L’ACTE DE PERPINY√Ä REVIFA EL CATALANISME A CATALUNYA DEL NORD

( ALEIX SALVANS )
L’arribada a Perpiny√† -la tornada a Catalunya- del president a l’exili, Carles Puigdemont, ha causat una gran reacci√≥ entre els catalans de ciutadania francesa que, a l’altra banda de la ratlla, veuen la seva visita com “una etapa important de les relacions entre les terres catalanes” sota el domini de dos estats diferents des de 1659. El moviment S√≠ al Pa√≠s Catal√†, format per catalanistes de Fran√ßa, ha em√®s un comunicat on celebra el que consideren un “fet hist√≤ric” i un pas endavant per una part de Catalunya que consideren “a√Įllada” i que, amb l’acollida d’aquest gran acte independentista.

Aquest dissabte, afirmen, el Rossell√≥, el Vallespir, la Marenda i la meitat de la Cerdanya poden “tornar a sortir al mapa i recuperar el tren de la hist√≤ria” despr√©s d’haver estat “esborrats fins ara pel centralisme franc√®s”. S√≠ al Pa√≠s Catal√† vol expressar la seva “plena solidaritat i fraternitat” amb els catalans sota domini espanyol, que consideren “sotmesos a un context democr√†tic ingrat, q√ľestionat per la Uni√≥ Europea” i est√©n la m√† al president catal√† exiliat i a la resta dels seus compatriotes “en nom de la democr√†cia, la llibertat i el reconeixement dels catalans del sud cap a les nostres terres, que perceben com un espai de llibertat”.

La celebraci√≥ de dem√†, diuen, no nom√©s ser√° un pas en el que consideren un “proc√©s de reconciliaci√≥ dels catalans de Fran√ßa amb ells mateixos” sin√≥ que, a m√©s, ha de comen√ßar “la renovaci√≥ d’una identitat s√≤lida, moderna i inclusiva” de la zona del pa√≠s sota domini franc√®s, que volen “associada a un renaixement pol√≠tic i social” que ha de passar per una relaci√≥ m√©s estreta amb la resta de catalans, de qui van quedar separats pel Tractat dels Pirineus, que va posar fi a la Guerra dels Segadors i va partir el pa√≠s en dos.

S√≠ al Pa√≠s Catal√† es proclama defensor “d’un catalanisme √ļtil, amb √≤ptica nord-catalana, diferent de les preocupacions de la Catalunya aut√≤noma per√≤ amb esperit de cooperaci√≥”. En aquesta l√≠nia, conclouen, hi haur√† “un abans i un despr√©s” de l’acte d’aquest dissabte perqu√® Perpiny√†, vista arreu del m√≥n com a “capital indiscutible de la Catalunya francesa”, ha rebut m√©s atenci√≥ medi√†tica que “tota la comunicaci√≥ institucional implementada durant d√®cades”.
Informa:ELMON.CAT (29-2-2020)

336 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: