LA UGT DEMANA L’OFICIALITAT DEL CATALÀ A EUROPA

La UGT ha presentat aquest dimarts a la tarda la campanya ‘El dia a dia, en catalĂ ’ amb l’objectiu d’avançar cap a l’oficialitat del catalĂ  a la UniĂł Europea. La iniciativa, que compta amb el suport de la DirecciĂł General de PolĂ­tica Lingßística de la Generalitat, advoca perquè tothom pugui fer servir el catalĂ  tant a la feina com en l’Ă mbit personal. AixĂ­, la UGT Catalunya demana el reconeixement europeu i l’empara legal necessĂ ria perquè el catalĂ  sigui equiparable a altres llengĂźes mitjanes del mĂłn.

En el mateix sentit, Ester Franquesa, directora general de PolĂ­tica Lingßística de la Generalitat de Catalunya, ha recalcat que el catalĂ  ĂŠs “una llengua d’Europa perquè deu milions de persones la parlem al continent”, i ha recordat que “el catalĂ  ĂŠs de tots, la tinguin com a llengua materna o com a segon idioma”. “No ĂŠs nou que demanem l’oficialitat del catalĂ , la resposta ha estat ‘no’ fins a quatre vegades”, ha destacat Franquesa. La directora general ha denunciat “la falta de protecciĂł de les llengĂźes a Europa” i ho ha atribuĂŻt a “les accions d’alguns estats”.

“Necessitem que les grans empreses incorporin el catalĂ  en el seu repertori d’opcions lingßístiques, perquè ĂŠs quelcom natural”, ha valorat Franquesa abans de donar pas a Camil Ros, secretari general de la UGT de Catalunya. Ros ha començat la seva intervenciĂł afirmant que “si haguĂŠssim fet aquesta campanya fa un any potser haguĂŠs estat considerat sediciĂłs”. El secretari general del sindicat a Catalunya ha recordat que “no s’ha de fer un Ăşs parlamentari electoral del catalĂ ” i ha posat èmfasi a la necessitat d'”evitar que el debat vagi cap a la confrontaciĂł”. DesprĂŠs de ser preguntat per la situaciĂł del catalĂ  a les aules, Ros ha recalcat la necessitat que “la campanya arribi tambĂŠ a l’Ă mbit educatiu, sobretot a l’universitari”. “La defensa dels drets dels treballadors, de la igualtat d’oportunitats i l’Ăşs del catalĂ  no han de quedar tapats per virus ni situacions polĂ­tiques complexes”, ha sentenciat el secretari.

David Papiol, secretari de Mobilitzacions i AgitaciĂł de la UGT de Catalunya, ha definit el catalĂ  com “l’eina de cohesiĂł social mĂŠs forta que tenim al paĂ­s”. Posteriorment, ha demanat “una reuniĂł amb tots els partits polĂ­tics perquè demanin a Madrid que el catalĂ  sigui una llengua oficial”.
Informa:ELMON.CAT (10-3-2020)

178 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: