LA VISITA COLONIAL DE FELIPE VI A CATALUNYA: LA VENJANÇA

“Felipe VI no perdona”
La visita colonial del rei d’Espanya a Catalunya té l’únic objectiu de refermar la unitat de l’estat a qualsevol preu *** El pressupost social de la Generalitat supera els 1.600 milions i puja d’un 5,7% en un any *** El programa de voluntariat lingüístic es reprendrà a Eivissa aquest mes

( PERE MARTÍ )
Fracàs. La Fundació Príncep de Girona va néixer l’any 2009 amb l’objectiu de consolidar la vinculació de la monarquia espanyola amb Catalunya. Deu anys després, la missió de la fundació ha fracassat estrepitosament. La monarquia espanyola és la institució menys valorada a Catalunya, amb una nota d’1,82 sobre 10, darrere fins i tot de l’església i la banca. Si la Fundació Princesa de Girona funcionés com una empresa privada ja hauria d’haver tancat perquè el seu objectiu ha fracassat. El 75,9% dels catalans prefereixen una república com a forma de govern en lloc de la monarquia, que només rep el 12,3% de suport, segons la primera onada del 2019 del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO).

No cal anar a la demoscòpia per veure això que ja és una realitat. La monarquia espanyola és una institució rebutjada per la majoria de catalans, perquè ha de mobilitzar 4.500 policies per fer un lliurament de premis a Barcelona. Que un cap d’estat hagi de venir a Catalunya amb nocturnitat, que s’hagi de recloure en un hotel de quatre estrelles de l’entrada de la capital i que necessiti aquest desplegament de seguretat vol dir que una part de ciutadans d’aquest estat ja no en reconeixen l’autoritat. No solament no la reconeixen, sinó que la rebutgen mobilitzant-se al carrer. El rebuig a Felipe VI demostra la ruptura de la majoria de catalans amb l’estat que representa el Borbó.

Les visites a Catalunya s’han convertit en rituals colonials als quals assisteixen les restes del règim del 78 i els poders econòmics que el sustenten. Ni el govern de la Generalitat ni l’Ajuntament de Barcelona no han assistit a una lliurament de premis que no ha aconseguit omplir el Palau de Congressos. Els qui donen suport de la monarquia a Catalunya són pocs però importants. Només cal mirar qui configura el patronat de la fundació per entendre qui apuntala aquesta monarquia agònica. Hi ha els representants de Bertelsman, Indra, Planeta, Godó, Abertis, Damm, La Caixa, Telefònica, Repsol, Ferrovial, Acciona, Enagás, Prisa, el BBVA, etc… En el cas de les catalanes, són la majoria d’empreses que van seguir les instruccions de Felipe VI de deixar de tenir la seu social a Catalunya la tardor del 2017.

La Zarzuela és molt conscient d’aquest rebuig social, però malgrat això no renuncia a venir a Catalunya. Les visites de Felipe VI ja no són per a mirar de recuperar la popularitat de la monarquia perduda, sinó per a imposar la unitat d’Espanya. Són visites amb una intenció política molt clara. El Borbó s’ha prestat de bona gana a convertir-se en l’instrument de l’unionisme per aparentar una unitat d’Espanya que només existeix gràcies a la repressió i a la negació dels drets dels catalans a l’autodeterminació. Això que ha fet avui a Barcelona era un acte electoral i la JEC, si fos neutral, l’havia d’haver prohibit. En aquests moments Felipe VI és el ninot que mouen el PSOE, el PP i Ciutadans per imposar una unitat que no obtenen a les urnes. Avui, en el discurs que ha fet a Barcelona, ha repetit el relat electoral d’aquests tres partits i ha dibuixat una Catalunya intolerant i violenta, mentre milers de persones es manifestaven pacíficament a la Diagonal. I ha evitat de condemnar la violència policíaca de l’1-O que ell va avalar en el discurs del 3 d’octubre. Ni esmena ni rectificació. La funció d’àrbitre que li atorgava la constitució espanyola a l’article 56 la va perdre definitivament en el discurs del 3-O, quan va beneir la repressió contra Catalunya. Felip VI no perdona
Informa:VILAWEB.CAT (4-11-2019

301 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: