LA UNIVERSITAT DE LES BALEARS, CADA COP M√ČS CASTELLANITZADA ( 42,2%- 25.3%)

Un estudi d’usos ling√ľ√≠stics elaborat per la Universitat de les Illes Balears mostra la castellanitzaci√≥ de la comunitat universit√†ria pel que fa a l’√ļs de la llengua per impartir classes i en la relaci√≥ entre alumnes i professors.

D’acord amb aquest estudi, el catal√† predomina en l’√†mbit administratiu i l’angl√®s intenta fer-se un lloc entre la comunitat universit√†ria. L’enquesta va ser elaborada en 2019 per Pol√≠tica Ling√ľ√≠stica de la UIB. A l’estudi hi han participat alumnes de grau, personal docent i investigador i del personal d’administraci√≥ i serveis. Cada alumne va rebre tants q√ľestionaris com assignatures cursava i cada professor, un per assignatura o grup que impartia.

En total, han participat 2.501 membres de la comunitat universit√†ria (1.959 alumnes, 434 membres del personal docent i investigador i 108 d’administraci√≥ i serveis).

El castellà domina a les aules

L’enquesta revela que un 32,7% dels membres del personal docent i investigador (PDI) de la UIB imparteix les classes exclusivament en castell√†, enfront d’un 32% dels quals ho fan nom√©s en catal√† i un 7,6% en angl√®s.

En el cas de les classes que s’imparteixen en m√©s d’una llengua, l’√ļs del castell√† tamb√© √©s superior. Un 11,4% del personal docent i investigador afirma que el castell√† predomina per sobre del catal√† i un 9,6% diu que √©s al rev√©s. Nom√©s en un 3,3% dels casos s’assegura que imparteix les classes en totes dues lleng√ľes en igualtat de condicions.

Des de la perspectiva dels alumnes, un 42,2% del total d’assignatures s’imparteixen exclusivament en castell√†; un 25,3% en catal√†, i un 4,2% en angl√®s. Els alumnes asseguren, tamb√©, que el predomini d’una llengua sobre una altra en les classes biling√ľes √©s similar: en un 9,9% de les classes domina el castell√† i en un 9,6% ho fa el catal√†. Tamb√© perceben que nom√©s en un 4,9% de les classes hi ha la mateixa proporci√≥ d’√ļs.

Així mateix, el 54,8% dels alumnes confirma que es dirigeix als docents en castellà i que el 53,1% de les respostes que reben els docents són en aquesta llengua. Pel que fa als exàmens, els estudiants afirmen que els enunciats de les proves són en castellà en un 49,6% i les respostes als exàmens segueixen una proporció similar.

En relaci√≥ als departaments, l’enquesta constata que hi ha major pres√®ncia del catal√† en el de Pedagogia i Did√†ctiques Espec√≠fiques i el de Ci√®ncies Matem√†tiques i Inform√†tica. Per part seva, els departaments amb major pres√®ncia del castell√† s√≥n el de Medicina i el Dret Privat. Respecte a l’angl√®s, predomina en el d’Economia Aplicada i el d’Economia de l’Empresa.

El catal√†, la llengua de l’administraci√≥

D’altra banda, d’acord amb l’enquesta, l’√ļs del catal√† √©s majoritari entre el personal d’administraci√≥ i serveis. El 91,6% del personal assenyala que utilitza aquesta llengua sempre o sovint en les seves comunicacions orals internes i nom√©s un 1,8% indica que mai l’utilitza.

En l’atenci√≥ oral al p√ļblic, el 90,7% dels membres del personal d’administraci√≥ i serveis afirma que usa el catal√† sempre o sovint. En el cas del castell√†, el 54,2% assegura que l’usa ocasionalment; un 40,1% diu que l’usa sovint i un 5,6% ho fa sempre.

Pel que fa a l’angl√®s, el 51,4% del personal assenyala que no l’usa mai en l’atenci√≥ oral al p√ļblic. Per serveis, a sa Riera √©s on m√©s s’usa el catal√†, mentre que el castell√† predomina en les comunicacions orals internes √©s el Servei de Relacions Internacionals, en els serveis administratius de l’edifici Gaspar M. de Jovellanos, i en l’atenci√≥ oral al p√ļblic √©s els serveis administratius de la Facultat de Medicina.
Informa:DBALEARS.CAT (19-10-2020)

228 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: