LA VIQUIPÈDIA CELEBRA 20 ANYS AMB L’OBJECTIU D’ASSOLIR MÉS ENTRADES EN CATALÀ

L’obra de referència més gran a Internet celebra enguany el seu vintè aniversari. Tal com recorda un article de RacóCatalà, el 15 de gener del 2001 Jimmy Wales va fundar la Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure que tothom pot millorar. Actualment supera els 55 milions d’articles en 309 llengües amb l’objectiu de crear un món en què cada persona del planeta tingui accés lliure a tot el saber acumulat.

La Viquipèdia en català es creà després de l’anglesa i l’alemanya i va ser la segona en tenir algun article. La Viquipèdia ara té 668.601 articles i 1.603 viquipedistes actius. La Viquipèdia en català té 811 articles de qualitat i 158 articles bons que passen un procés d’avaluació.

Per mantenir financerament els servidors on s’hostatja la Viquipèdia, el 2004 es va crear la Fundació Wikimedia, que es finança fonamentalment amb donacions i es dedica a donar suport a la comunitat d’editors. Al llarg d’aquests 20 anys s’han anat creant entitats per donar suport als autors de la Viquipèdia i promocionar-la en l’àmbit local. En l’àmbit catalanoparlant, aquesta tasca la desenvolupa l’associació Amical Wikimedia.

La Viquipèdia celebra aquest aniversari amb molts reptes. Malgrat que els esforços ingents hi ha poques biografies de dones, en català només el 18,44%. En aquest sentit, la Viquipèdia en català ja ha superat les 30.000 biografies de dones. També hi ha poques editores. No hi ha dades exactes, però el darrer sondeig intern de 2018 indica que són vora el 15%.

Les visites en català, a més, són menys que les que pertocaria pel nombre de parlants malgrat un alt nombre d’editors. La comunitat destaca la importància de navegar en català per millorar les visites en aquesta llengua.
Informa:DBALEARS.CAT (16-1-2021)

256 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: