LA UNIVERSITAT POMPEU FABRA MAQUILLA LA REALITAT DEL CATALÀ A LES SEVES AULES

La Universitat Pompeu Fabra (UPF) treu pit de les seves xifres d’ús del català a les seves aules. Un 55,6% de les classes d’aquest primer trimestre s’impartiran en llengua catalana, segons assegura la institució en una nota de premsa. Aquestes dades, però, maquillen la realitat de la UPF: el rectorat es va marcar el compromís d’arribar al 80% de classes en català pel proper curs 2023-2024 i les xifren actuals romanen ben lluny de l’objectiu. La universitat, a més, es vanagloria de ser-ne la que ofereix més lliçons en anglès.

Segons la nota de premsa, la facultat de Comunicació és l’única que s’acosta a la meta del 80% de català, amb un 78,7% de classes impartides en aquesta llengua. Les altres dues facultats amb més docència en llengua catalana són Medicina i Ciències de la Vida (61,9%) i Dret (55,4%). El que no explica aquest autopanegíric, però, és que en graus com el d’ADE i Economia, amb 340 alumnes, només es cursa una matèria en català al primer trimestre, tal com explicava el digital ‘El Món’.

Les xifres, però, són només això: xifres. La realitat és que en molts graus, els plans docents dels quals indiquen que la llengua d’impartició de les classes és el català, els drets lingüístics dels catalanoparlants són paper mullat i els docents poden canviar d’idioma quan volen, tal com testimonia l’experiència de centenars d’alumnes de la universitat.

TORRONS VICENS TAMBÉ RELEGA EL CATALÀ

La reconeguda empresa d’Agramunt Torrons Vicens ha fet desaparèixer el català del frontal de tots els seus productes nous. En comptes d’emprar la llengua pròpia de Catalunya, l’ha relegat i ha avantposat el castellà en l’etiquetatge. Així ho ha denunciat en una piulada Xavier Dengra i Grau després d’endinsar-se a la botiga de la companyia a la Rambla, en la qual també ha destacat que el català només té presència “al darrere” com a segona llengua “i només pels ingredients”.

“Llengua i turisme no són incompatibles, coi”, s’ha queixat l’usuari de Twitter, que també ha fet una ullada al perfil d’Instagram de l’empresa lleidatana i s’ha fixat que també està només en castellà. Dengra ha animat als seus seguidors a presentar una queixa lingüística al web de Torrons Agramunt.
Informa:RACOCATALA.CAT (22-IX-2022)

89 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: