern de Zapatero havia demanat l’oficialitat del català l’any 2004 i que això no era possible perquè requeria la reforma dels Tractats. Però la Plataforma per la Llengua , en una iniciativa coordinada amb l’eurodiputat irlandès Chris MacManus, ha aconseguit que el Consell de la Unió Europea ho desmenteixi.

Així ho ha assegurat avui la Plataforma per la Llengua a través d’un comunicat, segons el qual, en la resposta oficial també s’especifica que perquè “una llengua esdevingui oficial a la Unió Europea, tan sols cal que ho decideixin per unanimitat els estats membres que la conformen -a través del Reglament que estableix quines són les llengües oficials-, i no cal reformar cap Tractat europeu”.

Aquestes dues afirmacions -que no s’ha demanat mai fins ara l’oficialitat del català i que no cal una reforma dels Tractats per aconseguir-la- “contradiuen frontalment el que ha afirmat diverses vegades el govern espanyol sobre aquesta qüestió”, denuncia Plataforma per la Llengua, que, aprofitant que Espanya ostenta a partir d’avui la presidència de la UE, reclama que s’aprofiti l’oportunitat “per situar temes a l’agenda i negociar prioritats, i que sol·liciti la reforma del Reglament núm. 1 del 1958 del Consell, per incloure el català com a llengua oficial de la UE”.

També la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha demanat a Europa complir amb els compromisos per assolir l’oficialitat del català a les institucions europees en el primer dia de la presidència espanyola de la Unió Europea: “El català a Europa s’ha de defensar i només depèn de la voluntat política”, ha apuntat la consellera després de criticar la “manca de transparència” del govern espanyol, que ha acusat al PSC i el PSOE de no ser “fiables” a l’hora de complir amb aquest compromís.

L’eurodiputat Carles Puigdemont ha lamentat que es presentés l’oficialitat del català a la UE com un dels acords de la taula de diàleg entre la Moncloa i la Generalitat. “Fer tractes amb mentiders compulsius sense prendre cap mena de precaució és una greu irresponsabilitat”, ha piulat a twitter.
Informa:ELPUNTAVUI.CAT (1-VI-2023)

80 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: