LA VIA ÒMNIUM O LA VIA ANC ?

“La via √ímnium o la via ANC? ”
√ímnium defensa l’amnistia com a gran consens sobiranista, i l’ANC, la unilateralitat independentista
( EDITORIAL D’ARA )

No nom√©s hi ha diversitat estrat√®gica entre els partits independentistes i, m√©s en concret, a l’interior del Govern entre JxCat i ERC, sin√≥ que tamb√© hi ha vies cada cop m√©s clarament diferenciades entre les grans entitats de la societat civil. Cada cop es fan m√©s evidents i expl√≠cites les maneres no coincidents d’afrontar el moment pol√≠tic catal√† entre √ímnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) en aquesta allargada i dif√≠cil etapa de digesti√≥ postrefer√®ndum.

En la l√≠nia de sumar el m√†xim de voluntats al voltant d’una unitat inclusiva, aquest dimecres l’entitat presidida des de la pres√≥ per Jordi Cuixart ha llan√ßat el manifest Amnistia ara, entre els firmants del qual hi ha intel¬∑lectuals i personalitats de totes les sensibilitats ideol√≤giques del sobiranisme, des dels sectors m√©s conservadors fins als comuns i la CUP. √ímnium emmarca aquesta nova campanya en la plataforma Som el 80%, nascuda des de la mateixa entitat i amb la qual aspira a crear un gran front democr√†tic contra la repressi√≥ i en defensa dels drets i llibertats b√†sics, incl√≤s el dret a decidir. Per contra, l’ANC es mou en un altre paradigma: tal com informem en prim√≠cia a l’ARA, la direcci√≥ de l’Assemblea ha enviat a les seves territorials una proposta de full de ruta que inclou la petici√≥ als partits pol√≠tics que incloguin en els seus programes per a les pr√≤ximes eleccions catalanes un “comprom√≠s expl√≠cit” amb la via unilateral. De fet, en les passades eleccions espanyoles la direcci√≥ de l’ANC ja va demanar que es votessin llistes que apostessin sense ambig√ľitats pel bloqueig del Congr√©s, √©s a dir, per no investir cap president. A m√©s, l’ANC tamb√© rebutja la idea de desobedi√®ncia civil defensada per √ímnium i Cuixart perqu√® ent√©n que suposa acceptar el marc pol√≠tic espanyol.

Aquesta difer√®ncia estrat√®gica entre les dues entitats que han liderat la societat civil durant el Proc√©s mostra les dificultats de l’independentisme per buscar un discurs alhora realista i il¬∑lusionador que li permeti sortir del marc de la repressi√≥ i la resist√®ncia. En tot cas, fins ara l’aposta d’√ímnium ha estat m√©s premiada pels ciutadans: de fet, l’entitat no ha fet m√©s que cr√©ixer en socis, fins als m√©s de 180.000 actuals. L’ANC, en canvi, a mesura que ha radicalitzat el seu discurs ha vist com s’anava reduint el seu entorn: actualment, segons dades oficioses, t√© poc m√©s de 30.000 associats amb dret de vot. El fet que cada cop hagi explicitat m√©s les seves prefer√®ncies partidistes li ha restat transversalitat i ha fet que afloressin al seu si fortes tensions.

L’aposta d’√ímnium, doncs, connecta millor amb la majoria social del pa√≠s perqu√® situa el terreny central de la seva acci√≥ en els grans consensos, buscant sempre el di√†leg intern en la societat catalana, dins del sobiranisme i m√©s enll√†, sense exclusions. Ho fa des de la solidaritat amb els presos i exiliats, sense renunciar a la desobedi√®ncia. I ho fa, tamb√©, respectant l’estrat√®gia de totes les formacions pol√≠tiques.

Informa:ARA.CAT (6-2-2020)

178 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: