L’ACORD ERC-PSOE ATIA EL VESPER FISCAL CONTRA L’INDEPENDENTISME DE MADRID

“L‚Äôacord ERC-PSOE atia el vesper fiscal”
Posen al descobert l’independentisme fiscal de Madrid i la competència deslleial per l’IRPF més baix i la bonificació del 100% de l’impost de patrimoni gràcies a l’efecte seu
( DAVID PORTABELLA – MADRID )

Cata¬≠lu¬≠nya ha d‚Äôescol¬≠tar la trom¬≠pe¬≠te¬≠ria ofi¬≠cial que el Madrid libe¬≠ral gover¬≠nat pel PP des del 1995 li fa el sor¬≠passo al pri¬≠mer lloc del podi del PIB esta¬≠tal i amb els impos¬≠tos m√©s bai¬≠xos, i hi ha qui ‚Äďfins i tot sent inde¬≠pen¬≠den¬≠tista‚Äď pot creure que aix√≤ no l‚Äôafecta i que la villa y corte ja s‚Äôho far√†. Per√≤ si el mira¬≠cle √©s pos¬≠si¬≠ble dins l‚ÄôM-30 √©s gr√†cies a tots: nom√©s la regi√≥ que t√© la capi¬≠tal, els minis¬≠te¬≠ris i els grans de l‚Äô√ćbex 35 pot fer d√ļmping i ofe¬≠rir als seus una baixa tri¬≠bu¬≠taci√≥ que va des del tipus m√†xim de l‚ÄôIRPF m√©s baix ‚Äďel 43%, con¬≠tra el 48% catal√†‚Äď fins al luxe de boni¬≠fi¬≠car el 100% de l‚Äôimpost de patri¬≠moni des del 2008 quan el tipus a Cata¬≠lu¬≠nya va del 0,21% al 2,75%. L‚Äôacord d‚ÄôERC i el PSOE per l‚Äôhar¬≠mo¬≠nit¬≠zaci√≥ atia ara el ves¬≠per fis¬≠cal i posa al des¬≠co¬≠bert l‚Äôinde¬≠pen¬≠den¬≠tisme tri¬≠bu¬≠tari i la com¬≠pet√®ncia des¬≠lle¬≠ial d‚ÄôIsa¬≠bel D√≠az Ayuso, que ahir va visi¬≠tar Cata¬≠lu¬≠nya venent el seu model libe¬≠ral i del tot obert en la pand√®mia per√≤ negant que sigui un parad√≠s fis¬≠cal.

El pri¬≠mer a con¬≠fron¬≠tar-ho √©s el vice¬≠pre¬≠si¬≠dent Pere Ara¬≠gon√®s, que, com a amo de les arques, sap que un patri¬≠moni catal√† de 800.000 euros paga 769 euros ‚Äďun de qua¬≠tre mili¬≠ons paga¬≠ria 41.943 euros‚Äď, i que un con¬≠tri¬≠bu¬≠ent id√®ntic a Madrid t√© la boni¬≠fi¬≠caci√≥ del 100% de la quota. ‚ÄúLa gran men¬≠tida del dia √©s que els espa¬≠nyols paguen les rebai¬≠xes fis¬≠cals dels madri¬≠lenys; Madrid nom√©s es queda un de cada 5 euros recap¬≠tats. Els madri¬≠lenys paguen molt. Els naci¬≠o¬≠na¬≠lis¬≠tes i els soci¬≠a¬≠lis¬≠tes arri¬≠ben a l‚Äôinfern fis¬≠cal‚ÄĚ, obria el foc Ayuso. ‚ÄúLes rebai¬≠xes fis¬≠cals dels madri¬≠lenys en gene¬≠ral, no. De les grans for¬≠tu¬≠nes i els impe¬≠ris econ√≤mics de Madrid, s√≠. El mateix rei¬≠vin¬≠di¬≠quem amb Luxem¬≠burg i on sigui‚ÄĚ, li reba¬≠tia Ara¬≠gon√®s.

Si b√© √©s l‚Äôatac a la barra lliure en patri¬≠moni el que des¬≠perta el crit de ‚Äúl‚Äôinde¬≠pen¬≠den¬≠tisme ens roba‚ÄĚ ‚Äď‚Äúser√© el pit¬≠jor mal¬≠son de qui robi als madri¬≠lenys‚ÄĚ, pro¬≠met Ayuso‚Äď, Madrid tem tamb√© pel pri¬≠vi¬≠le¬≠giat impost de suc¬≠ces¬≠si¬≠ons i dona¬≠ci¬≠ons que el fa el lloc on √©s m√©s barat morir, en con¬≠trast amb Cata¬≠lu¬≠nya, on √©s 8.200 euros m√©s car here¬≠tar. Un sol¬≠ter de 30 anys que hereta del pare per valor de 800.000 euros (dels quals 200.000 serien d‚Äôhabi¬≠tatge habi¬≠tual) paga¬≠ria una quota a Cata¬≠lu¬≠nya de 9.796 euros, i a Madrid, 1.586. En el ves¬≠per fis¬≠cal, el PNB calla i obvia l‚Äôinter¬≠canvi de fibla¬≠des. Al Pa√≠s Basc l‚ÄôIRPF √©s alt com el catal√† per√≤ el con¬≠cert hi ofe¬≠reix una norma tri¬≠but√†ria pr√≤pia i s√≥n les tres dipu¬≠ta¬≠ci¬≠ons ‚Äďi no l‚ÄôEstat‚Äď els recap¬≠ta¬≠dors.

‚ÄúSeces¬≠si¬≠o¬≠nisme fis¬≠cal‚ÄĚ

Que la festa fis¬≠cal madri¬≠le¬≠nya √©s un regal invo¬≠lun¬≠tari de tots els con¬≠tri¬≠bu¬≠ents ho abo¬≠nen tots els par¬≠tits tret del PP i Ciu¬≠ta¬≠dans, que hi cogo¬≠ver¬≠nen en coa¬≠lici√≥. El pri¬≠mer secre¬≠tari del PSC, Miquel Iceta, va robar l‚Äôauto¬≠ria intel¬∑lec¬≠tual de l‚Äôhar¬≠mo¬≠nit¬≠zaci√≥ a ERC ‚Äď‚Äúli estem fent el regal‚ÄĚ‚Äď i la va pen¬≠jar al valenci√† Ximo Puig. ‚ÄúEl que no pot ser √©s que el con¬≠junt dels espa¬≠nyols paguem les rebai¬≠xes fis¬≠cals de Madrid. Si Madrid vol abai¬≠xar els seus impos¬≠tos, la resta no hem de suple¬≠men¬≠tar els diners que deixa de recap¬≠tar‚ÄĚ, avisa. Iceta recorda que fins i tot el popu¬≠lar Crist√≥bal Mon¬≠toro volia l‚Äôhar¬≠mo¬≠nit¬≠zaci√≥ ‚Äúi els seus no li ho van per¬≠me¬≠tre‚ÄĚ.

Pel pre¬≠si¬≠dent d‚ÄôUni¬≠des Podem al Congr√©s, Jaume Asens, el ‚Äúseces¬≠si¬≠o¬≠nisme fis¬≠cal‚ÄĚ d‚ÄôAyuso ha creat ‚Äúun parad√≠s per a les grans empre¬≠ses i for¬≠tu¬≠nes en detri¬≠ment de ser¬≠veis p√ļblics com la sani¬≠tat p√ļblica‚ÄĚ. ‚ÄúSi de deb√≤ volem solu¬≠ci¬≠o¬≠nar la crisi ter¬≠ri¬≠to¬≠rial, el pri¬≠mer que hem de fer √©s posar fi a la rep√ļblica inde¬≠pen¬≠dent fis¬≠cal de Madrid empa¬≠rada pel PP i Cs‚ÄĚ, hi afe¬≠gia el por¬≠ta¬≠veu d‚ÄôEn Com√ļ Podem, Joan Mena.

Cs tira la tova­llola

La jugada de Rufi√°n d‚Äôatiar el ves¬≠per fis¬≠cal amb el PSOE va obte¬≠nir la caram¬≠bola bus¬≠cada de fer que Cs anunci√©s que tira la tova¬≠llola i final¬≠ment votar√† en con¬≠tra dels pres¬≠su¬≠pos¬≠tos del 2021 de Pedro S√°nchez i Pablo Igle¬≠sias. Si fins ahir havia tole¬≠rat el pro¬≠ta¬≠go¬≠nisme d‚ÄôERC i d‚ÄôEH Bildu, l‚Äôatac fis¬≠cal a Madrid va des¬≠com¬≠pon¬≠dre el volun¬≠ta¬≠risme nego¬≠ci¬≠a¬≠dor d‚ÄôIn√©s Arri¬≠ma¬≠das en 24 hores per la por al foc amic dret√† del PP i Vox. ‚ÄúGr√†cies a Cs tots els espa¬≠nyols veuen que S√°nchez ha pre¬≠fe¬≠rit la m√† d‚ÄôOtegi i Jun¬≠que¬≠ras a la m√† mode¬≠rada de Cs‚ÄĚ, ho va posi¬≠ti¬≠vit¬≠zar Arri¬≠ma¬≠das. Amb 181 vots a favor ja al sarr√≥ gr√†cies al PNB, ERC i EH Bildu, S√°nchez ja supera els 176 de la majo¬≠ria abso¬≠luta i no va ves¬≠sar ahir cap ll√†grima per l‚Äôaband√≥ de Cs, men¬≠tre que entre els de Pablo Igle¬≠sias hi reg¬≠nava la satis¬≠facci√≥ per l‚Äô√®xit del mob¬≠bing tre¬≠ba¬≠llat llar¬≠ga¬≠ment i a consci√®ncia.

Equi­ta­tiu o cen­tra­lista?

L‚Äôacord for¬≠jat per ERC i el PSOE pret√©n reim¬≠plan¬≠tar el joc net en un ter¬≠reny centr√≠pet en qu√® ara els m√©s rics de l‚Äôindret m√©s ric s√≥n els que menys paguen, per√≤ √©s con¬≠tro¬≠ver¬≠tit en la forma: la cre¬≠aci√≥ d‚Äôun grup de tre¬≠ball sobre patri¬≠moni en paral¬∑lel al pres¬≠su¬≠post topa amb la incons¬≠ti¬≠tu¬≠ci¬≠o¬≠na¬≠li¬≠tat de crear un impost a trav√©s de la llei de pres¬≠su¬≠pos¬≠tos, perqu√® ho impe¬≠deix expl√≠cita¬≠ment l‚Äôarti¬≠cle 134.7 de la Cons¬≠ti¬≠tuci√≥. I si la soluci√≥ fos una quota m√≠nima esta¬≠tal, es dona¬≠ria la para¬≠doxa que √©s l‚Äôinde¬≠pen¬≠den¬≠tisme catal√† el que for√ßa una soluci√≥ cen¬≠tra¬≠lista a Madrid per neu¬≠tra¬≠lit¬≠zar les ale¬≠gries en l‚Äôexer¬≠cici de la com¬≠pet√®ncia auton√≤mica sobre els tri¬≠buts pro¬≠pis. A aquesta para¬≠doxa ‚Äúrecen¬≠tra¬≠lit¬≠za¬≠dora‚ÄĚ al¬∑ludia Elsa Artadi, por¬≠ta¬≠veu de JxCat a l‚ÄôAjun¬≠ta¬≠ment de Bar¬≠ce¬≠lona. ‚ÄúQuan Cata¬≠lu¬≠nya reclama m√©s sobi¬≠ra¬≠nia i, de fet, la inde¬≠pend√®ncia, anem ara a una har¬≠mo¬≠nit¬≠zaci√≥ fis¬≠cal, una Loapa fis¬≠cal, una uni¬≠for¬≠mi¬≠tat del sis¬≠tema tri¬≠bu¬≠tari.

√Čs incom¬≠pren¬≠si¬≠ble‚ÄĚ, va etzi¬≠bar Artadi sense dis¬≠si¬≠mu¬≠lar la seva con¬≠tra¬≠ri¬≠e¬≠tat. En la mateixa l√≠nia s‚Äôexpres¬≠sava la por¬≠ta¬≠veu de JxCat al Congr√©s, Laura Borr√†s: ‚ÄúSi des d‚Äôuna pers¬≠pec¬≠tiva auto¬≠no¬≠mista seria un mal acord, des d‚Äôuna pers¬≠pec¬≠tiva inde¬≠pen¬≠den¬≠tista no t√© cap sen¬≠tit.‚ÄĚ Per Borr√†s, ‚Äúpot¬≠ser hi ha qui vol refor¬≠mar o arre¬≠glar Espa¬≠nya‚ÄĚ, en al¬∑lusi√≥ a ERC. ‚ÄúEl que volem i neces¬≠si¬≠tem nosal¬≠tres √©s dis¬≠po¬≠sar d‚Äôun estat propi que ges¬≠ti¬≠oni els seus pro¬≠pis recur¬≠sos‚ÄĚ, va reblar Borr√†s. Qui est√©n la mal¬≠fian√ßa a tot l‚Äôacord pres¬≠su¬≠pos¬≠tari entre ERC i el PSOE que haur√† de repor¬≠tar 2.339 mili¬≠ons a Cata¬≠lu¬≠nya per com¬≠plir amb el pes del PIB del 19,3%, √©s la con¬≠se¬≠llera de la Pre¬≠sid√®ncia, Merit¬≠xell Bud√≥: ‚ÄúVull veure si s‚Äôexe¬≠cuta.‚ÄĚ

A peu per Cata¬≠lu¬≠nya, Ayuso es va entre¬≠vis¬≠tar amb Soci¬≠e¬≠tat Civil Cata¬≠lana en plena cro¬≠ada con¬≠tra la llei Cela√° i amb un grup d‚Äôhos¬≠ta¬≠lers cata¬≠lans, als quals va expo¬≠sar les seves res¬≠tric¬≠ci¬≠ons ‚Äúsen¬≠sa¬≠tes‚ÄĚ del tot obert enmig de la segona onada de la pand√®mia. ‚ÄúEl m√©s f√†cil hau¬≠ria estat tan¬≠car Madrid, per√≤ aquesta no era la soluci√≥‚ÄĚ, va etzi¬≠bar Ayuso in situ al govern catal√† en nom del seu cate¬≠cisme busi¬≠ness fri¬≠endly.
Informa:ELPUNTAVUI.CAT (27-11-2020)

188 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: