LA VACUNA CATALANA PRESENTA DIVERSES MILLORES RESPECTE LES EXISTENTS

La vacuna d’Hipra contra el coronavirus, que ha rebut aquest dimecres l’aval de l’Estat per començar a fer proves en humans presenta diverses millors respecte les existents. Ho ha explicat aquest dijous a RTVE la ministra de Ciència, Diana Morant, qui ha destacat que el vaccí de la farmacèutica amb seu a Amer (Selva) ja “s’ha dissenyat tenint en compte les diferents variants del coronavirus”.

També ha apuntat que “no necessita ser congelada per a la seva distribució” perquè es conserva a una temperatura d’entre 2 i 8 graus i, a més, “presenta una molt bona resposta immunitària a l’assaig preclínic”. Per tot això, la ministra assegura que es tracta d’un vaccí “diferent i millorat”, tot i que ha admès que caldrà analitzar si es pot combinar amb les vacunes ja existents i que s’estan administrant.

La farmacèutica catalana preveu comercialitzar el vaccí abans de l’estiu del 2022, segons ha explicat la seva directora de Registres d’I+D, Elia Torroella, en una entrevista a Rac1. “No hauríem d’anar més enllà”, ha apuntat, malgrat que els escenaris més optimistes apunten que ja podria administrar-se a principis de l’any vinent.

En tot cas, Hipra començarà a produir de forma massiva la vacuna a partir d’aquest octubre, a l’espera de rebre l’autorització de les autoritats sanitàries “Hem d’assegurar que tindrem suficients unitats per distribuir quan s’aprovi la vacuna”, ha apuntat, i ha detallat que el seu funcionament és a base de proteïnes recombinants, una tecnologia que no es troba en cap dels vaccins que fins ara han rebut el vistiplau de l’Agència Europea de Medicaments.

“En el fons aconsegueix el mateix que les altres vacunes, però ho fa d’una forma diferent; en el nostre cas, l’organisme té menys feina per generar una resposta immunitària”, ha explicat, i ha afegit que “és per això que també són vacunes que triguen més a desenvolupar-se”. La directiva també ha detallat que seran necessàries dues dosis per aconseguir la immunitat -amb 21 dies entre les elles-, tot i que també pot actuar com a dosi de recordatori.

L’empresa, a més, ha desenvolupat una plataforma que els permetrà adaptar-se a les noves variants del virus. Per ara, la seva vacuna està basada en dues proteïnes recombinants de les variants alfa i beta, és a dir, les variants britàniques i sud-africanes. Torroella ha celebrat igualment que les condicions de conservació han de facilitar “enormement la distribució”, sobretot en països que tenen problemes per poder guardar vaccins que requereixen congeladors. “Creiem que tenim una molt bona proposta per controlar la pandèmia”, ha subratllat.

Hipra, segons ha detallat la ministra Morant, va rebre el suport econòmic del govern espanyol, en concret una transferència de 3 milions per desenvolupar la vacuna, així com també va obtenir recursos de la Comissió Europea. Si l’assaig té èxit, Hipra necessitarà una “intensitat d’inversió per a la producció força elevada” que el Ministeri ja està analitzant, segons Morant. “Tot el que se’ns ha demanat s’ha aportat per part del govern d’Espanya”, ha asseverat.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (13-VIII-2021)

109 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: